ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΤΕ, ΕΛΛΗΝΕΣ;

November 9, 2016

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016: Πλανητάρχης ο Donald Trump, κυρίες και κύριοι. Μια είδηση που ενώ γνωστοποιήθηκε μόλις πριν κάποιες ώρες, έχει ήδη προκαλέσει σάλο σε όλα τα social media, σε όλους τους δρόμους (Αμερικανικούς και μη), σε όλα τα σπίτια (Αμερικανικά και μη) και έχει σχολιαστεί τόσο από το άτομο που δεν έχει ιδέα από πολιτική (εθνική και διεθνή) , όσο και από εκείνον που στελεχώνει τον Λευκό Οίκο. Σε μερικούς η έκβαση των Αμερικανικών εκλογών παραμένει κάπως αδιάφορη, υπό την έννοια ότι γνώριζαν το αδιέξοδο της κατάστασης, άλλοι πανηγυρίζουν για την ήττα της Χίλαρι και άλλοι θρηνούν για τη νίκη του Ντόναλντ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η αντίδραση του Έλληνα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι κάθε φορά που πλησιάζει κάλπη αντιδρά με τραγελαφικό τρόπο, σχολιάζει , ή μάλλον, κρίνει την απόφαση μιας Παγκόσμιας δύναμης.

Από πολιτικής πλευράς, η τωρινή ελληνική κυβέρνηση βιώνει το απόλυτο σοκ. Με τη γνωστή “διπλωματική πολιτική”, ο ΣΥΡΙΖΑ, λογικά έχοντας ψυχανεμιστεί την νίκη της, ήρθε σε επαφή μόνο με το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον και εναπέθεσε όλες του τις ελπίδες για κούρεμα του χρέους στην υποψήφια και τελικά ηττημένη, του Δημοκρατικού Κόμματος. Έχοντας λοιπόν μηδενική επαφή με τον εκλεκτό που θα αναλάβει τα ηνία του Μπάρακ Ομπάμα, η κυβέρνηση, βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία τόσο για τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Ελλάδα, όσο και για την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, σοβαρές ανησυχίες εκφράζει ο Δημ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραθέτει: “αυτό επιβάλλει, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αφενός να τρέξουμε πιο γρήγορα για να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να κερδίσουμε την περίφημη ελάφρυνση του χρέους μέσα στο 2016, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2017. Αφετέρου, να κοιτάξουμε να θεραπεύσουμε τις παθογένειες, που μας έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας.” Σαφέστατα ουτοπικό.

Συνεχίζοντας με την αντίδραση της ελληνικής πολιτικής σκηνής απέναντι στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αξίζει να σημειωθεί ότι έμπλεος ενθουσιασμού ήταν ο κος Νίκος Μιχαλολιάκος και συνεπώς η Χρυση Αυγή σύσσωμη. Η επίσημη ανακοίνωση του εθνικιστικού κόμματος (που κατα σύμπτωση είναι και τρίτο στην Ελλάδα) είναι η εξής: «Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία.Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.Στην Ελλάδα, όπου θρηνούν όλα τα κανάλια και τα κόμματα του κατεστημένου, που στήριζαν την Κλίντον, η οποία παίρνει μαύρα λεφτά από τον Ερντογάν και υποθάλπει τους πιο ακραίους, αλβανικούς, ανθελληνικούς κύκλους.Μαζί τους θρηνούν και τα κοράκια των αγορών, οι διεθνείς τοκογλύφοι που καταστρέφουν την Πατρίδα μας με το μνημόνιο και την υφαρπαγή της εθνικής μας περιουσίας». Συμπληρωματικά, ο ίδιος ο Ν.Μιχαλολιάκος σχολίασε: «Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Ντόναλντ Τραμπ λυντσαρίστηκε κυριολεκτικά από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς βέβαια και από τους εγχώριους ολιγάρχες. Η ώρα των Εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται!». Το γεγονός ότι απ’όλες τις ελληνικές παρατάξεις μόνο η Χρυσή Αυγή χάρηκε για την Αμερικανική επιλογή φανερώνει ήδη πολλά για τη συνέχεια αλλά και για το τι σημαίνει πραγματικά Ντόναλντ Τραμπ (χωρίς αυτό να δηλώνει ότι μια πολεμοχαρής σαν την Κλίντον είναι ασφαλέστερη επιλογή).

Ανάμεσα στους σχολιαστές και πέρα από τις δηλώσεις των πολιτικών παρατάξεων, υπήρχαν Έλληνες πολίτες που χάρηκαν ή και ανακουφίστηκαν με τη νίκη του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Αυτό δημιουργεί έντονα την απορία εάν ο Ελληνικός λαός έχει παρακολουθήσει τις δηλώσεις του συγκεκριμένου σχετικά με την Ελλάδα. Εάν όχι, αυτές είναι οι εξής: «Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε την Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση». Εκτός αυτού αμέτρητες είναι οι φορές που έχει χρησιμοποιήσει τη χώρα μας σαν παράδειγμα προς αποφυγή, ή την έχει σχολιάσει υποτιμητικά (πχ. “είναι μια άκρως προβληματική χώρα” ή “Μήπως θέλουν να μας κάνουν μία χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα;” όπως διερωτήθη ο αντιπρόεδρος του Τραμπ). Φυσικά τα σχόλιά τους δεν απέχουν από την αλήθεια, ωστόσο αυτό είναι άλλη ιστορία.

Το ερώτημα, όμως, είναι ένα: Γιατί ο ελληνικός λαός αντί να ασχοληθεί με όσα τον αφορούν άμεσα και να τα βελτιώσει, κατακρίνει ή εξαίρει μια προσωπικότητα που στην καλύτερη περίπτωση βλέπει τη χώρα μας σαν μια μικρή και αδιάφορη κουκκίδα στον χάρτη; Για όσους τον κατακρίνουν, η άποψή τους είναι δεκτή αλλά δε μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν τη στιγμή που ζει σε μια χώρα όπου επι σαράντα χρόνια δίνει εξουσία στα ίδια κόμματα, σε δύο χρόνια ψηφίζει τρείς φορές μια κατα φαντασίαν Αριστερά και παράλληλα, με γνώμονα την αγανάκτηση και όπλο τις ρατσιστικές κορόνες τροφοδοτεί και ενδυναμώνει τη σκληροπυρηνική Ακροδεξιά.Στον αντίποδα, για όσους τον εξαίρουν,δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει ως αρωγός για την Ελλάδα και ακόμη κι αν είχε, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει τις πιθανότητες που ήθελαν νικήτρια την Κλίντον και να αδιαφορήσει προς τον Τραμπ, θα είχε λειτουργήσει αρνητικά. Δεν χάνουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε χάσει (ακόμη τουλάχιστον), ούτε κερδίζουμε κάτι. Επομένως, γιατι μιλάτε, Έλληνες;

 

azz2lknje6qwru8aifd7drtpkhmw2kgq-large

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.

4 Comments
    1. Εξαιρετικό το άρθρο σου… Μπράβο!

      1. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!

      1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Comments are closed.