ΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

January 18, 2017

Σ’ ένα μικρό Ευρωπαϊκό χωριό που ονομάζεται Ελλάδα, τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας βρίσκονται σε έξαρση, αποτελούν καθημερινή είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δεν πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από απλούς πολίτες, αλλά από φορείς εξουσίας, πράγμα που καθιστά το φαινόμενο ακόμη χειρότερο. Επίσης, πλέον δεν βρίσκονται στο στόχαστρο μονάχα ενήλικοι άνδρες και γυναίκες αλλά και παιδιά, δημιουργώντας έτσι το κλίμα μιας πραγματικά άνισης “μάχης”.

Χθες, 17 Ιανουαρίου 2016, εισέβαλε στο Α’ δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα μια ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό, όπου προπηλάκισε και απείλησε σύσσωμο τον εκπαιδευτικό σύλλογο, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας. Ο λόγος; Το σχολείο επέτρεψε σε προσφυγόπουλα να παρακολουθήσουν μάθημα. Για τη Χρυση Αυγή, αυτό είναι προνόμιο μόνο των Ελλήνων, γι’ αυτό και η ομάδα τους συγκεντρώθηκε έξω από τα κάγκελα, διαμαρτυρήθηκε και στη συνέχεια προκάλεσε ανάλογα επεισόδια εντός του σχολείου, μπροστά στα μικρά παιδιά, λίγο πριν αρχίσει η συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και καταδικάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα, Γιάννη Πάντο, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η επίθεση αυτή “δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα και ότι θα τηρηθεί αταλάντευτα η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων”. Επιπλέον, το Υπουργείο τόνισε ότι ρόλος του είναι να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί και όποιους σκοπούς κι αν έχουν. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα της Χρυσής Αυγής εισέβαλε χωρίς τις απαραίτητες άδειες (δεν είναι βέβαια αυτό το πρόβλημα αυτό καθ’ εαυτό) με απώτερο σκοπό τη μεταβολή του εκπαιδευτικού χώρου σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και ρωτώ: Ποιό είναι το χειρότερο στην είδηση αυτή; Είναι το γεγονός ότι εν έτει 2017 αναβιώνουμε έναν σύγχονο Μεσαίωνα; Είναι το γεγονός ότι ο Μεσαίωνας προκαλείται από φορείς κρατικής εξουσίας; Είναι το γεγονός ότι ο Μεσαίωνας θυματοποιεί μικρά παιδάκια με στόχους, όνειρα και κυρίως δικαιώματα σ’ αυτόν τον κόσμο, τα οποία στερούνται κατά κόρον; Τίποτα από αυτά. Το χειρότερο είναι πως φτάσαμε στο στάδιο τέτοιες κατακριτέες πράξεις να μην προκαλούν πλέον καμία έκπληξη και συνεπώς καμία αντίδραση. Η μοναδική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσουν είναι η ακριβώς αντίθετη από την επιθυμητή, η επιβράβευση. Πολλοί Έλληνες διαβάζοντας την είδηση αυτή επιβραβεύουν την κίνηση της Χρυσής Αυγής και παραμιλούν από χαρά που επιτέλους κάποιος σ’ αυτή τη χώρα έχει το θάρρος να τονώσει την εθνική υπερηφάνεια και να προασπίσει την εθνική ταυτότητα διώχνοντας τους “βρωμιάρηδες” (“Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει ο τόπος”) από μια χώρα που “όταν έγραφε ιστορία, οι άλλοι ήταν ακόμη στα δέντρα και παρίσταναν τις μαϊμούδες”. Αλλά δε μας νοιάζει το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από αμόρφωτους που κάνουν λάθη τύπου “Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης”, “εγέρθητι” και άλλα πολλά. Μας είναι αδιάφορο που όλη κι όλη τους η δύναμη κρύβεται σε μια σκανδάλη, στη μύτη ενός μαχαιριού και στους μύες, αντί για το πραγματικό “όπλο”, τον εγκέφαλο. (Για όποιον ισχυριστεί το αντίθετο ας διαβάσει αυτό, με την εικόνα του μέσου χρυσαυγίτη στο μυαλό)

Τί σου έχει συμβεί, ελληνικέ λαέ; Ντρέπεσαι επειδή έχεις εκτεθεί σε Παγκόσμια κλίμακα και γελούν μαζί σου; Έκανες λάθη, Ελληνικέ λαέ – αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ, δες παραδείγματα στο άρθρο του Λάμπρου Αναστασόπουλου, ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ, ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ, ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ… – και τα πληρώνεις κι αντί να μαθαίνεις και να κάνεις την αυτοκριτική σου, συνεχίζεις ακόμα να λανθάνεις. Πώς λανθάνεις; Κοιτάζεις το δέντρο και χάνεις το δάσος, δηλαδή διανθίζεις την έχθρα σου απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τη δική σου και ταυτόχρονα εξαίρεις ανθρώπους που σε διαλύουν. Θέλω όμως όσο το κάνεις αυτό να θυμάσαι το εξής για αυτούς που μειώνεις: Όταν το 1860 ξεκίνησαν σφαγές και διώξεις χριστιανών στη Β. Αφρική βρήκες καταφύγιο στη Συρία και ήσουν ασφαλής, γιατί σε δέχθηκαν και σε μόρφωσαν (γιατί το είχες το δικαίωμα). Το 1882 στη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης, πάλι εκεί σώθηκες! Το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το θεώρησες αυτονόητο να σε δεχθούν οι Σύροι. Το 1939, όταν η περιοχή της Αλεξανδρέττας, μέρος της Μεγάλης Συρίας, προσαρτήθηκε στις επαρχίες της Τουρκίας, ήταν δεδομένο ότι θα σωζόσουν στη Συρία ενισχύοντας τις υπάρχουσες ελληνικές κοινότητες. Δηλαδή, όταν είχες εσύ ανάγκη να επιβιώσεις, ώστε να τους κοιτάς αφ’ υψηλού σήμερα κλείνοντάς τους την πόρτα της εκπαίδευσης και όχι μόνο, σε βοήθησαν.

Σαφώς, οι συνθήκες και η χρονική συγκυρία κατα την οποία δραπέτευσες εσύ στη Συρία ήταν διαφορετικές, εσύ τώρα βιώνεις κρίση. Ναι, οικονομική φυσικά, αφού η ηθική σου είναι αψεγάδιαστη. Μην ξεχνάς όμως ότι η αιτία που σε ανάγκασε να ξεριζωθείς από τον τόπο σου ήταν η ίδια με του πρόσφυγα που ήρθε εδώ: η έσχατη ανθρώπινη κτηνωδία, ο πόλεμος.

Το πραγματικό σου πρόβλημα, σε μια γλαφυρή περιγραφή, είναι ότι ζεις σ’ένα τρύπιο καράβι που μπάζει νερά από φουρτουνιασμένες θάλασσες και έχεις βάλει στο τιμόνι φασίστες που σε βουλιάζουν μέρα με τη μέρα σ’ έναν απύθμενο βυθό. Μη νομίζεις ότι το μόνο φασιστικό κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή. Έχει το όνομα, αλλά όλα έχουν τη χάρη. Και καμιά φορά σε πιάνει το επαναστατικό σου και πετάς κάτι “ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ” λες κι αυτό δεν είναι φασιστικό. Τι θα γίνει όμως αν ΜΟΡΦΩΣΕΙΣ τους φασίστες;

 

Θα μάθουν κάτι που θα γκρεμίσει την κοσμοθεωρία τους: ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ. Ο διεθνισμός (εάν πραγματοποιηθεί σωστά) είναι ικανός να επιφέρει ειρήνη, οικονομική,τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο και διεύρυνση πνευματικών οριζόντων μέσα από νέες γνώσεις από άλλους λαούς. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι θα σου μάθει κατά κύριο λόγο να σέβεσαι το διαφορετικό κι αν πιστεύεις πως αυτό δεν είναι αναγκαίο να θυμίσω ότι διαφορετικό δε σημαίνει μόνο “σκούρο χρώμα δέρματος”, αλλά και πολιτική ή θρησκευτική πεποίθηση, σεξουαλική προτίμηση, κοινωνική θέση, διαφορετικό φύλο, διαφορετική ομάδα και αμέτρητα καθημερινά πράγματα για τα οποία τσακώνεσαι.

Σε μια χρονική συγκυρία που αρχή σου είναι ο Μιθριδατισμός, συνηθίζοντας και ακόμη χειρότερα εξαίροντας εικόνες ρατσισμού και βίας σε – εκ των πραγμάτων – πιο αδύναμους από εσένα, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω. Πρόσεχε όμως: μολονότι σήμερα ήταν ένα σχολείο με μικρά παιδιά ανίσχυρα απέναντί σου, αύριο μπορεί να είναι το σπίτι σου, με εσένα και τα παιδιά σου ανίσχυρους απέναντί τους. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, παγίδα σε αυτό, είναι πως οι “πάνω” σε έκαναν να πιστέψεις ότι είσαι ισχυρότερος από τους άλλους και πως εκείνοι είναι ισχυρότεροι από εσένα. Αντίστρεψε τους ρόλους, γιατί στο τέλος, όταν θα το χρειαστείς, δε θα έχει μείνει κανείς για να σε σώσει.

 

More about ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και φοιτά στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απολαμβάνει τις εποικοδομητικές συζητήσεις και αποτελεί το σπαστικό παιδί της παρέας που διορθώνει τα συντακτικά και γραμματικά λάθη των υπολοίπων. Από μικρή ηλικία είχε ως στόχο την αρθρογραφία καθώς πάντα τη γοήτευε η δύναμη της πένας.