ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ

January 20, 2017

Τα Βραβεία Νόμπελ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε ανθρώπους των οποίων τα επιτεύγματα έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα  και έχουν συμβάλλει με καταλυτικό τρόπο στην πολιτισμική και επιστημονική ανάπτυξη.

Ο θεσμός των βραβείων αυτών καθιερώθηκε τη χρονιά του 1895 από τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για αυτό το σκοπό. Ο Σουηδός αυτός εφευρέτης, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους τα βραβεία, έδρασε κυρίως στον κλάδο της χημείας και ασχολήθηκε με τις εκρηκτικές ύλες, παρασκευάζοντας εκρηκτικά υλικά, όπως η νιτρογλυκερίνη, αλλά και υλικά αποφυγής των εκρήξεων, όπως η δυναμίτιδα. Ο Άλφρεντ Νόμπελ ασχολήθηκε ακόμη με τη λογοτεχνία και φιλοσοφία, ενώ προς στο τέλος της ζωής του έγραψε ένα δράμα. Αναμφισβήτητα, τα βραβεία που έχουν θεσμοθετηθεί να απονέμονται στα επιτεύγματα χημείας,φυσικής, λογοτεχνίας, ειρήνης, ιατρικής και οικονομικών επιστημών, είναι εμπνευσμένα από τη ζωή και τις ασχολίες αυτού του σπουδαίου επιστήμονα.

Φυσικά, το να πάρει κάποιος ένα τέτοιο βραβείο θεωρείται υψίστης τιμής σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί μια ιδιαίτερη διάκριση. Κάθε χρόνο πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι υποψήφιοι για την απόκτηση των βραβείων .Όλοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια τόσο ξεχωριστή καταξίωση και αναγνώριση, όχι επειδή απλά κατάφεραν να αποκτήσουν ένα τόσο σπουδαίο βραβείο,αλλά επειδή η δουλειά τους έδωσε ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την κοινή γνώμη και βοήθησε στην καλυτέρευση της ζωής των συνανθρώπων τους.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που έχουν πάρει μέχρι και σήμερα βραβεία Νόμπελ και έχει αναγνωριστεί η δουλειά τους παγκοσμίως υπάρχουν και τρεις Έλληνες, οι δύο από αυτούς έχουν πάρει βραβείο Λογοτεχνίας και ο τρίτος βραβείο Οικονομικών Επιστημών. Οι Νομπελίστες αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Χριστόφορο Πισσαρίδη.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( 1900-1971 ):

Ο Γιώργος Σεφέρης αποτελεί τον μεγαλύτερο ποιητή της χώρας μας. Η υποψηφιότητά του προτάθηκε το 1963 και κατάφερε να επιλεχθεί ανάμεσα από 80 υποψήφιους από όλον τον κόσμο, χάρη στην θετική αποτίμηση του έργου του. Παρότι είχε γεννηθεί στη Σμύρνη, το ελληνικό του φρόνημα ήταν μεγάλο και όλα τα έργα που είχε δημιουργήσει απέδιδαν φόρο τιμής στην Ελλάδα και μιλούσαν για το αξεπέραστο κάλος της. Ο Γιώργος Σεφέρης αγαπούσε και σεβόταν τη χώρα μας, για αυτό αναφερόταν συχνά στη σύγχρονη ελληνική παράδοση και είχε ως “πρότυπά” του σύγχρονους ποιητές, όπως ο Διονύσιος Σολωμός και ο Κωστή Παλαμάς. Το βραβείο Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε εκτός από την παγκόσμια αναγνώριση που του χάρισε, έδωσε και στην Ελλάδα έναν ιδιαίτερο έπαινο, αφού η συμβολή της στη γλωσσική και λογοτεχνική άνθηση ανά τον κόσμο είναι τεράστια και βρίσκει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ( 1911-1996 ):

Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής, ο οποίος ασχολήθηκε και με τον πολιτική ζωή της χώρας μας μέσα από ο έργο του. Η υποψηφιότητά του προτάθηκε το το 1979 και το βραβείο του απονεμήθηκε από τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Γουστάυο. Το έργο του, όπως και αυτό του Σεφέρη, υμνούσε κατά κύριο λόγο την ελληνική παράδοση και ήταν μια ωδή στην ανεπανάληπτη ομορφιά της χώρας μας. Μέσω των ποιημάτων του προσπάθησε να μιλήσει για την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να νιώσει ελεύθερος και δημιουργικός ξανά. Η σύνθεση του ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη “ Άξιον Εστί” αποτελεί το πιο σημαντικό έργο του και πιθανότατα ήταν αυτό που τον οδήγησε στο Βραβείο Νόμπελ.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ( 1948- ):

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι οικονομολόγος Κυπριακής καταγωγής, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας. Η υποψηφιότητά του προτάθηκε το 2010 και κατάφερε να διακριθεί για τη συνεισφορά του στη θεωρεία της αναζήτησης τριβών και μακροοικονομίας, μαζί με ακόμη δύο ξένους οικονομολόγους. Το έργο του είναι γνωστό ανά τον κόσμο, ενώ το βραβείο Νόμπελ που “κατέκτησε” δεν είναι το μοναδικό που του έχει δοθεί για την συμβολή του στον οικονομικό κλάδο. Η δραστηριότητά του σε θέματα που αφορούν τον οικονομικό τομέα είναι μακράν και οι ιδέες του γύρω από τα οικονομικά ζητήματα είναι αξιοσημείωτες. Υψίστης σπουδαιότητας θεωρείται το έργο του με τίτλο “Θεωρίας της Ανεργίας Ισορροπίας” .

More about Eponymous View