ΓΚΡΙΚ ΣΛΑΝΓΚ ΙΤ ΙΖ

January 23, 2017

Λοιπόν αφήνω τους προλόγους και τις σάλτσες και βουτιά στο ψητό: ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΟ SLANG ΈΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΡΕ ΜΑΝΚΕΣ;;!! Έξυπνο, εφευρετικό, εύστοχο, περιγραφικότατο , μόρτικο και φυσικά χιουμοράτο και για γέλια μέχρι δακρύων. Το slang, είναι η γλώσσα του δρόμου στο σήμερα, κατασκευασμένη από πρωτότυπες λέξεις, αργκό γλωσσικά φαινόμενα και γενικά λέξεις και εκφράσεις που δε συναντάς σε κανένα επίσημο λεξικό.

Παλαιότερα, οι εκάστοτε αργκό κατασκευάζονταν και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από συγκεκριμένες κλειστές κοινωνικές ομάδες οι οποίες τις εξασκούσαν ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τον υπόλοιπο κοσμάκη. Σήμερα όμως, χάρη κυρίως στο διαδίκτυο, αλλά και στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν ως προς την αποδοχή λέξεων και φράσεων όπου παλαιότερα θεωρούνταν ταμπού, το σλανγκικό γίνεται γνωστό σε όλους μας, ενώ όπως είναι φυσικό διογκώνεται, εμπλουτίζεται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και από περισσότερους.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του περιεχομένου του σλανγκ, είναι το απύθμενο χιούμορ με το οποίο είναι κατασκευασμένο, το οποίο είναι και ο λόγος που γράφεται το άρθρο αυτό. Ο Έλληνας έχει εκ φύσεως την ανάγκη να κάνει καζούρα στους γύρω του και γενικά το δούλεμα δίνει και παίρνει στην ψωροκώσταινα. Είναι κάπου εκεί όπου βρίσκει τροφή η αργκό και ατάκες, φράσεις και λέξεις οι οποίες γεννήθηκαν πάνω στη ροή του λόγου στρογγυλοκάθισαν μέσα στον καθημερινό μας λόγο και εξόπλισαν το λεξιλόγιό μας με τις αποστομωτικές τους ιδιότητες.

Είναι που είναι τα ελληνικά μια πλούσια γλώσσα αυτή καθ’ αυτή, φανταστείτε τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ως προς την παραστατική και περιγραφική απόδοση καταστάσεων και αντικειμένων μέσω ενός μονοπατιού της το οποίο χαράζεται απ τον ίδιο το κοσμάκη της χώρας. Το σλανγκ είναι αριστερός και επαναστάτης, το όπλο του λαού και το δίκιο του εργάτη … το σλανγκ είναι κουκουές!

Είναι όμως το σλανγκ μια υγιείς πτυχή μιας γλώσσας; Την εξελίσσει ή την καταστρέφει παραλλάσοντας την λανθασμένα και διαστρεβλώνοντας την; Θεωρητικά το σλανγκ είναι σκέτη καταστροφή και προκαλεί υψηλή πίεση σε φιλολόγους που παίρνουν λίγο πιο σοβαρά το επάγγελμά τους, αισθήματα απέχθειας στους γλωσσολόγους και ο Μπαμπινιώτης ήδη μαζεύει δικάβαλα. Μπερδεύει το συντακτικό, αγνοεί την γραμματική και καταπατά τους δομικούς κανόνες της γλώσσας… οπότε το περιορίζουμε; Γνώμη μου όχι, πρώτα απ όλα σαν αντίδραση για το παίδεμα που τραβήξαμε στα μαθητικά μας χρόνια για να μάθουμε χαρτί και καλαμάρι όλα τα συστατικά της ελληνικής, πράμα που είχε ως μόνο αποτέλεσμα να εισβάλει η κοπάνα στη ζωή μας. Αλλά εκτός αυτού, θεωρώ ότι οι εκάστοτε αργκό μιας γλώσσας, δε τη διαταράσσει αλλά την εμπλουτίζει. Δεν παραμορφώνεται εξαιτίας της αλλά αποκτά νέα μονοπάτια, νέες εκφάνσεις και καινούριες διαστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις-διόλου επίσημες- όσο πλούσια και να είναι μια γλώσσα δε μπορεί να καλύψει τις περιγραφικές ανάγκες που χρειάζονται για την έκθεση ενός γεγονότος ή τον προσδιορισμό του.

Το σλανγκ δημιουργήθηκε ώστε να συμπληρώσει τα κενά τα οποία δε μπορεί να καλύψει η καθομιλουμένη, διότι αυτή χτίστηκε και δομήθηκε πάνω στην επίσημη γλώσσα και εξαιτίας αυτού ακριβώς του χαρακτηριστικού αδυνατεί να ανταποκριθεί σε θέματα όπως προστυχιά, καφρίλα, νέες προσθήκες λόγω της εξέλιξης – η έστω αλλαγής- της κοινωνίας και πολλά –μα πολλά- άλλα.

 

Το αγαπημένο μου κομμάτι όμως σε όλο αυτό το γλωσσικό τζέρτζελο είναι το σημείου όπου κάποιος αλλοδαπός, γνωστός ή φίλος θα ρωτήσει γεμάτος απορία τι σημαίνει τσαχπινογαργαλιάρα και γιατί ακούγεται έτσι. Η για παράδειγμα η επεξήγηση του εξίσου λυρικότατου ‘’χέσε ψηλά και αγνάντευε’’… Τεικ α σιτ ιν α μπιγκ χαιτ εντ ομπζερβ εβεριθινγκ αραουντ γιου μπατ ον δε σειμ ταιμ ναθινγκ και άλλα τέτοια ποιητικά που δημιουργούν βλέμματα απόγνωσης και συμπόνιας από τον ακροατή. Η απόπειρα απόδοσης κάποιου σλανγκικού έρματος σε ξένη γλώσσα συνιστάται ανεπιφύλακτα σε καταθλιπτικούς συνανθρώπους μας –όπως και σε αεκτζήδες μπας και σκάσει λίγο το χειλάκι τους-.

Τέλος, για κάθε ενδιαφερόμενο, το ελληνικό ίντερνετ διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό, ένα site σκέτο διαμαντάκι, που ασχολείται αποκλειστικά με το slang της χώρας μας. Tο www.slang.gr είναι ένας ιστότοπος όπου συλλέγει και καταγράφει όλα τα ιδιώματα και όλους τους ορισμούς στοιχείων της ελληνικής αργκό και πραγματικά για οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί με το εκάστοτε ‘’βατράχι’’ που θα τύχει να πέσει στην αντίληψή σας, θα σας γίνει κατανοητό με ένα κλικ μέσα από εύστοχους ορισμούς και ξεκαρδιστικά παραδείγματα βγαλμένα από την καθημερινότητα.

Λόγω του ότι η πολιτική του eponymousview δεν με αφήνει να παραθέσω κάποια εξαίρετα αισχρολογήματα τα οποία αποτελούν τα ευρήματα μου μετά από αρκετή ώρα σκαλίσματος στο σλανγκτελειαγρ και ήδη το τσαχπινογαργαλιάρα κάνει τη θέση μου στο site μας να τρίζει, σας εύχομαι απλά καλό ψάξιμο και απ το πεζοδρόμιο.

More about Eponymous View