AIDS: Η “ΓΡΙΠΗ” ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

November 28, 2016

Σήμερα 1/12 ξύπνησα με έναν τρομερό πονοκέφαλο. Σήμερα 1/12 ξύπνησα και ο λαιμός μου πονάει αφόρητα επίσης, οι αδένες μου είναι πρησμένοι… Δεν αισθάνομαι καλά. Αν και κοιμάμαι αρκετές ώρες η εξουθένωσή μου είναι απερίγραπτη. Έχω αρχίσει και ανησυχώ. Τι μου συμβαίνει;

Η νόσος του AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας) προκαλείται από τον ιό ΗΙV, τον ιό της ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για πανδημία, καθώς έχει προσβάλει αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η επίσημη αναγνώρισή του έγινε το 1981, και μέχρι το 2009 προκάλεσε το θάνατο περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόκειται για μία νόσο, η οποία μεταδίδεται κατά βάση μέσω της σεξουαλικής επαφής, κατά τον τοκετό από την οροθετική μητέρα στο νεογνό, μέσω της μετάγγισης αίματος και μέσω της χρήσης κοινής σύριγγας. Πιο συγκεκριμένα, η μετάδοση πραγματοποιείται λόγω ορισμένων υγρών που εκκρίνονται από το σώμα, και μέσω του αίματος  (σπέρμα, προσπερματικά, πρωκτικά, κολπικά και μητρικά υγρά) εφόσον η ποσότητά τους είναι επαρκής, όταν εισέλθουν στο σώμα του άλλου ατόμου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε μεταδίδεται με το άγγιγμα και το φιλί, ούτε από τα έντομα και τη χρήση κοινής τουαλέτας.

Η εμφάνισή της γίνεται σε δύο στάδια. Η πρώτη φάση είναι αυτή της πρωτολοίμωξης ή οξείας λοίμωξης, η οποία πραγματοποιείται τις πρώτες 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν είναι ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η ναυτία, η ασυνήθιστη απώλεια βάρους, η αλλεργία κ.α. Υπάρχουν και αυτοί που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μετά τη λοίμωξη, το ποσοστό των οποίων είναι πολύ μικρό. Για την μετάβαση στο δεύτερο στάδιο μεσολαβεί μία περίοδος επώασης, η οποία υπολογίζεται συνήθως στα πέντε έως δέκα χρόνια. Bέβαια, εάν δεν παρέχεται αγωγή, το προσδόκιμο ζωής του ασθενή είναι πολύ μικρό. Στο δεύτερο στάδιο, η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντα και τον κάνει πιο ευπαθή στην απόκτηση ευκαιριακών ασθενειών και όγκων, ασθένειες που δεν θα τον προσέβαλαν εάν ήταν υγιής. Όσο εξελίσσεται ο ιός, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σε αντίθεση με τις  κοινές ιώσεις, οι οποίες είναι παροδικές, η νόσος του AIDS παραμένει. Παρόλα αυτά, εμφανίζουν συχνά κοινά συμπτώματα. Καλό είναι λοιπόν, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Τι εννοώ; Η χρήση προφυλακτικού είναι υποχρεωτική και μη διαπραγματεύσιμη, όποιος και να είναι ο ερωτικός σύντροφος κάποιου ατόμου. Επιπλέον, ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι το ειδικό test αίματος. Το test αυτό αποδίδει μονάχα όταν το σώμα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα του AIDS/HIV. Εάν ο έλεγχος πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξής αντισωμάτων βγαίνει αρνητικό, ακόμη και εάν έχει συντελεστεί η μόλυνση.

aids2-webΚαθότι πρόκειται για μία ανίατη -έως τώρα- ασθένεια, η προφύλαξη μας από αυτήν είναι το Α και το Ω για την υγεία μας. Με άλλα λόγια “θα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε”. Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση προφυλακτικού παίζει σημαντικό ρόλο. Ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλαγή συντρόφων είναι αρκετά συχνή. Πολύ απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού και κατά τη σεξουαλική επαφή με “επαγγελματία”. Ακολούθως, πολύ σημαντικός είναι ο έλεγχος αποστείρωσης βελόνων (π.χ. η βελόνα που χρησιμοποιείται για ένα τατουάζ) και συρίγγων, που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στα νοσοκομειακά κέντρα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να υπάρχει στις μεταγγίσεις αίματος, καθώς αποδεδειγμένα, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, το 90% των οροθετικών προέρχεται από ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία. Τώρα, εάν κάποιος/α εργάζεται σε χώρους, όπου έρχεται σε επαφή με ασθενείς, οφείλει να καταβάλει μεγάλη προσοχή. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα να επέλθει μόλυνση και μέσω του τοκετού και του θηλασμού, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση είναι συνετό να λαμβάνονται μέτρα υψίστης ασφαλείας.

Η ολοκληρωτική αντιμετώπιση της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί αν και η πορεία της έχει φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Υπάρχουν αρκετά αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία σταματούν τη μόλυνση νέων κυττάρων αλλά δυστυχώς, δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και βρίσκονται στα λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό του πάσχοντα. Η χρήση φαρμάκων επιτρέπουν μία φυσιολογική ζωή. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά και έγκαιρα τη θεραπεία τους πιθανότατα να μην αναπτύξουν τον ιό και να μη τον μεταδώσουν στους συντρόφους τους.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το επίτευγμα της Κούβας, η οποία κατόρθωσε να εξαλείψει τη μετάδοση του ιού AIDS/HIV από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Γίνεται επομένως φανερό πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται κοντά στην εύρεση φαρμάκων ικανών να θεραπεύσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας, είναι να είμαστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι και φυσικά να αγκαλιάζουμε τους παθόντες και να τους βοηθούμε να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.