ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΠΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ

December 20, 2016

Μετά από μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, χθες το βράδυ, ο πλανήτης φαίνεται να ζητά ολοένα και περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Εν όψει, μάλιστα, και των επικείμενων γερμανικών εκλογών, όλο και ισχυρότερο γίνεται το αίτημα για εντονότερη αστυνομική παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και για αναστολή δικαιωμάτων, όπως της κυκλοφορίας μετά από ορισμένη ώρα, ώστε οι χώροι συνάθροισης να καθίστανται λιγότερο ευάλωτοι στόχοι. Το γερμανικό κόμμα “Εναλλακτική Για Τη Γερμανία” (AfD) ήδη κεφαλαιοποιεί το χθεσινοβραδινό πολιτικό κέρδος του, με αλλεπάλληλες επιθέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει στραφεί προς μια πιο ορθολογική προσφυγική πολιτική.

Ως αποτέλεσμα, ήδη στην αγορά της Δρέσδης έχουν στηθεί τσιμεντένια παραπετάσματα για να αποτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων στις γύρω περιοχές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Anthony Glees στο BBC. Ο Glees, ο οποίος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνει στο δίκτυο πως η Γερμανία οφείλει να ξεπεράσει την αποστροφή της προς τα κυκλώματα παρακολούθησης, και να μεταστραφεί σε πρακτικές που, στη συνείδηση των Γερμανών, είναι συνδεδεμένες με το ναζιστικό καθεστώς.

Πρόκειται για μια κοινή τάση στις χώρες οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από τη θρησκευτική τρομοκρατία. Σύμφωνα με το Vice, φερ’ ειπείν, η γαλλική δημοκρατία ανασυγκροτεί την Πολιτοφυλακή της, η οποία θα είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος. Την ίδια στιγμή, οι αγορές στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν αδειάσει, κι η κίνηση στα καταστήματα έχει αντικατασταθεί με πάνοπλες αστυνομικές μονάδες.

Αν, όμως, είναι κάτι που θα’ πρεπε να μάθει η δυτική κοινωνία, είναι πως η τρομοκρατία δε γνωρίζει παγιωμένες πρακτικές και μέσα. Δεκατρία χρόνια πριν, οι αεροπειρατείες κι οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν η κύρια μέθοδος. Σήμερα, φαίνεται μια στροφή προς τις μαζικές ανθρωποκτονίες με τεχνάσματα που δεν εντοπίζονται, όπως ένα παράνομο πολυβόλο ή μια νταλίκα. Κι έστω πως κατορθώνουν οι κυβερνήσεις να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία ή την πώληση κι αγορά οπλικών συστημάτων- μετά, τι θα ακολουθήσει; Περιορισμός των αδειών οδήγησης; Κι όταν ένας τρομοκράτης θα επιτεθεί σε πολίτες με κουζινομάχαιρο, ποια θα είναι τότε η πρακτική;

Υπάρχουν αντικείμενα τα οποία καθιστούν το φόνο υπερβολικά εύκολο, όπως ένα ασταθές σκάφος στα 36000 πόδια ή μια συσκευή που εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα ανά εκατοντάδες το λεπτό. Κι υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία το να σκοτώσεις δεν είναι το ίδιο εύκολο, όπως ένα αυτοκίνητο που κινείται σε αστικές ταχύτητες, ή ο μπαλτάς για το κρέας. Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν άτομα που είναι περισσότερο πιθανόν να σκοτώσουν, κι άλλα λιγότερο. Όπως, όμως, απέδειξαν τα τελευταία γεγονότα, δεν είναι τα ίδια αντικείμενα που είναι φονικά, ούτε οι χρήστες τους- είναι ο αιφνιδιασμός που επιτυγχάνεται, η ευρηματική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να σκορπιστεί ο πανικός.

Δυστυχώς, οι τρομοκράτες πάντα θα είναι ένα βήμα μπροστά, γιατί, σε αντίθεση με τις εκάστοτε αστυνομίες, δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε σήμα να φορούν, ούτε να δείχνουν την ταυτότητά τους, ούτε να ανακοινώνουν τις ενέργειές τους από πριν. Δεν είναι υπόλογοι σε μια ανώτερη αρχή, και για αυτό πάντα θα είναι σε θέση να βρουν το αδύνατο σημείο και να χτυπήσουν εκεί. Δεν έχει νόημα η παραχώρηση δικαιωμάτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας- ή έχει, όσο είχε κι η Ποτοαπαγόρευση στην καταπολέμηση του αλκοολισμού. Πιο σημαντικός είναι ο εξανθρωπισμός της κοινωνίας, η ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας στον πληθυσμό, ώστε να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα άτομα. Καθώς επίσης κι η υλοποίηση όλων εκείνων των (φερόμενων ως) δυτικών ιδανικών, όπως η ισονομία κι η φυλετική ισότητα, ώστε να περιοριστεί η πόλωση- άρα, κι η δεξαμενή από την οποία οι φανατικοί αντλούν υποστηρικτές.

Αλλά αντί η Δύση να μαθαίνει από τις τραγωδίες που την ταλαιπωρούν, τις κάνει προσάναμμα στα θεμέλια του ίδιου της του ιδεολογικού κεκτημένου, της (ψεύτικης, κατά πολλούς) ηθικής που έχτισε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Τώρα, που δοκιμάζεται η αντοχή αυτών ακριβώς των ευρωπαϊκών αξιών, τώρα μετά χαράς ο μέσος δυτικός αφήνει κατά μέρος όσα κατέκτησε με κόπο για να τροφοδοτήσει αναποτελεσματικά ημίμετρα. Ο δυτικός φάνηκε εξαιρετικά πρόθυμος να παραχωρήσει ακόμα και τα Χριστούγεννα για να μη φοβάται, επιβεβαιώνοντας τις κριτικές των χειρότερων τζιχαντιστών. Για να μην αναφερθεί κανείς στις δυτικοχριστιανικές αξίες της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας, που μας άφησαν από το πρώτο χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Την ίδια στιγμή που η ελευθερία κι η ανεξιθρησκεία πέφτουν θύματα ορισμένων παλαβών, η Ευρώπη επιλέγει να βάλει τα χέρια στα μάτια της. Και γιατί; Μόνο και μόνο για να στερήσει από τους φανατικούς τη χαρά να της τα βγάλουν.

More about ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γραμματόπουλος σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Η γραφή του είναι εριστική κι επιτηδευμένη, η σύνταξή του περίπλοκη χωρίς λόγο, κι οι απόψεις του πολλές φορές υπερβολικές- σπανίως, δε, έχει δίκιο. Ποντάρει στην αντίστροφη ψυχολογία για αναγνώστες.