ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

November 2, 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος της Κύπρου σε συνέντευξη του στο “Βέτο” του Megaone της Μεγαλόνησου αναφέρθηκε στους ομοφυλόφιλους. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος τον τοποθέτησε θεωρητικά σε μια τάξη η οποία απαρτίζεται τόσο από ετεροφυλόφιλους, όσο και από ομοφυλόφιλους, ρωτώντας τον τι θα έλεγε στους δεύτερους. Εκείνος χωρίς δισταγμό αμέσως απάντησε: “Ότι είναι αμαρτία. Δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, είναι παρα φύσιν και οφείλουμε να αγωνιζόμεθα. Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να αγωνίζεται και να ανεβαίνει συνεχώς.” Στη συνέχεια, ως παράδειγμα αναφέρει τον ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ άνθρωπο που αποφασίζει να γίνει μοναχός, πράγμα το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης αντίθετο με τη φύση του, όμως εκείνος την απαρνιέται. Με αυτό τον τρόπο, όπως φαίνεται, προτρέπει και τους ομοφυλόφιλους να απαρνηθούν τις επιθυμίες τους και τις…προτιμήσεις τους.

Το μεγαλείο του Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου δε σταματά εκεί. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς η εκκλησία είναι δίπλα σε αυτή την “ομάδα” ανθρώπων, η οποία, όπως τόνισε δεν είναι και μικρή. Τότε η “Μεγάλη Ιδέα” , η λύση στο “πρόβλημα”, η γροθιά στην ομοφυλοφιλία, αρθρώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο: Η Εκκλησία σκέφτεται να δημιουργήσει δικά της σχολεία, από νηπιαγωγεία, έως και λύκεια. Εκεί τα παιδιά από νεαρή ηλικία θα λαμβάνουν “υποδειγματική” εκπαίδευση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ενώ στόχος αυτών των σχολείων θα είναι: “Να δώσουμε κατευθύνσεις στα παιδιά μας. Έχουμε την απαίτηση να γίνουν σωστοί άνθρωποι και ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα βοηθήσουν αυτόν τον τόπο”. Η δημοσιογράφος στη συνέχεια απηύδησε και ρώτησε το πλέον λογικό σε αυτή τη συνέντευξη του παραλόγου: Πώς είναι δυνατό να διδαχθεί κάτι τέτοιο ένας άνθρωπος; Εννοώντας, πώς είναι δυνατό να απάρνηθεί αυτό που του “συμβαίνει”. Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου ήταν αυτή: “Πιστεύετε ότι η ομοφυλοφιλία είναι φρούτο των τελευταίων ετών; Έχουμε ξετσιπωθεί πλέον. Είμαστε σε απαράδεκτες καταστάσεις. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα. Κάπου πρέπει να κοκκινίσουμε και λίγο, να μάθουμε να υπερπηδούμε μερικές ανωμαλίες, δυσκολίες και να πρυτανεύει η ανθρωπιά. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Πυξίδα μας ως Εκκλησία είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού.”

epa01040534 The Orthodox Archbishop of Cyprus Chrysostomos II gives a press conference in Italy, Rome, 16 June 2007. EPA/CLAUDIO PERI

Η συγκεκριμένη συνέντευξη στα μάτια μου συνιστά μια τραγωδία. Κατά πρώτον, είναι άκρως προσβλητική απέναντι στους ανθρώπους και κατά δεύτερον, άκρως αναχρονιστική. Τι σημαίνει “παρα φύσιν”; Και πού υπάρχει ανθρωπιά στα λεγόμενά του; Ας το δούμε πιο αναλυτικά…
Αρχικά, διαχωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες, κάτι που υποτίθεται η Εκκλησία καταδικάζει. Η κατηγορία δεν είναι, όμως, ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος αλλά φυσιολογικός και αφύσικος. Βάσει όλων αυτών που διδάσκει η Εκκλησία που λένε “αγάπα τον πλησίον σου” και “ο Θεός αγαπά και δέχεται όλα τα δημιουργήματά του”, ποιος βρίσκεται πιο κοντά στην θρησκεία; Ένας “αφύσικος”, που σε τελική ανάλυση μπορεί και να μην προκαλεί κανέναν ή ένας “φυσιολογικός” που κρίνει και απορρίπτει έναν άνθρωπο μόνο και μόνο με γνώμονα τη σεξουαλικότητά του;

Παραπάνω, χαρακτηρίζω τη συγκεκριμένη συνέντευξη προσβλητική. Είναι ξεκάθαρο πως υποτιμά τους ανθρώπους. Δηλαδή κάποιος είναι λιγότερο ικανός ως άνθρωπος επειδή προτιμά το ίδιο φύλο; Η ομοφυλοφιλία του τον εμποδίζει να είναι καλός άνθρωπος; Σωστός επαγγελματίας; Να έχει κλίσεις και ταλέντα; Να είναι ένα σημαντικό γρανάζι στο ρολόι που αποκαλέιται κοινωνία; Δε νομίζω. Πόσοι και πόσοι είναι που διακρίθηκαν για το έργο τους από διάφορους χώρους; Ο Έλτον Τζον που αποτελεί μουσική ιδιοφυϊα, ο Τζέημς Μακ Γκρίβι πρώην Κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και νυν καθηγητής Πανεπιστημίου, ο λόρδος Ι.Mountbatten της Βασιλικής οικογένειας της Μ.Βρετανίας και αμέτρητες ακόμη σημαντικές προσωπικότητες αποτελούν παράδειγμα ότι η ομοφυλοφιλία δεν έχει καμία σχέση με τη θέση του ατόμου στην κοινωνία (όπως ανησυχεί ο Αρχιεπίσκοπος).

Τα όσα δηλώνει στη συνέντευξή του δεν είναι μόνο προσβλητικά και αναχρονιστικά αλλά και επικίνδυνα. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους σχολεία; Αυτό θα αποτελέσει κάτι καταστροφικό! Πρώτα απ’όλα, η πίεση, που θα ασκηθεί στα παιδιά, μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει. Επιπλέον, ενώ ο Χριστιανισμός μιλάει για “αγάπη” και “ελευθερία”, τα σχολεία αυτά θα δημιουργήσουν φανατισμένους ανθρώπους με μίσος για το διαφορετικό που θα αναγκάζουν τους υπολοίπους να αρνούνται την φύση τους και άρα να μην είναι ελεύθεροι. Εκτός των άλλων, θα είναι και οι ίδιοι δέσμιοι της εκπαίδευσης τους και το να απαρνηθούν τις προτιμήσεις τους μόνο μιζέρια και φθόνο έναντι άλλων θα αποφέρει.

Πολλές φορές διαφωνώ με τη συμπεριφορά ομοφυλόφιλων για παρελάσεις περηφάνειας κλπ, διότι θεωρώ πως, εφόσον μάχονται για την ισότητα και την κοινωνική αποδοχή, δε χρειάζεται να δρουν διαφορετικά από τους “normal”. Όταν όμως ακούγονται τέτοια πράγματα σαν αυτά που άρθρωσε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξη του, τέτοιες κινήσεις βγάζουν νόημα. Σε λίγο θα γυρίσουμε τόσο πίσω που θα ρίχνουμε μάγισσες σε καζάνια. Είναι τουλάχιστον ντροπή κατα τον 21ο αιώνα να ακούγονται τέτοια πράγματα, να περιθωριοποιούνται άνθρωποι για ανούσιους λόγους και να θεωρείται σωστό να καταπιέζει κάποιος τη φύση του, την προτίμησή του, το σώμα του. Καλύτερα ο Αρχιεπίσκοπος πριν μιλήσει ξανά για ανθρωπιά να μάθει τι πραγματικά σημάινει, καθώς σαν άνθρωπος της Εκκλησίας υποτίθεται ότι την πρεσβεύει.

Αλλά ξέχασα…τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.