ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ: ΠΙΟΝΙ ΜΙΑΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

October 22, 2016

Ο Φ.Νίτσε στο έργο του “Ανθρώπινο,πάρα πολύ ανθρώπινο”,αναφέρει ότι το κοινό στοιχείο όλων των πολιτικών κομμάτων είναι ο δημαγωγικός τους χαρακτήρας και η πρόθεση επηρεασμού των μαζών.Αυτό αποτελεί μια διαχρονική κατάσταση, η οποία αντί να τείνει με το πέρασμα του χρόνου να εξαφανιστεί, ενισχύεται. Άλλωστε, το βλέπουμε και τώρα, ενδεχομένως πιο έντονα από άλλες φορές.

Η επιρροή της κοινής γνώμης επιτυγχάνεται με τέσσερα συγκεκριμένα στρατηγικά βήματα. Αρχικά, ο εκάστοτε δημαγωγός σκορπίζει το φόβο στο λαό, μέσα από κινδυνολογίες και υπερβολές. Ένα απτό παράδειγμα του πρώτου αυτού επιπέδου αποτελεί μια προεκλογική ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2015 κατα την οποία δυσφημεί τον κ. Σαμαρά. Αποσπασματικά, ο λόγος του Πρωθυπουργου περιλάμβανε τα εξης:«Όλοι πια ξέρουν τι τους περιμένει αν ο κ. Σαμαράς επανεκλεγεί: Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για την κατάργηση των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.Αυξήσεις του ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στον τουρισμό. Πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που από  1/1/2015 είναι ανεξέλεγκτοι. Και ό,τι άλλο παράλογο ζητήσει η τρόικα, με διάφορα προσχήματα. Αυτό είναι το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας». Στην παρούσα φάση είναι αστείο να ανασύρουμε παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γενικότερα όλων των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τα αποτελέσματα τους. Το ζήτημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι το πρώτο βήμα του φόβου και της τρομοκρατίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα λεγόμενα της κεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησαν τον Έλληνα “επαναστάτη” και απέφεραν στο εν λόγω κόμμα τις πολυπόθητες καρέκλες μ’ένα ποσοστό 36,34%, δηλαδή 2.246.064 ψήφους , κατακτώντας έτσι 149 έδρες.

Αμέσως μετά είναι ο εκφοβισμός. Με ποιό τρόπο; Η τωρινή κυβέρνηση μας προσφέρει απλόχερα παράδειγμα και γι’ αυτό: Ιούλιος 2015, λίγες ημέρες πριν το περιβόητο δημοψήφισμα στο οποίο η κυβέρνηση, εν μέρει κατηύθηνε την απάντηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου, ο Υπουργός κ. Πάνος Καμμένος τονίζει ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Η φράση αυτή αφήνει υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο προκειμένου να έχει στις 6 Ιουλίου την επιθυμητή απάντηση.

Το επόμενο στάδιο του αποπροσανατολισμού είναι η “διχόνοια”. Τι σημαίνει αυτό; Είναι το κλίμα κατα την περίοδο του “εξαιρετικά επιτυχημένου” δημοψηφίσματος που προκυρήχθηκε την 28η Ιουνίου 2015 και έλαβε χώρα την 5η Ιουλίου. Τότε, το 38,69% που αποτελεί 2.245.537 ψήφους επέλεξε το “ΝΑΙ” και το 61,31%, έδωσε 3.558.450 ψήφους στο “ΟΧΙ”, χωρίς να γνωρίζουν ούτε οι μεν ούτε οι δε για τι ρωτήθηκαν, σε τι απάντησαν, ποιός ήταν ο στόχος, ποιές θα ήταν οι συνέπειες. Δεν είχε σημασία όμως εκείνη τη στιγμή. Αυτό που είχε σημασία ήταν πως ξυπνούσαμε το πρωί,πιάναμε ένα πληκτρολόγιο ως επαναστάτες (χωρίς αιτία) και ξεκινούσαμε να βρίζουμε ο ένας τον άλλο ως “γερμανοτσολιά”, “φιλελε”, “βολεμένο” και διάφορα ακόμη ή κάναμε τις πολιτικές μας αναλύσεις ως ειδήμονες του είδους. Έτσι λοιπόν, όλη η Ελλάδα υπο τον αναβρασμό του δημοψηφίσματος που ήταν επι θύραις είχε διαιρεθεί στα δυο, στους μεν και τους δε, στους δεξιους και τους αριστερούς,στους “ΝΑΙ” και τους “ΟΧΙ”.

Το τελευταίο βήμα για την εκπλήρωση του ιερού σκοπού των πολιτικών είναι να αποσπούν με ποικίλους τρόπους την προσοχή των πολιτών από ένα μείζον θέμα της εκάστοτε επικαιρότητας.Πρόσφατο παράδειγμα είναι το ροζ σκάνδαλο με τα email του υψηλόβαθμου δικαστή του ΣτΕ λίγο πριν την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενισχύοντας σημαντικά το παιχνίδι της διαπλοκής, αυτό δεν αποτελεί μονο οφθαλμοφανή κίνηση εκβιασμού αλλά αποσπά και την προσοχή του απλού πολίτη χρησιμοποιώντας ως δόλωμα ένα ευτελές “κουτσομπολιό” που σε τελική ανάλυση, δεν αφορά κανέναν άλλον πέραν των δυο εμπλεκόμενων προσώπων.

Μεταξύ μας όμως,Έλληνα, φταις εσύ και οι επιλογές σου.Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σου πει φταίνε οι προηγούμενοι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα σου πουν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ,η Χρυσή Αυγή θα σου πει φταίνε οι ξένοι, εσύ θα πεις φταίνε όλοι εκτος από εμένα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Γιατί όμως δεν καταλαβαίνεις πως όλους αυτούς που σε χειραγωγούν ποικιλόμορφα, εσύ τους επέλεξες; Εσύ δημιούργησες το τέρας όταν τους επέτρεψες να σου θεοποιήσουν το χρήμα,να σε αφήσουν αμόρφωτο, ανιστόρητο, να σε γαλουχήσουν με ηθική απαξία, να σε κάνουν αναλώσιμο, ευθυνόφοβο, ξενοφοβικό και τόσα ακόμη που σε εμποδίζουν να είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Ειλικρινά…αυτό θέλεις;

                                                                                                        marioneta

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.