RICH KIDS OF GREECE: Η ΒΛΑΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

December 15, 2016

Rich Kids στη Μόσχα της Ρωσίας, το Μεξικό, την Τεχεράνη του Ιράν, τη Σιγκαπούρη, το Μπέβερλυ Χίλλς, να μείνει πίσω η Ελλάδα; Όχι βέβαια, τί είμαστε, τίποτα φτωχοί που ζουν με δανεικά; Τι είναι όμως τα Rich Kids της Ελλάδος; Είναι ένας λογαριασμός στο Instagram, στον οποίο πλουσιόπαιδα της χώρας μας προβάλλουν τη χλιδή που υπάρχει στη ζωή τους μέσα από φωτογραφίες με σπορ αυτοκίνητα και πανάκριβα ρούχα, λουκούλεια γεύματα και ό,τι άλλο απαιτεί η “high society” του πολυτελούς βιοπορισμού.

Όπως και οι υπόλοιποι αντίστοιχοι λογαριασμοί των Rich Kids, έτσι και ο ελληνικός δίνει έμφαση στη νυχτερινή ζωή. Αυτή περιλαμβάνει check-in σε κάποιο “απλησίαστο” για τον κοινό θνητό κέντρο διασκέδασης και αμέτρητα μπουκάλια ακριβής σαμπάνιας, η οποία καταναλώνεται ποικιλοτρόπως (παραδείγματος χάριν, λούζονται με αυτή). Το μόνο στοιχείο διαφοροποίησης του ελληνικού λογαριασμού είναι πως όταν το εκάστοτε Rich Kid επιθυμεί να δείξει το προσωπικό του σκάφος, φόντο είναι το απέραντο ελληνικό γαλάζιο και ο χρυσός ήλιος, αποδεικνύοντάς μας ότι τα πιο όμορφα πράγματα μας δίνονται απλόχερα και είναι δωρεάν. 

   14360209_198814317206660_3621114092925747200_n15577807_1146835538766714_1458804447_n

Να εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ: Οι διάφορες ανέσεις όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό, αλλά αποτελούν ένα στοιχείο που ικανοποιεί πολύ τον άνθρωπο. Αρέσκεται στη φιγούρα του φαίνεσθαι μέσα από τα υλικά αγαθά και αυτό υπάρχει σε όλους μας ανεξαιρέτως,είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που είναι κακό όμως, είναι μια τέτοιου είδους ανούσια επίδειξη σ’ ένα διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που προέρχεται από ανθρώπους μιας χώρας, η οποία, βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κάνει διαρκώς περικοπές από την καθημερινή του ζωή, επειδή ο κυβερνών αποφάσισε πρώτος να του κάνει περικοπές στο μισθό και τη σύνταξη ή να τον αφήσει εντελώς άνεργο, επιβαρύνοντας τον ταυτόχρονα φορολογικά. Το αισχρό σημείο της απόφασης των Rich Kids να ανοίξουν τέτοιο λογαριασμό, λοιπόν, έγκειται σε αυτό το ζήτημα και όχι στο κιτς που εξυμνούν μέσα από τις φωτογραφίες τους με τα υπερφορτωμένα αξεσουάρ και τα χρυσά κινητά κατά παραγγελία με σκαλισμένο το όνομά τους από φόβο μήπως και δείξουν φτωχοί με κάτι πιο light.

15577535_1146835248766743_1428255851_n

Οι διαχειριστές του λογαριασμού έκαναν την τιμή να παραθέσουν κάποιες δηλώσεις όσον αφορά το βίο τους, σε ανθρώπους που σπατάλησαν φαιά ουσία και χρόνο για να τους ρωτήσουν εάν οι ζωές τους έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Για παράδειγμα, τη Bentley την πληρώσατε με ή χωρις άτοκες δόσεις; Το δείπνο σας το καλύψατε με μετρητά ή πιστωτική κάρτα; Κάπως έτσι. Απ’ όσα είπαν, δύο πράγματα μου έκαναν τρομερή εντύπωση: Πρώτον, εξήγησαν πως όσον αφορά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους απασχολεί μόνο το σύνολο των ψηφίων και το σύμβολο του νομίσματος. Δεύτερον, χαρακτήρισαν τη δραστηριότητα τους στο Instagram ως ένα κίνητρο, προφανώς για τους πληβείους της χώρας τους.

Αυτές οι δύο δηλώσεις χρήζουν αναλύσεως ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του ομιλούντος και των ομοίων του. Η πρώτη μας δείχνει τη ματαιοδοξία του όντος, η οποία στη συνέχεια οδηγεί στην ανάγκη για αυτοπροβολή. Η δημιουργία του λογαριασμού, το περιεχόμενό του και το γεγονός ότι τροφοδοτείται και από άλλους ανθρώπους με ζωή αντίστοιχου βεληνεκούς με τους διαχειριστές του, το μόνο πράγμα που φανερώνει είναι πολλές κενές και ανολοκλήρωτες προσωπικότητες, χωρίς στόχους και οράματα, επιδερμικά “ευτυχείς”, απαίδευτους και πάνω απ’ όλα ανασφαλείς, αφού έχουν την ΑΝΑΓΚΗ να δειχθούν, να σχολιαστούν, να κάνουν τόσο θόρυβο, ώστε να γίνει αισθητή η παρουσία τους.

Η δεύτερη δήλωση θέλει το λογαριασμό αυτό ως κίνητρο και με έκανε να αισθανθώ ότι γνώρισα την απύθμενη άβυσσο της βλακείας (πλεονασμός και όμως δεν αρκεί). Αρχικά, υπάρχει κόσμος που πασχίζει για πιο ουσιώδη πράγματα, πολύ βασικότερα του να αποκτήσει χρυσό ρόλεξ και ασορτί αμάξι, όπως για παράδειγμα να σμιλεύσει το πνεύμα του. Υπάρχει, απ’ την άλλη, και ο κόσμος που παλεύει καθημερινά να διατηρήσει τη στέγη στο κεφάλι του, το ύφασμα στο σώμα του και ένα πιάτο φαϊ στο τραπέζι του. Και τολμάς εσύ, 25αρη διαχειριστή του λογαριασμού που ζεις με λεφτά έτοιμα να θεωρείς ευθαρσώς τον εαυτό σου ΚΙΝΗΤΡΟ; Προκαλείς την κοινή χλεύη και θυμηδία, εκτίθεσαι, αποδεικνύεις ότι η οθόνη του iPhone είναι μεγαλύτερη από το μυαλό σου.

Κάτι τελευταίο: Οι διαχειριστές της σελίδας δεν ακολουθούν κανέναν στο Instagram, αντιθέτως έχουν 3.772 (όταν γράφτηκε το παρόν) followers. Ποιοι είστε εσείς οι 3.772 ανόητοι που τους δίνετε ώθηση να συνεχίσουν αυτή την παρωδία της ωραίας ζωής και τονώνετε τη μικρότητά τους; Ελπίζω να μην είστε ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου, αλλά έφηβοι που ακόμη έχετε λανθασμένες προταιρεότητες και εντυπωσιάζεστε εύκολα!

Αυτή τη στιγμή και εγώ, επενδύοντας το χρόνο μου στα Rich Kids και γνωστοποιώντας το λογαριασμό τους σε άτομα που ενδεχομένως να μην τον γνώριζαν, ίσως τονώνω τη μικρότητά τους, αφού άλλωστε “δεν υπάρχει κακή διαφήμιση”. Με ενοχλούσαν ανέκαθεν, όμως, οι νεόπλουτοι που κατέβηκαν την τραχανοπλαγιά και ντύθηκαν κασμιρολινάτσα ισοπεδώνοντας τα πάντα. Με τη σειρά μου, και ορμώμενη από το γεγονός ότι τους αρέσουν οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας, θα προσπαθήσω να δώσω κι εγώ ένα κίνητρο εντελώς καλοπροαίρετα σ’ αυτά τα ευλογημένα άτομα, με τη φράση ενός ογκόλιθου του χώρου, ονόματι Giorgio Armani: “Η φινέτσα είναι σιωπηλή”. Και ο νοών, νοείτω.

15571231_1146836082099993_626859438_n1410475224337_wps_4_instagram_s_richest_teen_

ΥΓ: Για όσους είναι δύσκολο να πιστέψουν πως κάτι τέτοιο υπάρχει…

https://www.instagram.com/richkidsofgreece_/

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία, καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.