5+1 ΤΡΕΛΕΣ ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

November 22, 2016

Το ήξερες αυτό; Κάποιες από τις ιδιοφυΐες που αλλάξαν, με τι εφευρέσεις τους, τον κόσμο δεν ήταν και πολύ στα καλά τους (και πως να ήταν άλλωστε). Για την ακρίβεια κάποιες φορές η εκκεντρικότητα και η μανία τους για την έρευνα και την ανακάλυψη, τους οδηγούσε  στην τρέλα. Ας πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα ορισμένα παραδείγματα.

W.C. Minor

Όλοι θα έχετε ακούσει για το αγγλικό λεξικό “Oxford English Dictionary”. Πριν από τη συγγραφή του δεν υπήρχε κάποιο αξιόλογο λεξικό της αγγλικής, πράγμα το οποίο συνειδητοποίησαν οι καθηγητές και θέλησαν να το αλλάξουν. Το βασικότερο πρόβλημά ήταν πως υπήρχε έλλειμα όσον αφορά την επίδειξη της χρήσης της λέξης μέσα στην πρόταση. Ωστόσο, δεν υπήρχε ούτε χρόνος, ούτε χρήματα και για αυτό το λόγο αναζητήθηκαν εθελοντές. Ο William Chester Minor ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συνέγραψε το συγκεκριμένο λεξικό ( χωρίς αυτόν πιθανότατα να μην υπήρχε) και μάλιστα ενώ βρισκόταν έγκλειστος στη μονάδα για ψυχασθενείς εγκληματίες Broadmoor. O λόγος; Είχε χάσει τα λογικά του, και είχε σκοτώσει των πατέρα επτά παιδιών επειδή νόμιζε πως τον καταδίωκε.

Sergei Bryukhonenko

Ήταν αυτός που εφηύρε το Autojector, την πρώτη μηχανή υποστήριξης της ζωής στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Λειτουργούσε  κυρίως σαν μηχανή υποστήριξης της καρδιάς και των πνευμόνων και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη των μεταγενέστερων μηχανημάτων υποστήριξης. Όλα τα πειράματα του, τα δοκίμαζε σε σκύλους, εφόσον ναι μεν χρειαζόταν πειραματόζωα, αλλά η ηθική του δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει ανθρώπους. Η όλη διαδικασία ήταν ανατριχιαστική, εφόσον πρώτα θανάτωνε τα ζώα και ύστερα προσπαθούσε να τα επαναφέρει στη ζωή. Το πιο σοκαριστικό   είναι  πως επιδίωκε να επαναφέρει και μεμονωμένα τμήματα του σώματος (του σκύλου), κάτι που κατάφερε. Εντάξει όχι και ότι καλύτερο…

Ηenry Cavendish

Ανακάλυψε το υδρογόνο και κατόρθωσε να υπολογίσει την πυκνότητα του πλανήτη μας χρησιμοποιώντας μονάχα δύο μπάλες από μόλυβδο. Επιπλέον, σημαντική είναι η συμβολή του στον ηλεκτρισμό, καθώς κατάφερε να ανακαλύψει την ηλεκτρική τάση, το νόμο της ηλεκτρικής αντίστασης, τη μονάδα ηλεκτρικού φορτίου και άλλα πολλά. Όσο κάλος και δραστήριος φαίνεται να ήταν με τις ανακαλύψεις του, άλλο τόσο μοναχικός( έως και αντικοινωνικός θα έλεγα) ήταν με τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ο Henry έβγαινε πολύ σπάνια από το σπίτι του και μονάχα εάν ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμη και με τον οικιακό βοηθό του επικοινωνούσε με γράμματα, ενώ είχε κατασκευάσει μία εσωτερική σκάλα για να μην τον συναντάει. Όταν ένας θαυμαστής του πήγε να τον συναντήσει, ο Henry από την τρομάρα του κρύφτηκε στο διπλανό δάσος και βγήκε μετά από περίπου δύο ώρες. Τέλος, η σημαντικότερη ένδειξη της απομονωτικής του τάσης  είναι πως οι ανακαλύψεις του αν και προηγούνται χρονικά, έγιναν γνωστές αφότου είχαν ανακαλυφθεί και από άλλους.

Νicolai Telsa

Τι να πρωτοπώ για αυτόν τον εφευρέτη. Εάν ξεκινήσω να απαριθμώ τα επιτεύγματα του πιθανότατα να μη μου φτάσει το συγκεκριμένο άρθρο. Ενδεικτικά αναφέρω το πηνίο. Ο Nicolai ωστόσο, έπασχε από ψυχαναγκαστικά διαταραχή. Δεν ήταν μονάχα ότι επιδίωκε την καθαριότητα σε βαθμό υπέρ του δέοντος αλλά είχε και εμμονές. Δεν έμπαινε σε ένα κτήριο εάν δεν είχε κάνει το γύρω του τρεις φορές, με τη φορά μάλιστα των δεικτών του ρολογιού. Όταν χρειαζόταν να μείνει σε ξενοδοχείο έμενε σε δωμάτιο, μόνο εάν το αναγραφόμενο στην πόρτα νούμερο, μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με τον αριθμό τρία. Επιπλέον, πριν το γεύμα του υπολόγιζε την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει. Τέλος,  δεν άγγιζε οτιδήποτε ήταν κυκλικό και μεταλλικό.

Yoshiro Nakamatsu

Έχει στο δυναμικό του πάνω από τρεις χιλιάδες πατέντες εφευρέσεων, γεγονός που του απονέμει το ρεκόρ των περισσότερων ανακαλύψεων. Πολλές από αυτές τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το DVD και το ψηφιακό ρολόι. Γιατί λοιπόν κατατάσσετε στη λίστα των τρελών ιδιοφυών; Ο Yoshiro πρόσεχε σε υπερβολικό βαθμό τι έτρωγε και είχε αποφασίσει να πεθάνει στην ηλικία των 144 ετών ακριβώς. Για να το πετύχει αυτό κοιμόταν τέσσερις ώρες κάθε μέρα, διότι πίστευε πως ο ύπνος, ο οποίος ξεπερνά τις έξι ώρες κάνει πάρα πολύ κακό και ακολουθούσε μία συγκεκριμένη δίαιτα(γιαούρτι, τυρί, φύκια, συκώτι κ.α.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος, με τον οποίο έβρισκε τις ανακαλύψεις του. Κρατούσε την ανάσα του κάτω από το νερό σχεδόν μέχρι να πεθάνει. Ο ίδιος δηλώνει πως μόλις 0.5 δευτερόλεπτα πριν τ θάνατο έχει έμπνευση.

Samuel Morse

Εφηύρε το ηλεκτρονικό τηλέγραφο και των κώδικα Μοrse για τις τηλεπικοινωνίες. Πίστευε πως οι Εβραίοι, οι καθολικοί, οι μαύροι και ολόκληρο το Αυστριακό έθνος εργάζονται για να καταστρέψουν τους λευκούς αγγλοσάξονες προτεστάντες της Αμερικής. Έγραψε αρκετά βιβλία για το πως όλοι αυτοί καταδυναστεύουν τους λευκούς καθώς και για την επιθυμία τους να καταστρέψουν τους προτεστάντες. Για κακή του, βέβαια, τύχη η διάδοση του τηλέγραφου( ειρωνεία της τύχης) επέτρεπε στους μετανάστες να κανονίζουν τη διαμονή τους εκ των προτέρων. Έγιναν αθρόες μεταναστεύσεις προς τις ΗΠΑ. Έφτασαν άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες. Αυτό οδήγησε τον Morse στην απομόνωση, κλειδώθηκε μέσα στο σπίτι του και δε βγήκε από εκεί μέχρι να πεθάνει.

Χμμ…πήρατε λοιπόν μία γεύση του τί εστί τρελός επιστήμονας. Είμαι σίγουρη πως δεν είναι οι μόνοι .

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.