Η «ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ.

December 3, 2016

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την βία με βάση το φύλο. Τα αποτελέσματα της είναι το λιγότερο ανατριχιαστικά. Συνολικά 30.000 Ευρωπαίοι μετείχαν στην έρευνα, με το 27% να απαντούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογούν το σεξ χωρίς συγκατάθεση. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήλθε στο εκπληκτικά σοκαριστικό ποσοστό του 32%. Τα ποσοστά φαίνεται να είναι υψηλότερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ωστόσο δεν δύναται να γίνει γεωγραφικός χαρακτηρισμός καθώς τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ακόμα και σε χώρες που συνορεύουν.

Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν διατυπωμένη ως εξής:

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογείται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πιστεύεται ότι αυτό ισχύει για τις εξής περιπτώσεις;

– Μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών
– Εθελοντικά να πας στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα μετά από πάρτι ή ραντεβού
– Προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα
– Δεν λες ξεκάθαρα όχι ή δεν αντιστέκεσαι
– Έχει προηγηθεί φλερτ
– Έχεις αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους
– Περπατάς μόνος έξω το βράδυ
– Ο δράστης δεν συνειδητοποιεί τι κάνει
– Ο δράστης μετανιώνει για την πράξη του.

xartis-29-11

 

Ας αναφερθούμε τώρα στα αυτονόητα. Το γεγονός ότι στην Ευρώπη του 2016 χρειάζεται ακόμα να συζητήσουμε, αν ο βιασμός δικαιολογείται, επειδή μια γυναικά φόρεσε προκλητικά ρούχα ή μέθυσε, είναι από μόνο του μια παταγώδης αποτυχία της κοινωνίας μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, με βάση την οποία, 1 στις 5 γυναίκες θα βιαστεί σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια της ζωής της, φανερώνουν την πνευματική και ηθική σήψη του κοινωνικού ιστού μας και φέρνουν στην επιφάνεια αναχρονιστικές πεποιθήσεις, που έχουν βαθιές ρίζες στο νου των Ευρωπαίων πολιτών.

Είναι σαφές ότι βιασμός δεν είναι μόνο η πράξη. Είναι και ο κοινωνικός στιγματισμός, που εκδηλώνεται με ευφυολογήματα όπως ‘ήθελε και τα έπαθε’ , ‘ φορούσε κοντή φούστα’ και ‘γιατί κυκλοφορούσε μονή της την νύχτα’. Αποτελεί ένα από τα εγκλήματα που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από τον θύτη και σε πληθώρα περιπτώσεων, τα ίδια τα θύματα αισθάνονται ένοχες για την επίθεση που δέχθηκαν. Για τους λογούς αυτούς ένα τεράστιο ποσοστό των βιασμών δεν δηλώνεται, με τα θύματα να φοβούνται την κοινωνική απόρριψη. Με το να δικαιολογείται συνειδησιακά ο θύτης δικαιολογείται συγχρόνως και η πράξη. Και αυτή είναι η πραγματική απειλή.

rape

Ο βιασμός είναι μια πράξη έσχατης βίας τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Είναι μια νοσηρή πράξη που αντικατοπτρίζει μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Η εναντίωση πρέπει να είναι απόλυτη και υπό καμία προϋπόθεση. Ο μισογυνισμός και η πατριαρχεία κρίνεται αναγκαίο να εκλείψουν. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά των φεμινιστικών κινημάτων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Η ανοχή ισοδυναμεί με αποδοχή. Τα ανθρωπινά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν υπόκεινται σε τέτοιου είδους περιορισμούς. Δεν γίνεται να στρέφουμε πλέον αλλού το βλέμμα και να αδιαφορούμε. Δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι.

Η αλλαγή θα επέλθει με την επιμόρφωση, την ενημέρωση και την απόρριψη των κοινωνικών στερεότυπων, με την παράλληλη αναμόρφωση των ηθικών άξιων . Ο καθένας μας έχει την δύναμη. Οι επιμέρους μεταβολές συνθέτουν μια μεγάλη αλλαγή. Όσο οι άνθρωποι δικαιολογούν και αποδέχονται την σεξουαλική βία υπό προϋποθέσεις χωρίς την συγκατάθεση των γυναικών η κοινωνία θα συνεχίσει να νοσεί.

ΥΓ 1: Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τοποθετηθεί το 1991 ο Κομπέιν με αφορμή το τραγούδι των Nirvana, Polly, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “NME”: “Ο βιασμός είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του κόσμου και συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά. Το πρόβλημα με τις ομάδες στήριξης των θυμάτων είναι ότι προσπαθούν να μάθουν στις γυναίκες πώς να αμύνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μάθουν στους άντρες να μη βιάζουν. Πρέπει να ξεκινήσουν απ’ την πηγή”

ΥΓ 2: Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2115

More about ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΝΔΩΝΙΔΗΣ

Ζει στην Αθήνα και παριστάνει τον φοιτητή Νομικής . Απολαμβάνει το θέατρο, την καφκική λογοτεχνία και το σαρκασμό. Δηλώνει λάτρης της έβδομης τέχνης και στον ελεύθερό του χρόνο ακούει ποίηση, ήτοι The Doors.