Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΛΙΓΟ, ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΥ

November 28, 2016

– Όπου γωνιά και άστεγος πλέον! Λες να του ρίξουμε κάτι;

–  Μπα.. άστο θα ρίξει κάποιος άλλος..

– Και εάν δεν του δώσει κανείς;

Σε μία εποχή έντονης κρίσης τόσο οικονομικής όσο και αξιολογικής, ο εθελοντισμός είναι η μόνη λύση. Είναι κάτι σαν μια φωτεινή διέξοδος από το σκοτάδι της απανθρωπιάς. Η συλλογικότητα της δράσης και η μαζική κινητοποίηση προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ο καθένας προσφέρει το “λίγο” του, ένα λίγο που μετατρέπεται σε ένα επαρκές “πολύ” για τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Αυτά λοιπόν, αποτυπώθηκαν έντονα από μια εξαιρετική  εθελοντική ομάδα, την ALEX, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του εθελοντισμού, παρέχοντας βοήθεια σε ευαίσθητες ομάδες και καταβάλλοντας ενεργές προσπάθειες για την προσέλκυση.

“Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΛΙΓΟ, ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΥ”. Αυτό είναι το μότο της ομάδας.

Τί είναι η ALEX και πώς ξεκίνησε το έργο της;

Η ALEX είναι μια εθελοντική ομάδα, η οποία ξεκίνησε τη δράση της το Δεκέμβριο του 2015 με ένα event στο facebook. Αποτέλεσε πρωτοβουλία της Παναγιώτας Θεολογήτου, που μέσω αυτής της εκδήλωσης προσπάθησε να συγκεντρώσει πράγματα και τρόφιμα, για να τα προσπορίσει στους αστέγους. Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν μεγάλη. Η εμπειρία ορισμένων συμμετεχόντων οδήγησαν στη δημιουργία σταθερής ομάδας, η οποία κατά βάση αποτελείται από 6 άτομα με σκοπό την συνεχή αρωγή των αστέγων και γενικότερα των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια…ακόμη και των ζώων.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;

Αρχικά προσπαθούμε να δρούμε τακτικά, καθώς οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται μια συνεχή βοήθεια. Η δράση μας αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κυρίως αστέγους. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις φαγητού στο δρόμο. Είναι ένα είδος
delivery. Κατά καιρούς έχουμε βοηθήσει και αδέσποτα ζώα. Γενικότερα συγκεντρώνουμε οτιδήποτε μπορεί ένας άνθρωπος να χρειάζεται και του το παρέχουμε. Καλύπτουμε την περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και αν ναι με ποιον τρόπο;

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν και αυτοί τον οβολό τους για να συνδράμουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη, άλλοι τρόφιμα και άλλοι ρούχα. Εμείς αυτό που χρειαζόμαστε σε αρκετά μεγάλο βαθμό είναι οι νοικοκυρές, εθελοντές δηλαδή που μαγειρεύουν μερίδες για να μοιραστούν στους άστεγους. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως, για να αισθανθείς τη χαρά και το συναίσθημα ολοκλήρωσης που δίνει ο εθελοντισμός, πρέπει ο ίδιος να κοπιάσεις, να βγεις ο ίδιος στο δρόμο και να δώσεις το φαγητό στον άστεγο. Δεν σου λέω ότι πάντα θα είναι εύκολο, ΜΑ ΑΞΙΖΕΙ! Τώρα αν μιλήσουμε για τα ΜΜΕ και τα εικονικά μέλη, στην πραγματικότητα η βοήθεια είναι αρκετά μικρότερη. Εμείς θέλουμε πολλούς να δίνουν από λίγο και όχι λίγους από πολύ.

Πως σας αντιμετωπίζουν οι άστεγοι;

Πάντα υπάρχουν δυο όψεις και αντίστοιχα δυο συμπεριφορές. Είναι αυτοί που δέχονται την προσφορά σου και είναι και οι άλλοι που ενδεχομένως να σου πετάξουν το φαγητό. Εκεί είναι σαν κάποιος να σου ρίχνει μπουνιά στο στομάχι, ωστόσο δεν πρέπει να το βάλεις κάτω, γιατί σίγουρα αυτά που παίρνεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνεις.

Διανύουμε μια οικονομικά δύσκολη εποχή, έχει παίξει αυτό ρόλο στην όξυνση του φαινομένου;

Ναι, το φαινόμενο έχει αυξηθεί υπερβολικά, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Βέβαια η ομάδα μας είναι ενεργή εδώ και έναν χρόνο. Δεν γνωρίζαμε σε βάθος τι συνέβαινε πριν, πάντως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Το κράτος βοήθα τις  εθελοντικές ομάδες;

Το κράτος θα μπορούσαμε να πούμε πως όχι μόνο δε βοηθά, αλλά και κάποιες φορές θέτει και εμπόδια στις εθελοντικές ομάδες. Θα αναφέρω ενδεικτικά πως υπάρχουν θέσεις αστέγων που πωλούνται και άτομα, τα οποία παίρνουν επίδομα και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στο δρόμο.

Υπάρχει ιεραρχία και διανομή αρμοδιοτήτων στην ομάδα σας;

Η Παναγιώτα Θεολογήτου είχε την ιδέα δημιουργίας και αυτή είναι που εκτελεί τα χρέη του προέδρου. Ουσιαστικά όμως τα μέλη είναι ισότιμα. Υπάρχει ένα συμβούλιο έξι ατόμων, το οποίο συντονίζει τη δράση. Όσον αφορά τη διανομή αρμοδιοτήτων ο Απόστολος έχει αναλάβει το εκτελεστικό κομμάτι και η Παναγιώτα αποτελεί το κορίτσι των ιδεών.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος;

Πολύ εύκολα…αρκεί να πατήσει “γίνομαι μέλος” στη σελίδα μας στο Facebook. Εάν κάποιος εισέλθει στην ομάδα γίνεται αυτόματα μέλος στην ομαδική μας συνομιλία, από όπου μπορεί να ενημερώνεται για τη δράση μας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Το ιδανικό θα ήταν επτά δράσεις την εβδομάδα ωστόσο είναι ακόμη κάπως νωρίς. Προσδοκούμε όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και την προσέλκυση περισσότερων εθελοντών καθώς και την οργάνωση αρκετών δράσεων. Επιπλέον, ένας στόχος, αν και κάπως μακρινός είναι η δημιουργία ενός οίκου που θα φιλοξενούσε άστεγους, θα τους βοηθούσε να κάνουν όλες τις εξετάσεις τους και θα τους παρείχε παιδεία.

Και κάπου εδώ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το λόγια ενός ανθρώπου που εδώ και κάποια χρόνια είναι άστεγος.

Πώς σε λένε και πόσο χρονών είσαι;    

Ονομάζομαι Δημήτρης – Πέτρος και είμαι 34 χρονών.

Πόσα χρόνια είσαι άστεγος και ποιες ήταν οι συγκυρίες που σε έφεραν σε αυτή  τη θέση;

Βρίσκομαι σε αυτήν την κατάσταση περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, πιο πριν, έχω υπάρξει ξανά άστεγος. Την πρώτη φορά ήμουν 28 χρονών. Ύστερα, βρήκα μία δουλειά σε ένα κατάστημα στην Ακρόπολη, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά και έτσι εδώ και δύο χρόνια επέστρεψα στην ίδια κατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους άστεγους;

Κατά βάση με αδιαφορία. Θα έλεγα πως είναι αρνητικοί με αυτούς που προτιμούν, για παράδειγμα, να πιούν κρασί από το να φάνε. Αυτοί οι άνθρωποι αποσπούν αρνητικά σχόλια, καθώς δεν θέλουν να φροντίσουν την τροφή τους, που σίγουρα είναι πιο ουσιαστική από το ποτό. Επιπλέον, πιστεύω πως οι άνθρωποι εκνευρίζονται με αυτούς που ζητούν επίμονα. Γενικά, τα άτομα που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια συνήθως δε ζητιανεύουν αλλά απευθύνονται σε ειδικές ομάδες που μπορούν να τους παρέχουν βοήθεια.

Ποια ήταν η θέση που πήραν οι φίλοι σου στη δοκιμασία σου αυτή;

Εξαφανίστηκαν! Υπάρχουν ορισμένοι που διατηρούμε επαφές και πηγαίνουμε για έναν καφέ αλλά και αυτοί είναι μονάχα για να περάσουμε καλά εκείνη τη στιγμή. Για έναν φίλο μου, μου στοίχισε καθώς δεν περίμενα να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Ήταν ένας άνθρωπος που του είχα σταθεί στις δυσκολίες του και όταν και εγώ βρέθηκα σε άσχημη κατάσταση αυτός δεν ήταν εκεί.

Πέρα από την αντιμετώπιση του κόσμου, ποιες άλλες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άστεγος;

Το μπάνιο του και πού θα πλύνει τα ρούχα του. Έχει τύχει και να μου κλέψουν τα παπούτσια. Επιπλέον, μία φορά είχα ζητήσει από μία κοπέλα να μου πλύνει τις κουβέρτες μου. Μόλις το συνειδητοποίησε ο διπλανός μου, ένιωσε πως κάτι χάνει. Το αποτέλεσμα ήταν το βράδυ να βρεθεί επάνω μου κάποιος με μαχαίρι. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να κοιμάμαι σε χώρο με κόσμο και να μετακινούμαι συνεχώς.

Η πολιτεία βοηθάει ώστε να εξασφαλίζονται όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους άστεγους;

Όχι, δικαιούμαι να πάρω σύνταξη λόγω 80% αναπηρίας και δεν την έχω πάρει ποτέ. Επίσης, δικαιούμαι και επίδομα επειδή δε δουλεύω, αλλά ούτε αυτό το παίρνω.

Η συζήτηση μου με τον Δημήτρη-Πέτρο, πέρα από το ενημερωτικό περιεχόμενο, μου έδωσε να καταλάβω πως οτιδήποτε και να  συμβεί δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στη ζωή. Ο ίδιος παρά τις δυσκολίες παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον δίνοντας ένα πολύ ουσιαστικό μάθημα ζωής.

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη-Πέτρο την Παναγιώτα και τον Απόστολο για την συνέντευξη και ελπίζουμε να συνεχιστεί δυναμικά το σημαντικό έργο της ομάδας Alex.

Oμάδα Alex στο FB: https://www.facebook.com/omadaalex/

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.