10 + 2 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ

October 27, 2016

Όλοι γνωρίζουμε αυτές τις βροχερές μέρες του χειμώνα που βαριέσαι απίστευτα να βγείς έξω με την παρέα σου, οπότε και αποφασίζεται να μαζευτείτε σε ένα σπίτι και να αράξετε. Και ο καλύτερος τρόπος να περάσετε το βράδυ σας είναι τα επιτραπέζια. Για αυτό και εμείς θα σας παρουσιάσουμε 10 + 2 αγαπημένα μας επιτραπέζια ( χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά ). Και για να μάθετε και μερικά καινούργια, αφήσαμε έξω ευρέως γνωστά παιχνίδια όπως το Jungle Speed, το Tichu και το Taboo. Πάμε λοιπόν!

Bang!

Το παιχνίδι παίζεται με 3-7 άτομα (με το expansion παίζουν έως 8). Ο κάθε παίκτης έχει έναν ρόλο από την αρχή του παιχνιδιού μέχρι να πεθάνει , οπότε βγαίνει από το παιχνίδι, ή μέχρι το τέλος. Οι ρόλοι είναι: Σερίφης, Βοηθός Σερίφη, Παράνομος και Φυγάς. Ο Σερίφης είναι μοναδικός κάθε φορά, ενώ ο αριθμός των υπόλοιπων ρόλων εξαρτάται από τον αριθμό των παικτών. Ο κάθε ρόλος έχει και διαφορετικό στόχο. Ο Σερίφης με τους βοηθούς του θέλουν να σκοτώσουν τους παρανόμους και τον φυγά, ο φυγάς, να σκοτώσει τους πάντες και τελευταίο τον Σερίφη και τέλος οι παράνομοι θέλουν να σκοτώσουν τον Σερίφη. Πέρα από τους ρόλους υπάρχουν και κάρτες χαρακτήρων. Όλοι έχουν κάποιους πόντους ζωής που κρίνονται από τον χαρακτήρα που έχουν διαλέξει για να τους «εκπροσωπήσει». Κρίσιμο κομμάτι είναι οι κάρτες, οι οποίες έχουν διάφορες ικανότητες που είτε σε βοηθούν να αμυνθείς είτε να επιτεθείς είτε να τραβήξεις άλλες κάρτες. Σε όλη τη διάρκεια παιχνιδιού ο μόνος φανερός ρόλος είναι του Σερίφη εκτός και αν πεθάνει κάποιος με συνέπεια να αποκαλυφθεί.

Το παιχνίδι είναι μια μίξη «Μια νύχτα πέφτει στο Παλέρμο» με κλασσικά card games που σκοπό έχουν την αφαίρεση πόντων ζωής του αντιπάλου. Το αγαπώ διότι δεν θέλω τίποτα παραπάνω από το να προσπαθώ να μαντέψω τι μπορεί να είναι οι άλλοι παίκτες και να παίζω με βάση τη στρατηγική και το ένστικτο κι όλα αυτά με κλασσικούς χαρακτήρες από την άγρια Δύση. Προσφέρει άπειρες συγκινήσεις για όλους με μόνο μελανό σημείο τη διάρκειά του η οποία είναι εξαντλητική όταν έχεις φύγει από το παιχνίδι από την αρχή.

bang02

Ημέρα Πληρωμής

Η ‘ημέρα πληρωμής’ είναι σίγουρα από τα πιο διασκεδαστικά, που μπορείς να επιδοθείς μαζί με την παρέα σου. Νομίζω θα σας χαρίσει άφθονο γέλιο (Ναι θα πονέσει η κοιλιά σου σαν να λέμε!). Ίσως πρόκειται για μια μικρογραφία της πραγματικής ζωής, με μια επιπλέον δόση κωμικοτραγικού στοιχείου. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, θα πρέπει να κάνεις την καλύτερη οικονομική διαχείριση των εσόδων και των εξόδων σου για τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών απρόβλεπτων οικονομικών εξελίξεων (αρνητικών αλλά και θετικών). Τον τίτλο του νικητή θα καταφέρεις να κερδίσεις αν έχεις κάνει την μεγαλύτερη αποταμίευση στο τέλος του παιχνιδιού ή έχεις τις λιγότερες οφειλές. Δεν είναι τόσο εύκολο όμως, καθώς υπάρχουν μερικοί δεσμευτικοί κανόνες. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εξασκήσουν την οικονομική τους δεινότητα. Μήπως τελικά η ζωή είναι ένα παιχνίδι;

01-imera-pliromis

Οι Άποικοι Του Κατάν.

Το παιχνίδι παίζεται με 3-4 παίκτες (το expansion με 5-6). Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας παίκτης να μαζέψει 10 πόντους. Αυτό πετυχαίνεται χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία βοηθούν να γίνουν διάφορες ενέργειες όπως να χτίσει ένας παίκτης χωριά ή πόλεις, να πάρει κάρτες ή να χτίσει δρόμους. Το ταμπλό που χρησιμοποιείται περιέχει διάφορες περιοχές οι οποίες δίνουν τα υλικά που απαιτούνται (πηλός, πέτρα, στάχυα, πρόβατα και ξύλα) και η κάθε περιοχή είναι αριθμημένη από το 2 έως το 12 (χωρίς το 7). Κάθε φορά που φέρνει το ζάρι έναν από τους αριθμούς ο παίκτης ο οποίος έχει χτίσει ένα χωριό ή μια πόλη στην περιοχή που περιέχει τον αριθμό αυτόν παίρνει και το υλικό που αντιστοιχείται.

Όσες φορές έχω παίξει Κατάν εντυπωσιάζομαι από τον συνδυασμό στρατηγικής και τύχης με τέτοιον τρόπο ώστε να περνάει κάποιος καλά και ταυτόχρονα να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κινήσεις που θα τον βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η ροή είναι σχετικά γρήγορη στην αρχή που οι αποφάσεις είναι λίγες. Αργότερα επιβραδύνεται όσο γίνεται πιο περίπλοκη η επιλογή των ενεργειών. Όσοι δεν έχετε παίξει, έχετε διάθεση για ανατροπές και σας αρέσουν τα σχετικά αργά παιχνίδια που θέλουν αρκετή σκέψη το συστήνω ανεπιφύλακτα.

catan

Cluedo

Το διαχρονικό! Το παιχνίδι που όλοι έχουμε παίξει κάποια στιγμή με παρέα. Είναι αυτό το παιχνίδι, που όλοι θα δοκιμάσουν το κατασκοπικό τους δαιμόνιο. Παίζεται με 2-6 παίκτες και ουσιαστικά βασίζεται στην τύχη και την στρατηγική. Η υπόθεση του είναι απλή. Ο εκατομμυριούχος Σάμιουελ Μπλάκ δολοφονήθηκε στη έπαυλή του. Βασίζεται πάνω στα τρία ερωτήματα : Ποιός το έκανε; Σε ποιό δωμάτιο στην έπαυλη; Με ποιό όπλο; Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε κάποιες επιλογές, καθώς οι ύποπτοι είναι έξι, όπως και τα όπλα, αλλά τα δωμάτια εννιά. Ο παίκτης που θα απαντήσει σωστά στα τρία αυτά ερωτήματα και θα κλείσει τον φάκελο της υπόθεσης είναι ο νικητής. Το αγαπάμε γιατί αν και ακούγεται απλό, δεν το βαρεθήκαμε ποτέ.

cluedo

To Tέλειο Άλλοθι

Παιχνίδι μυστηρίου. Όχι όμως απλώς άλλο ένα παιχνίδι μυστηρίου! Το ‘τέλειο άλλοθι’ ίσως είναι το πιο έξυπνο και πρωτότυπο παιχνίδι κατασκόπων που κυκλοφορεί. Η ιστορία του; Σε ενα ήσυχο χωριό των Άλπεων, ο σιδεράς Μόρις Μόρτ βρίσκεται απρόσμενα νεκρός στο χοιροστάσιο του, από ένα αμόνι. Η αστυνομία βρίσκει στον χώρο του δυστυχήματος οκτώ αντικείμενα, που ανήκουν σε διαφορετικούς κατοίκους του χωριού. Την υπόθεση αναλαμβάνουμε εμείς, αστυνομικοί, υπό την εποπτεία του επιθεωρητή Μίλερ. Ήταν πράγματι ένας φόνος ή μήπως ο σιδεράς στάθηκε άτυχος; Στο παιχνίδι αυτό, δεν θα ψάξεις απλώς να βρεις τον δολοφόνο αλλά ουσιαστικά θα τον κατασκευάσεις με τα αδιάσειστα στοιχεία σου, ώστε να κερδίσεις την υπόθεση και την προαγωγή! Αν τα καταφέρεις είσαι ο νικητής! Πρωτότυπο και ανατρεπτικό, έχει σίγουρα το πλεονέκτημα έναντι όμοιων του.

epi-01368_1

Κληρονόμων 13

Πόσο πολύ θέλεις τα χρήματα της διαθήκης της θείας Άγκαθα; Θα το αποδείξεις στην περιπέτεια σου που πρόκειται να διαδραματιστεί στην έπαυλη της πάμπλουτης συγγενούς σου! Είσαι υποχρεωμένος να ξεφύγεις απο τις παγίδες των ανταγωνιστών σου που επιθυμούν διακαώς και διεκδικούν την ίδια περιουσία! Το πιο διασκεδαστικό σημείο; Το μεγάλο ταμπλό στο οποίο στήνεις αληθινές παγίδες!

Eίναι ένα παιχνίδι που σου διατηρεί το ενδιαφέρον αστειρευτο με το μυστήριο να πλανάται διαρκώς στον αέρα!

k13

IMAGINiff

Αν είσαι με την παρέα σου και επιθυμείς όχι μόνο να γελάσεις αλλά και να γνωρίσεις καλύτερα τους φίλους σου, δεν έχεις παρα να διαλέξεις αυτό το επιτραπέζιο! Στο ταμπλό γράφεις με μαρκαδόρο το όνομά σου και της παρέας σου και ανάλογα με το ζάρι κινείσαι πάνω σε αυτά. Ύστερα διαβάζεις μια κάρτα με μια ερώτηση για το άτομο στο οποίο βρίσκεται το πιόνι. Ως απαντήσεις υπάρχουν επτά επιλογές και εσύ ψηφίζεις όποια θεωρείς πιο σωστή για το εκάστοτε άτομο. Στη συνέχεια όλοι αποκαλύπτουν τις επιλογές τους και τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά!

Το imaginIFF οδηγεί σε μια διαρκή έκπληξη! Οι απαντήσεις ανάμεσα στην παρέα διαφέρουν απροσδόκητα πολύ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σαρκασμο και το γέλιο για το εκάστοτε πρόσωπο!

imaginiff

Munckin

Κατεβείτε στο μπουντρούμι. Σκοτώστε ό,τι και όποιον συναντήσετε. Μαχαιρώστε πισώπλατα τους φίλους σας και κλέψτε τα πράγματά τους. Αρπάξτε το θησαυρό και τρέξτε!Αυτό το παιχνίδι σας βάζει στο κλίμα των μπουντρουμιών, της εξερεύνησης, των μαχών, χωρίς όμως να είναι παιχνίδι ρόλων.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σκοτώσετε τέρατα και να αρπάζετε μαγικά αντικείμενα. Και τι αντικείμενα! Όσο τα καταφέρνετε, ανεβάζετε το επίπεδο του ήρωα σας, και όποιος φτάσει πρώτος στο 10ο επίπεδο, είναι ο νικητής.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες ώρες έχω περάσει παίζοντας αυτό το παιχνίδι. Ένα απίστευτο επιτραπέζιο στρατηγικής ( αλλά και λίγο τύχης ) το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να σας κάνει μα τσακωθείτε με τους φίλους, και ταυτόχρονα να γελάτε και να περνάτε τέλεια.

 

munchkin

Hotel

Γίνε ο μεγιστάνας πολυτελών ξενοδοχείων! Χτίσε ξενοδοχεία και υποδέξου τους επισκέπτες σου, ελπίζοντας πως θα παραμείνουν για τόσο μεγάλο διάστημα ώστε να χρεοκοπήσουν όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν το λογαριασμό!Ο παίκτης που θα μείνει τελευταίος στο παιχνίδι είναι ο νικητής!

Δε χρειάζεται να εξηγήσω τίποτα. Μιλάμε για Monopoly αλλά μια Monopoly που μπορείς να τη χτίζεις εσύ ο ίδιος κομμάτι-κομμάτι; Τέλειο, απλά τέλειο. Αργά και μεθοδικά έχτιζες το ξενοδοχειακό σου συγκρότημα, έβλεπες τους άλλους να αγκομαχούν όποτε περνούσαν από την περιοχή σου ή κοίταζες με απόγνωση καθώς φαλίριζες επειδή ξερωγώ θέλησες να αρπάξεις το President επειδή το λένε President και ουυυυυ θα πρέπει να είναι εντελώωωωως game winner. Χα! Την πάτησες. Να μην εντυπωσιάζεσαι τόσο εύκολα άλλη φορά. Και η καλύτερη στρατηγική νίκης είναι το Boomerang. Όποιος το αγοράζει 1ος, κέρδισε. Ένα παιχνίδι με αρκετή στρατηγική, τύχη αλλά και πολλούςτσακωμούς.

hotel

Cranium

Το Cranium είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό και πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για 4+ άτομα. Μέσα από τέσσερις κατηγορίες ποικίλων δοκιμασιών θα αναγαστείς να κάνεις γλυπτική, να σκιτσάρεις, να μαντέψεις λέξεις, φράσεις ή αναγραμματισμούς, να υποδυθείς ρόλους ή να μιμηθείς πρόσωπα και ζώα και πολλά ακόμη! Ένα είναι σίγουρο: Πίσω από κάθε ρίψη τοθ ζαριού κρύβεται μια νέα περιπέτεια και ασταμάτητο γέλιο!

Όσες φορές έχω παίξει το συγκεκριμένο επιτραπέζιο με την παρέα μου δεν έχω σταματήσει λεπτό να γελάω. Σε κάνει να ξεχνάς τον ανταγωνισμό της νίκης και να γελάς με την καρδιά σου με όλες τις δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεράσεις!

830938007198_1_

Ticket To Ride

Το Ticket to Ride είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι τρένων. Οι παίκτες μαζεύουν κάρτες που περιέχουν διάφορα είδη βαγονιών και τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν σταθμούς, να περάσουν μέσα από τούνελ, να χρησιμοποιήσουν φέρι και να διεκδικήσουν σιδηροδρομικές διαδρομές. Υπάρχουν 3 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές για το παιχνίδι. Η Ευρώπη, η Αμερική και η Σκανδιναβία. Προσοχή, όμως, γιατί το Ticket To Ride Σκανδιναβία παίζεται μόνο με 3 παίχτες.

Πραγματικά ένα από τα αγαπημένα μου επιτραπέζια. Συνδυάζει τη στρατηγική με το γέλιο και την γεωγραφία ( γιατί αν είστε σαν και εμένα και δεν ξέρετε καλή γεωγραφία, τότε το παιχνίδι θα σας βοήθησει αρκετά ). Και βεβαίως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερα από το να πειράζεις τους αντιπάλους σου με το να μπλοκάρεις τις διαδρομές τους.

ticket-to-ride

Tsuro

Για το τέλος άφησα ένα γρήγορο παιχνίδι με πολύ απλούς κανόνες. Παίζεται με 2-8 παίκτες (ο καλύτερος αριθμός παικτών βρίσκεται μεταξύ 4 έως και 6). Ο στόχος είναι να μείνεις τελευταίος στο ταμπλό. Οι παίκτες χρησιμοποιούν κάρτες με σκοινάκια που τους βοηθούν να κινηθούν μέσα στον χώρο ή να διώξουν κάποιον αντίπαλό τους.

Έχοντας παραλείψει τα ευκόλως εννοούμενα και σαφώς πιο αγαπημένα μου Dungeons & Dragons, Tichu, Wizard και Dix It υπήρξε μια δύσκολη επιλογή η τελική θέση της τριάδας. Ο βασικός λόγος που έβαλα το Τσούρο αντί για τα Tokyo Train και Times Up είναι το γέλιο και ο ανταγωνισμός που σου προσφέρει. Όσες φορές παίζω σε μια παρέα δεν μπορούμε να σταματήσουμε στη μια φορά και παίζουμε συνεχώς. Το ίδιο γίνεται βέβαια και με το Tokyo Train, αλλά αυτό έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι χρειάζεται ζυγός αριθμός παικτών. Επομένως, το Τσούρο είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για όσους έχουν λίγο χρόνο, αλλά ακόμα πολύ διάθεση για να παίξουν.

tsurobox

More about Eponymous View