Χ.Α.ΧΑΝΙΖΕΙ Ο ΚΑΣΤΡΟ

December 15, 2016

Είναι γεγονός πως οι δηλώσεις του κύριου Παρασκευόπουλου αναστάτωσαν ολόκληρη τη χώρα. Δημοκρατία, ελευθερία, φασισμός, συνεργασία ήταν οι λέξεις- πρωταγωνιστές των ημερών. Οι περισσότεροι εξέφρασαν έντονα από τη πρώτη στιγμή τη διαφωνία τους στις προτάσεις του κ.Παρασκευόπουλου, ενώ άλλοι το βρήκαν ως ένα μεγάλο βήμα της Δημοκρατίας. Εγώ καταρχήν απόρησα. Απόρησα πώς ένα κόμμα με χρόνιες αριστερές ρίζες θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί με ένα ακροδεξιό κόμμα, με το οποίο, όχι μόνο ιστορικά, αλλά με τις σημερινές επιλογές τους, δεν έχει κανένα κοινό σημείο. Ενώ, λοιπόν, πλήθος σκέψεων είχε πλημμυρίσει το μυαλό μου, θυμήθηκα την εξής φράση: «Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.» (Τζων Κέννεντυ), που μου έδωσε πολλές απαντήσεις.

«Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.»

Περί Χρυσής Αυγής

Ελλάδα 2016. Κρίση οικονομική, πνευματική, πολιτιστική, ηθική, πολιτική τουλάχιστον 7 ετών. Μία κρίση που έδωσε την ευκαιρία σε ένα ακροδεξιό, φασιστικό κόμμα να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και να αναδειχθεί σε τρίτο κόμμα, στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Μία κρίση που γέννησε τον κίνδυνο και στη χώρα μας να επιστρέψουμε σε αντιλήψεις και πρακτικές που θεωρούσαμε πως είχαν πεθάνει με την έναρξη του νέου αιώνα.

Παρ΄ όλα αυτά, η κρίση κατόρθωσε να νομιμοποιήσει και να δώσει βάθρο xrisi-avgiσε ιδεολογίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και ναζιστικές και να δικαιολογήσει τον παραλογισμό. Καλλιέργησε το μίσος και τη βία, τα έστρεψε κατά μεταναστών και ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και θέρισε το φόβο. Επέβαλε το παράνομο και ενίσχυσε τη τρομοκρατία. Ο λαϊκισμός και η υποσχεσιολογία, η γέννηση της ελπίδας από τη ματαιότητα και το όραμα ενός δυνατότερου έθνους αναβίωσε με την ίδια ακριβώς μορφή με αυτή του 1933 στη ταραγμένη Γερμανία και τον Καγκελάριο Χίτλερ.

Οι εξελίξεις τρέχουν, τα πράγματα στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και εμείς ακόμα ελπίζουμε, ψάχνοντας να βρούμε κάτι καλό γύρω μας. Ζητάμε να δούμε τον άδικο να τιμωρείται και τον ηθικό, τον αγαθό, τον φιλάνθρωπο να επαινείται. Στον αντίποδα, όμως, αυτού, βλέπουμε μία Χρυσή Αυγή να παραμένει ατιμώρητη και θεσμικά αθώα, και όλες τις εφαρμοσμένες προοπτικές να ναυαγούν. Η απελπισία στρέφει όλο και περισσότερους στα άκρα και την αποχή, η ηθική ευτελίζεται και η ακροδεξιά φαίνεται λιγότερο εγκληματική και για πολλούς έσχατη λύση, αντίληψη που αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου

Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν με φήμες που θέλουν την Χρυσή Αυγή δεύτερο κόμμα και, φυσικά, με τις δηλώσεις του κύριου Παρασκευόπουλου. Ναι, μεν, όπως πολλάκις ειπώθηκε, η ενδεχόμενη περί συνεργασίας πρόταση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ μπορεί να υπήρξε μια παρεξηγημένη δήλωση ως προς το πλαίσιο της, ο πυρήνας της, όμως, δεν επιδέχεται παρεξήγησης. Ο κύριος Παρασκευόπουλος μίλησε για συνεργασία των δυο κομμάτων με την προϋπόθεση εκδημοκρατισμού μιας εγκληματικής κατά τα άλλα οργάνωσης και εκτίμησε ότι «θα ωφεληθεί η δημοκρατία απ΄ αυτό». Η Δημοκρατία, δηλαδή, θα ωφεληθεί αν έρθει στην εξουσία ένα κόμμα το οποίο έχει εγκωμιάσει επανειλημμένα τον Χίτλερ και έχει κατηγορηθεί για μία σειρά βίαιων περιστατικών, που αρκεί κανείς να ανοίξει τη Βικιπαίδεια για να ανατριχιάσει , με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα , και δεν θα ωφεληθεί αν αυτό το κόμμα/εγκληματική οργάνωση κηρυσσόταν αντισυνταγματικό;

Τα λόγια του κύριου Παρασκευόπουλου στα αυτιά μου μεταφράζονται ως εξής «Η Χρυσή Αυγή είναι παράνομη, αλλά δεν πειράζει. Αν, όμως, αποφασίσει να βελτιωθεί (για τους πιο κακοπροαίρετους θα έλεγα «να προσποιηθεί τη βελτίωση») τότε εμείς θα την επαινέσουμε, και μάλιστα κάνοντας το κόμμα Κυβέρνηση». Βέβαια αν λάβουμε υπόψιν συνολικά τη στάση του κύριου Παρασκευόπουλου απέναντι στο κόμμα είναι φανερά ευνοϊκή, δεδομένου ότι αν και υποδεικνύει την ανάγκη εκδημοκρατισμού του κόμματος, ενώ βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης κατηγορήθηκε για καθυστέρηση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή και τώρα θεωρεί προοδευτική τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ.

aristera-i-deksia-tha-einai-to-dilimmaΑριστερά και Δεξιά γινήκαν ένα(!)

Ακόμα και αν αγνοήσουμε το βεβαρημένο παρελθόν του κόμματος, μια τέτοια σύμπραξη πάσχει από παντού και οι αντιθέσεις είναι ουκ ολίγες και καθόλου δευτερεύουσες. Από την μία πλευρά έχουμε ένα ακροδεξιό κόμμα που δεν διστάζει να εκφράσει την εμμονή του στα σύμβολα και να εκδηλώσει βίαιες ρατσιστικές συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά ένα, τουλάχιστον κατ’ επίφαση, αριστερό κόμμα, που ήρθε άμεσα από την εκλογή του σε ρήξη με την εκκλησία (για να μην θυμηθώ τη συζήτηση για τις παρελάσεις ή να αναφερθώ στη δήλωση του ίδιου Υπουργού που μιλά για αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας) και το οποίο άνοιξε τις πόρτες στο μεταναστευτικό.

Πολλοί κάνουν λόγο για εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων και θα συμφωνούσα αν αγνοούσα τον ιδεολογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό, πως σήμερα δεν μιλάμε για ένα αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση συμμάχων στο πεδίο της αριστεράς θα ήταν μάλλον αναποτελεσματική. Είναι εξίσου φανερό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά ιδεολογικές ψήφους, αλλά ψήφους «αντισυστημικούς», που θα εξασφαλίσουν, καταρχήν, την υλοποίηση του μεγάλου του ονείρου, την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές. Το ίδιο, μάλιστα, δήλωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις ψήφους της ΧΑ «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της απλής αναλογικής.

 

Αν, λοιπόν, πριν 2 χρόνια η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, η νέα αυτή ενδεχόμενηŰ߳ꥸ破ﵠ�Ũ�޲ 쵭Წ М� ʡ쬝�, 쥠읫破粠Ű鴱ﰞ?� �¯� ?ʡ?� ѹ ꡩ Ӵ?�嵴ݱᠵ ĥꥬⱟﵠ2016. σύμπραξη θέτει ακόμα περισσότερους προβληματισμούς για τη μελλοντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όσα είπε ο κύριος Παρασκευόπουλους αποτελούν σκέψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε φαίνεται πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. Οι λόγοι πολλοί, με προεξέχον το γεγονός οτι στέλεχος μίας μνημονικής, εν τέλει, κυβέρνησης μίλησε για συνεργασία με ένα κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα, που φαίνεται να μην συμβιβάζεται όπως συνέβη με το πρώτο και να μην επιδέχεται ιδεολογικούς κλυδωνισμούςΠαρ΄ όλα αυτά, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην φέρει στο ιστορικό του τις κατηγορίες της ΧΑ, ωστόσο, δεν παύει ένα κόμμα που τη μία βδομάδα παρουσιάζεται, μόνο αυτό από την Ευρώπη, στη κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, και την άλλη βδομάδα μαζί με ΑΝΕΛ και ΧΑ στο Καστελόριζο, να θεωρείται επικίνδυνο!

More about Eponymous View