ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ…

February 1, 2017

Από μικρή η μητέρα μου, μου έλεγε πως οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τις αντιδράσεις τους. Ο καθένας είναι μοναδικός… Για πολλά χρόνια είχα ασπαστεί και εγώ αυτήν την άποψη και εξηγούσα πολλά πράγματα με βάση αυτήν. Μέχρι που είδα τον θείο μου και τον πατέρα μου να βλέπουν μαζί έναν αγώνα ποδοσφαίρου.. και τότε ανατράπηκαν όλα… Δύο καθ’ όλα διαφορετικοί χαρακτήρες ( η μέρα με τη νύχτα, μπορώ να πω!) έφτασαν στο σημείο να  φαίνονται τόσο ίδιοι. Λες και ήταν όμοιοι άνθρωποι. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Συνάντησα πολλές τέτοιες περιπτώσεις μεγαλώνοντας, οι οποίες με βοήθησαν να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα:

Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι μπροστά σε μία ποδοσφαιρική μπάλα!!

Από τον πιο φανατισμένο, μέχρι τον πιο αδιάφορο.. από αυτόν που πηγαίνει κάθε Κυριακή στο γήπεδο.. μέχρι αυτόν που παρακολουθεί αγώνα, μόνο όταν τον δείχνει η τηλεόραση, όλοι τους ταυτίζονται όταν παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα. Ο καθένας από αυτούς ανεξαιρέτως, θα λυγίσει όταν δει την ομάδα του να χάνει. Άλλοι θα εκνευριστούν, άλλοι θα στεναχωρηθούν.. Σχεδόν όλοι όμως θα πουν γιατί ρε γαμώτο; Δε μας άξιζε αυτό. Και από την άλλη, όταν η ομαδάρα κερδίσει, θα θεωρηθεί αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για ΤΗΝ ομάδα. Όλη αυτή, η ομοιότητα εκκινεί από το πάθος που τρέφει ο καθένας ξεχωριστά για την ομάδα του. Για τον κάθε φίλαθλο, η ομάδα του είναι ύψιστο αγαθό. Είναι τέχνη, ιδέα και αρμονία. Ακόμη, και εκείνοι που ομαδοποιούνται, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, και εκτονώνονται μέσω του γηπέδου, ακόμη και για αυτούς η ομάδα που υποστηρίζουν είναι κάτι το ανώτερο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ποδοσφαιρική ομάδα κληροδοτείται από τον παππού στον πατέρα και από τον πατέρα στο παιδί. Για πολλούς η ομάδα είναι κάτι ιερό. Εδώ θέλω να παραθέσω ένα γεγονός, το οποίο μου έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου. Όταν ήμουν γύρω στα δεκαπέντε, ένας καλός μου φίλος είχε τσακωθεί με τον παππού του, επειδή είχε ¨αλλαξοπιστήσει¨( είχε αλλάξει ομάδα). Ναι, ναι όπως το ακούτε.. Έκαναν περίπου δύο εβδομάδες να μιλήσουν και αφού πρώτα το παιδί είχε επανέλθει στον σωστό το δρόμο.

Ακόμη και τα συνθήματα και τα τραγούδια που εφευρίσκουν οι φίλαθλοι για την τόνωση των παικτών είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κάθε ομάδα έχει ύμνο και αρκετά συνθήματα στα οποία εκφράζεται η τεράστια πίστη στις δυνατότητα για πρόοδο. Άλλοι τα τραγουδούν στο γήπεδο δυνατά ..άλλοι στο καφενείο ψιθυριστά, όλοι όμως έχουν κοινή επιθυμία, τη νίκη και την καταξίωση της ομάδας τους.

Ο εθισμός και το τρομερό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άθλημα, που το καθιστούν περιζήτητο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οφείλεται, κατά βάση στο γεγονός πως είναι δυνατόν να διεξαχθεί με μόνο μια μπάλα. Είναι προσιτό σε άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων, και καλύπτει όλα τα γούστα. Ποιος άλλωστε δεν έχει παίξει ¨μπάλα¨ όταν ήταν μικρός ; Όλοι έχουν γευτεί το ποδόσφαιρο και για αυτό το έχουν αγαπήσει. Και έπειτα, ποιος δεν έχει πάει με τον πατέρα του στο γήπεδο να δει αγώνα ή έστω να καθίσουν μαζί να παρακολουθήσουν έναν στην τηλεόραση; Όλοι!  Όλοι έχουν εξαρτήσει τη χαρά τους από ένα γκολ, το οποίο εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Όλοι έχουν εκφέρει άποψη για ένα πέναλτι που δε δόθηκε ή για μία κόκκινη κάρτα, η οποία ήταν άδικη. Για έναν και μόνον λόγο, για να προωθήσουν την ομάδα τους. Και φυσικά. ό,τι και να γίνει παραμένουν εκεί, προσηλωμένοι ακόλουθοι.

Βέβαια, εκτός από τη μεγάλη διάδοση, κατά βάση λόγω της εύκολης εκτέλεσης, το ποδόσφαιρο έγινε γνωστό για ακόμη ένα θετικό στοιχείο του. Μέσω του συγκεκριμένου σπορ προάγεται η ευγενής άμυλα και το πνεύμα της συλλογικότητας, ενώ αποτρέπεται ο ατομικισμός. Συνενώνει ανθρώπους, αλλά και χώρες μέσω των αγωνιστικών οργανώσεων. Η αντιπαλότητα, εξαιτίας της υποστήριξης διαφορετικών ομάδων αίρεται μπροστά στο μεγαλείο της ενότητας και της επιθυμίας για πρόοδο. Δυνατές συγκινήσεις και αγωνία συνθέτουν ένα αίσθημα κοινό και μοναδικό. Δίκαια λοιπόν, το ποδόσφαιρο αποκαλείται από πολλούς ως << ο Βασιλιάς των σπορ>>.

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.