ΛΥΠΑΜΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ

October 24, 2016

Ζώντας σε μια κοινωνία που άλλες φορές πρακτικά και άλλες φορές φαινομενικά αναγνωρίζει δικαιώματα στο γυναικείο φύλο, είναι εύκολο να αυτοαποκαλείσαι “φεμινίστρια” και να μιλάς για τη δύναμη σου ως γυναίκα. Ειλικρινά όμως, έχεις καταλάβει που στηρίζεις την άποψή σου; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Αποφεύγεις την αισθητικό όπως «ο διάβολος το λιβάνι»  επειδή το κάνουν οι άνδρες και αυτό θα έπρεπε να είναι “δικαίωμά σου”. Βγάζεις δημόσια τη μπλούζα σου γιατί το να εκθέτεις το σώμα σου έτσι είναι απολύτως σωστό. Έχεις ένα τεράστιο υβρεολόγιο διότι αν αυτό δε δείχνει την ισότητά σου με το άλλο φύλο τότε τι τη δείχνει; Συζητάς και με κάθε ευκαιρία αναλύεις σε όλους πόσο καλύτερη είσαι ως γυναίκα από κάποιον άνδρα μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκες από το συνδυασμό ΧΧ και όχι ΧΥ. Ε, μάθε λοιπόν, πως το να υιοθετείς όλα τα ανδρικά πρότυπα συμπεριφοράς και να “ευλογείς τα γένια σου” δε σε κάνει φεμινίστρια, πόσο μάλλον σοβαρή γυναίκα.

Η φεμινίστρια προσπαθεί να κερδίσει τα δικαιώματα της αποδεικνύοντας τη δύναμη του μυαλού της και τη δίψα της να παραγάγει έργο σε αυτόν τον κόσμο. Γυρίζοντας το βλέμμα μας στο χρόνο, τέσσερις γυναίκες από τις οποίες οφείλεις να παραδειγματιστείς και να ανακαλύψεις το πραγματικό περιεχόμενο του όρου “φεμινισμός” είναι οι εξής:
– Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα- Κιουρί: Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867 και ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911), παρόλο που λίγους μήνες νωρίτερα η Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας είχε αρνηθεί να τη δεχτεί ως μέλος της. Είναι η μοναδική μέχρι σήμερα περίπτωση επιστήμονα που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ. Χαρακτηριστική της φράση: “Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε.”

 

woman_201

 

-Σιμόν Ντε Μποβουάρ: Γεννήθηκε το 1908 στη λεωφόρο Ρασπάιλ των Παρισίων. Θεωρείται ένα απ΄τα πιο φωτεινά γυναικεία σύμβολα του 20ού αιώνα καθώς άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο νοείται η γυναίκα. Συγγραφέας, φιλόσοφος, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, με το βιβλίο της «Το Δεύτερο φύλο» να έχει γράψει ιστορία στη διεκδίκηση των ίσων γυναικείων δικαιωμάτων, ανοίγοντας απανωτές συζητήσεις από το 1949 και ύστερα που κυκλοφόρησε. Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι «η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο και εφόσον δίνει αξία στις υπόλοιπες ανθρώπινες ζωές».

 

simon-nte-mpobouar

 

-Ίντιρα Γκάντι: Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1917 (έζησε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 1984).Ήταν η πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 εως το 1977 και με τέταρτη θητεία το 1980 μέχρι την δολοφονία της το 1984, συνολικά 15 χρόνια. Αποτέλεσε την πρώτη και μέχρι στιγμής τη μόνη γυναίκα πρωθυπουργό της Ινδίας. Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του BBC ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετίας ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες.

 

indiragandhi

 

-Κοκό Σανέλ: Είναι η μοναδική από τον χώρο της μόδας που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Tim με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ορφανή από πολύ μικρή ηλικία και μεγαλωμένη με πολλές δυσκολίες, η Coco Chanel είχε το σθένος να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια, να χαράξει τη δική της πορεία και να εξασφαλίσει μία περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία της μόδας. Μέσα από πρωτοποριακούς τρόπους σχεδιασμού και προσέγγισης της μόδας, επηρέασε το φεμινιστικό κίνημα και απελευθέρωσε τη γυναίκα – υπηρετώντας ΠΑΝΤΑ τη θηλυκότητα και τη γυναικεία αισθητική.

Coco Chanel, couturičre française. Paris, 1936. LIP-6958-102

 

Ένα πέμπτο και πιο πρόσφατο παράδειγμα που ενσαρκώνει με επιτυχία το φεμινισμό είναι η νεαρή Malala Yousafzai η οποία σκοπό της ζωής της έχει την παιδεία, τόσο για τον εαυτό της όσο και για τα υπόλοιπα κορίτσια. Σε ηλικία έντεκα ετών ξεκίνησε να αντιτίθεται στους Ταλιμπάν μέσω ενός blog του BBC εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα ανωνυμίας. Μεγαλώνοντας, άρχισε να διεκδικεί το δικαίωμα της ισότητας αγοριών και κοριτσιών στην παιδεία επώνυμα, πράγμα που οδήγησε σε πυροβολισμό στο κεφάλι. Παρά τη σοβαρότητα του τραυματισμού της, ξεπέρασε τα εμπόδια, επέζησε, βραβεύτηκε για τη δράση της και σήμερα συνεχίζει το έργο της.

 

parelabe-to-nompel-eirinis-i-17xroni-malala-giousafzai_2-w_l

 

Για ορισμένες “φεμινίστριες” το όνομα ή η συμβολή των παραπάνω τόσο στον κόσμο όσο και στην ελευθερία του ίδιου του φύλου αποτελούν κάτι άγνωστο. Όσο εκείνες, λοιπόν, ντροπιάζουν το ωραίο φύλο, όλες οι υπόλοιπες οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα σοβαρό σκοπό στη ζωή μας. Αυτός, θα ενισχύσει τη θέση μας στην κοινωνία, θα τη βελτιώσει αλλά και θα φέρει σημαντικές αλλαγές σ’έναν κόσμο που μόνο κόσμος δεν είναι καθώς έχει χάσει όλη του την ομορφια. Με οδηγό το ρητό του Ευριπίδη:”Από μεν την κακή γυναίκα τίποτε δεν υπάρχει χειρότερο, από δε την καλή κανένα άλλο δεν επλάστηκε ανώτερο σ’ αξία αγαθό”, η αποστολή της γυναίκας μπορεί να πραγματωθεί!

 


 

04032010354

 

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.