#Christmas στην τοποθεσια “Πεζοδρομιο”

December 21, 2016

Χριστούγεννα. Προσωπικά η αγαπημένη μου γιορτή, κυρίως λόγω ονόματος (Χρήστος + Χριστούγεννα = Σίγουρα δώρα). Παρόλα αυτά, είναι και το γενικότερο εορταστικό κλίμα που πάντα με συγκινούσε, σε συνδυασμό με την αλλαγή του χρόνου, την οποία για κάποιο λόγο πάντα έντυνε μία νοσταλγική νότα. Λίγα πράγματα άλλαζαν βέβαια και το κυριότερο όλων ήταν η μουτζούρα στα τετράδια όταν γράφαμε την ημερομηνία. Και είμαστε όλοι “Ohh I see what you did there!”, χαμόγελα παντού, soundtrack από «Μικρό σπίτι στο Λιβάδι»  και roll the credits.

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι άνθρωπος που μεγάλωσε με δυσκολίες. Σε γενικές γραμμές φυσιολογικά παιδικά χρόνια, φυσιολογική οικογένεια, φυσιολογικά όλα. Τα Χριστούγεννα ποτέ δεν έπαψαν να έχουν αυτή τη γλυκιά νοσταλγία και δε νομίζω να πάψουν να την έχουν. Αφού δεν έχει συμβεί ήδη, που έχω αλλάξει τόσο, δε νομίζω να συμβεί και ποτέ. Με νιώθετε, πιστεύω, όσον αφορά το συναίσθημα αυτό.

Δεν είναι, βέβαια, όλων οι ζωές ίδιες. Ή έστω παρόμοιες.

Ναι, δεν ανακάλυψα την Αμερική, μην κρατάτε ακόμα σημειώσεις. Ας παραφράσω:

Δεν αποπνέουν όλων τα Χριστούγεννα τη μυρωδιά του μελομακάρονου, της ζεστής σοκολάτας και της σπιτικής ζεστασιάς. Κάπως καλύτερα το έθεσα τώρα.

Μη με παρεξηγείς, δε θέλω σε καμία περίπτωση να χαλάσω όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο συναίσθημα που σε περιβάλλει. Διάολε, μπορείς να κλείσεις το άρθρο εδώ αν πιστεύεις ότι έχω τέτοιο σκοπό. Ο σκοπός μου είναι άλλος και έχει ως παραλήπτη εμένα, εσένα και τους γύρω μας.

Να σας παραθέσω ένα «στιγμιότυπο οθόνης» (printscreen ανίδεε) από ένα απλό search που έκανα για να δω και την άλλη πλευρά της εποχής αυτής, την εποχή αυτή.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «ΟΚ, τουλάχιστον ο κόσμος γράφει, δεν τα αποσιωπεί».

Μετά παρατήρησα τις ημερομηνίες. 2012, 2015, πριν 5 ημέρες. Και το δεύτερο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Ε και που γράφουν τι αλλάζει;»

Σαν μία τραγική ειρωνεία, θα προσπαθήσω να προτρέψω εσένα, εμένα και όποιον τύχει να διαβάσει το άρθρο αυτό, να κάνει κάτι διαφορετικό αυτά τα Χριστούγεννα.

Ας μιλήσω απλά: αν μπορείς να κάνεις κάτι καλό για κάποιον που το έχει ανάγκη απλά κάν’ το. Αν θέλεις να το κάνεις για να το γράψεις στο facebook και να μαζέψεις likes, κάν’το. Αν θες να το τραβήξεις βίντεο, κάν’το. Αν θες για τον οποιοδήποτε προσωπικό σου λόγο, είτε αυτός είναι ανασφάλεια, είτε είναι ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, απλά προχώρα και βοήθησε.

Σήμερα, το να αναζητάς ανιδιοτέλεια είναι βελόνα στα άχυρα. Πιστεύω ότι ζούμε σε μία εποχή στην οποία δεν έχουμε ανάγκη να βρούμε υγιείς προθέσεις πίσω από κάθε πράξη, αλλά είναι απλά αναγκαίο να γίνονται καλές πράξεις. Είναι αρκετά ρομαντικό το να πω «σκέψου διαφορετικά, βρες ένα όμορφο κίνητρο για να κάνεις κάτι όμορφο σε κάποιον που το έχει ανάγκη». Είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και δε με νοιάζει να βρεις κάποιο κίνητρο. Αλλά θα ήταν πολύ ευχάριστο να κάνεις κάτι για κάποιον που έχει ανάγκη. Πήγαινε και μοίρασε κουβέρτες σε άστεγους και μετά ανέβασε και μια selfie με φόντο τους άστεγους και hashtags #helping_the_homeless και #feeling_human στην τοποθεσία Σύνταγμα. Ναι, λογικά θα σε κράξουν αλλά πίστεψέ με, θα έχεις κάνει περισσότερο καλό από τον οργανισμό που πήγε και στόλισε δεντράκια για τους άστεγους(!).

Με λίγα λόγια, άνθρωπε, βάλε για μια φορά τη ματαιοδοξία σου να δουλέψει για κάτι καλό. Γιατί τα Χριστούγεννα πέρα από μελομακάρονα, σου προσφέρουν και την ευκαιρία να δείξεις σε όλους πόσο «άνθρωπος» είσαι! Εκμεταλλεύσου τη, λοιπόν, διότι για να δείξεις κάτι ανθρώπινο προϋποθέτει και να κάνεις κάτι ανθρώπινο! Και αυτό είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα.

Τέλος, απλά φανταστείτε όλους εμάς, χιλιάδες ανθρώπους με ατάιστη την ανάγκη μας για αποδοχή, να βγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας και να μοιράζουμε κουβέρτες και ρούχα σε απόρους. Και να βγάζουμε φωτογραφίες και να φωνάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πόσο άνθρωποι είμαστε. Στην ουσία ακολουθούμε τα εγωιστικά μας κίνητρα, αλλά at the end of the day οι κουβέρτες θα μείνουν εκεί που τις αφήσαμε.

Μπορείς, λοιπόν, να μείνεις και στο Christmas Spirit σου και παράλληλα να κάνεις και κάτι καλό φέτος, έτσι για την αλλαγή.

Υ.Γ.1: Για όλους εσάς τους αφανείς ήρωες που, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, βοηθάτε όλους όσους έχουν ανάγκη, άπειρος σεβασμός και συνεχίστε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο για όλους μας

Υ.Γ.2: Για να αλλάξω λίγο το κλίμα, παρατήρησες ότι μόνο μελομακάρονα αναφέρω και όχι κουραμπιέδες. Take the hint κουραμπιέδες, είστε εδώ για το ντεκόρ και για να μας φέρνετε στο μυαλό τη σκηνή από το Scarface. Ξέρεις ποια λέω. Όλοι το έχουμε σκεφτεί, γι’ αυτό και έχετε ακόμα θέση στο τραπέζι.

More about ΧΡΗΣΤΟΣ Γ.

Το Know-How, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και την κατάλληλη στιγμή, εκείνος που θα στραφούν όλοι όταν δημιουργηθεί πρόβλημα, εργασιομανής την ημέρα και δημιουργικός τη νύχτα ΔΕΝ είναι. Φαινομενικά ένας από εσάς, αγαπά τη μουσική, τα video games, τις πολύωρες συζητήσεις για θέματα κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού περιεχομένου και τα σκυλιά, εκτός από ένα συγκεκριμένο στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχουν σπάσει εδώ και χρόνια και όποτε το βλέπει αλλάζει πεζοδρόμιο. Ουσιαστικά είναι ένας τύπος που τα ‘χει σπάσει με ένα σκύλο για λόγο που σίγουρα μέχρι και ο σκύλος έχει ξεχάσει.