Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ VLOG ΤΗΣ

February 11, 2017

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου δηλώνει: “Είμαι Ελληνίδα, είμαι στρέιτ και δεν γουστάρω την υποκρισία σας.

Κανείς δεν εντυπωσιάστηκε. Κυρίως διότι η Ουρανία είναι άτομο με εκτενή πολιτικό λόγο, από οικογένεια στενά συνδεδεμένη με τον ελληνικό εθνικισμό. Προφανώς αναφέρεται στη Μαίρημπου, στο vlog της σχετικά με τη μισαλλοδοξία στη σύγχρονη Ελλάδα, και σ’ όσους συμφωνούμε με το περιεχόμενο.

Ξεκινά με την αγανάκτησή της για το θέμα των φαντάρων αλβανικής καταγωγής, που παράστησαν με τα χέρια τους τον αετό στη σημαία της Αλβανίας. Ο οποίος μάλιστα, κατά την Ουρανία, είναι σημάδι της Μεγάλης Αλβανίας, κι όχι το σύμβολο της ανεξαρτησίας των Αλβανών από τους Οθωμανούς. Σαν να λέμε, η ελληνική σημαία με τον σταυρό σημαίνει για την Ουρανία τη Μεγάλη Ελλάδα, των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών, από το Δυρράχιο μέχρι τη Σεβαστούπολη, κι από την Κρήτη μέχρι το Δούναβη. Είμαι σίγουρος πως η Ουρανία δεν ονειρεύεται να πάρει την Πόλη και να εισβάλλει στα βόρεια Βαλκάνια για μια ιδέα του 1920 (τόσο παλιά, όσο κι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας).

Η διαφορά της Ουρανίας με τους στρατιώτες, είναι πως οι στρατιώτες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για μια φωτογραφία. Ενώ η Ουρανία δεν πρόκειται να δικαστεί και να καταδικαστεί ποτέ. Γιατί είναι αθώα (μέχρι αποδείξεως του εναντίου), όπως αθώος (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) είναι κι ο μπαμπάς της, όπως αθώοι (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) είναι κι όλοι στην παρέα του, για όσα ποινικά κατηγορούνται.

Την εξόργισε την Ουρανία η δήλωση της Συνατσάκη πως “είναι Αλβανίδα”- γιατί, λέει, πουλάει περισσότερο από το να’ λεγε “είμαι Ελληνίδα”. Βέβαια, η Συνατσάκη δεν χρειάζεται να πει πως είναι Ελληνίδα- το λέει στην ταυτότητα, το διαβατήριο και την άδεια οδήγησής της. Λέγοντας “είμαι Αλβανίδα” εννοούσε “μοιράζομαι τις ανησυχίες και τα προβλήματα των Αλβανών στην Ελλάδα”. Είναι το αντίστοιχο του να δηλώνει μια κοπέλα από την Αφρική ή την Ασία πως είναι Ελληνίδα, κρατώντας την ελληνική σημαία σε μια παρέλαση. Είμαι σίγουρος, Ουρανία, πως, όταν συμβαίνει αυτό, χαίρεσαι που κάποιος επιτέλους δηλώνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στη χώρα σου. Εκτός κι αν περιμένεις από όλους μας να διαβάζουμε κάθε πρωί το πίσω μέρος της ταυτότητας για να νιώθουμε ασφαλείς- οπότε σου δίνω τα συγχαρητήριά μου, διότι, διαχρονικά, το να βλογάς τα γένια σου είναι ο καλύτερος τρόπος να πέσουν τα επιτόκια.

Δεν της αρέσει της Ουρανίας η δήλωση της Συνατσάκη, πως δεν έχει τα μέσα να επηρεάσει την πολιτική ζωή, ενώ έχει όλα τα ατού: δηλαδή, προβολή… και βασικά αυτό. Η Ουρανία νομίζει πως η προβολή είναι μεγαλύτερο ατού από 18 έδρες στη Βουλή, 3 έδρες στο Ευρ. Κοινοβούλιο, κομματική χρηματοδότηση και μια συμπαγή βάση οπαδών και φίλων της παράταξης- ισότιμο, ενδεχομένως, με την καρέκλα του πρωθυπουργού. Και ναι, η Συνατσάκη εκμεταλλεύεται το βήμα της ως διαδικτυακή περσόνα- διότι είναι η πρώτη που κάνει εκπομπή στο γυαλί, εσύ Ουρανία το στερήθηκες το δικαίωμα.

Αλλά τα μοχθηρά κανάλια, λέει η Ουρανία, παίζουν μια διαφήμιση το μισάωρο για τους πρόσφυγες. Χρηματοδοτούμενες (λαίναι η άλη Αίληναις) από σιωνιστικά κέντρα όπως η UNICEF κι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτός ο τηλεοπτικός χρόνος θα μπορούσε να διατεθεί για να προβάλλεται η Χρυσή Αυγή. Γιατί, ας πούμε, δεν σας έχει καλέσει στην εκπομπή του ο κ. Παπαδάκης από το 2012; Λες και του δείρατε τους καλεσμένους.

Τι φοβόμαστε, λέει η Ουρανία, και δεν βλέπουμε την αλήθεια, και προβάλλουμε τα δικά μας πιστεύω, και κρίνουμε βάσει αυτών; Δηλαδή, επειδή φοβόμαστε κάτι, λέει η Ουρανία, επιλέγουμε να μην πιστεύουμε αυτά που μας δείχνουν, και να ασκούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Έχεις δίκιο, Ουρανία, το κάνω αυτό, και μάλιστα από φόβο. Φοβάμαι μη γίνει πρωθυπουργός ο μπαμπάς σου και σταματήσω να έχω το δικαίωμα να εκφράζομαι ελεύθερα.

Που είναι η ελεύθερη επιλογή, επιμένει η Ουρανία, αν κρίνουμε με τα δικά μας κριτήρια; (σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να σταματήσω το βίντεο, για να ξαναδιαβάσω τον ορισμό του σουρεαλισμού, και να βεβαιωθώ πως με τέτοιο φαινόμενο έχω να κάνω)

Και μας κατηγορεί πως βάζουμε και ταμπέλες, σαν να λέμε: ρατσιστές, ναζί, ομοφοβικοί, σεξιστές, ισλαμόφοβοι… Ναι, η αλήθεια είναι πως το κάνουμε κι αυτό, μόνο όμως όταν κάποιο πολιτικό κόμμα διακρίνει με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη σεξουαλικότητα, το φύλο ή τη θρησκεία. Παρεμπιπτόντως, η απαγόρευση των διακρίσεων σε αυτά τα ζητήματα είναι νόμος του κράτους, μέσα από κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα. Νομίζω πως αν αρχίσουμε να παραβιάζουμε αυτά, το τελευταίο μας άγχος θα είναι το μπούλινγκ κατά εθνικιστών.

Κι αγνοούμε και το “ένστικτο της προστασίας των δικών μας ανθρώπων”, και το ονομάζουμε μίσος, λέει η Ουρανία. Η αλήθεια είναι πως δεν το αγνοούμε. Αγνοούμε τον κίνδυνο που βλέπετε, και πρέπει να μας προστατέψετε κιόλας από αυτόν. Σίγουρα δεν μπορώ να δω γιατί τα παιδιά από τη Συρία είναι επικίνδυνα. Θεωρώ πως όποιος βλέπει κίνδυνο σ’ αυτά οφείλει μια επίσκεψη σε γιατρό και βιβλιοπωλείο, με αυτή τη σειρά.

Κι αναγκάζουμε και τα προσφυγόπουλα να εκτεθούν στην αντιμετώπιση του φύλου, όπως το βλέπουμε στον 21ο αιώνα, λέει η Ουρανία. Αν θέλουμε, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά των προσφύγων, θα πρέπει να τους μάθουμε να σε στέλνουν στην κουζίνα να φτιάχνεις σάντουιτς. Μιας και το’ φερε η κουβέντα, για αυτά τα παιδιά δεν είναι που λέγατε πως δεν έχουν το πολιτισμικό υπόβαθρο για να ενσωματωθούν στη δυτική παιδεία; Δεν λέγατε πως τα παιδάκια αυτά δεν έχουν συνηθίσει στη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες; Τώρα τι συμβαίνει ξαφνικά, ο δυτικός πολιτισμός δεν μας κάνει γιατί είναι υπερβολικά ελευθεριακός;

Βολεύει, μας υπενθυμίζει η Ουρανία, να είναι οι Έλληνες πάντα οι κακοί, ενώ κανείς δεν ασχολείται με τον αλβανικό και τον αραβικό εθνικισμό. Προφανώς η ενοχοποίηση των Ελλήνων βολεύει το 90% του πληθυσμού με ελληνική καταγωγή κι από τους δυο γονείς- γιατί σε όλους, ως γνωστόν, αρέσει η αυτο-προσβολή. Και σίγουρα, στην Ελλάδα οι δυο παρακρατικές ομάδες με την εκτενέστερη δράση είναι ο UCK κι η Χεσμπολάχ. Όλοι ξέρουμε πως Κοσοβάροι εθνικιστές αράζουν Τσιμισκή για φρέντο καπουτσίνο, και πως χθες χτυπήθηκε με ρουκέτα η συναγωγή στην Κηφισιά.

Ξεσπά η Ουρανία, γιατί εμείς, οι πραγματικοί ρατσιστές κατά των Ελλήνων, έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν κρίνουμε τους σκεπτόμενους Έλληνες. Οπότε, μετά από όλα αυτά που είπες, Ουρανία, έρχομαι να ρωτήσω: ποιος κρίνει με δυο μέτρα, και ποιους ονομάζεις “σκεπτόμενους”; Ίσως, όμως, τα λέω αυτά επειδή είμαι ρατσιστής. Αν σε διέκρινα με οποιονδήποτε τρόπο από τον πρόσφυγα ή τον μετανάστη, ζητώ συγγνώμη. Είμαι πολύ ειλικρινής όταν σου λέω πως για μένα έχετε τα ίδια ακριβώς δικαιώματα.

Όχι, Ουρανία, όποιος σκοτώνει σε πόλεμο δεν είναι κακός άνθρωπος. Αλλά ο λόγος που σκοτώνει δεν είναι στο χέρι του, και δεν θα έπρεπε να σκοτώνει. Ο πόλεμος είναι κάτι τραγικό, κι εσύ, μην έχοντας ζήσει σε πόλεμο ποτέ, περιμένεις να σου πούμε μπράβο, επειδή αναγνωρίζεις την αναγκαιότητα του φόνου όταν υπερασπίζεσαι το σπίτι σου. Την ίδια στιγμή που άνθρωποι με τις ιδέες σου συνήθως ξεκινούν τους πολέμους.

Ναι, Ουρανία, άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια κι αυτοκτονούν για να ξεφύγουν από τα χρέη τους. Αλλά το μνημόνιο δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους. Όλοι έχασαν στην κρίση, κι οι ιθαγενείς, κι οι αλλοδαποί. Μόνο που οι αλλοδαποί χρειάζονται παραπάνω προστασία γιατί ήταν ήδη σε άθλιες συνθήκες, και με την κρίση η κατάσταση έγινε μη βιώσιμη για αυτούς. Οι αλλοδαποί έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους Έλληνες, μικρότερες αμοιβές, χειρότερες συνθήκες ζωής, κι ανθρώπους σαν κι εσένα πάνω από το κεφάλι τους, να τους κάνουν να νιώθουν απρόσκλητοι και παράσιτα. Ενώ, πιθανότατα, δουλεύουν πολύ περισσότερο από τον δεκαπεντάχρονο στη νεολαία που διευθύνεις, για πολύ λιγότερα χρήματα.

Η κρίση δεν είναι για κανέναν ψιλά γράμματα, Ουρανία. Όλοι υποφέρουν. Αλλά άνθρωποι σαν κι εσένα εκμεταλλεύονται τον πόνο για να καλλιεργήσουν το μίσος και να ταΐσουν τις δικές τους φαντασιώσεις. Ο λόγος που διαφωνώ με ο,τι λες, Ουρανία, είναι επειδή όντως υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που πεινάνε, κι η οικογένειά σου τους τρομοκρατεί και τους εντάσσει σε σέχτες για να εκπληρώσει το όποιο όραμα έχει, άσχετα με το αν συμφέρει το ενενήντα τοις εκατό ή όχι. Διευθύνεις μια πολιτική νεολαία, Ουρανία, για να κάνεις συσσίτια κεκλεισμένων των θυρών (“μόνο για Έλληνες”) και να ρίχνεις το επίπεδο στον ελληνικό πολιτικό λόγο. Και κάθε μέρα που ρίχνεις το επίπεδο, το πολίτευμα γίνεται δυσλειτουργικότερο και λύνει λιγότερα προβλήματα. Για αυτήν την κατάπτωση που εκφράζεις σε δείχνουμε με το δάχτυλο, όχι για τις ιδέες ή την εθνικότητά σου. Και για αυτό, επειδή διάλεξες να εκφέρεις τέτοιο λόγο, δεν θα έχεις καμιά ευαισθησία από εμένα. Δεν γεννήθηκες με τα κηρύγματα μίσους στο κεφάλι σου, τα καλλιέργησες. Όταν θα πάρεις πίσω μίσος, μην κατηγορείς το “ρατσιστικό σύστημα” για την τάση του να απαντά σε προσβολές και κινδύνους.

Και, για να τελειώνουμε, μπορείς να είσαι ο,τι θες. Το να μας λες, όμως, το τι θα δηλώνουμε και τι όχι, τι θα πιστεύουμε ή εκφράζουμε και τι όχι, είναι τόσο άχρηστο για μας, όσο το vlogάκι που ετοίμασες.

 

Υ.Γ. Ρούσσο, για αυτό και μόνο διαφωνώ με το άρθρο σου, και για αυτό καλώς βγήκε η Συνατσάκη. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρα για το αν το vlog της ήταν στημένο ή όχι, ή για το αν τα κοψίματα δήλωναν υπερβολική ή πολύ λίγη φόρτιση. Αυτά όμως δεν είναι σημαντικά. Το σημαντικό είναι πως, έτσι όπως πάει ο πλανήτης, κάθε είδους εξτρεμίδια νομίζουν πως ήρθε η Αντεπανάσταση, κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν εκτεθειμένοι. Ακόμα και στημένο να ήταν το vlog της (κάτι που δεν γνωρίζεις και, προσωπικά, δε βρίσκω λόγο να πιστέψω), το μήνυμα χρειάζεται επιτακτικά. Διότι, αν δεν βγουν άνθρωποι να πουν πως στέκονται μαζί με τους αδύναμους, σε πολύ λιγότερο καιρό απ’ όσο νομίζαμε οι αδύναμοι θα στέκονται μόνοι τους.

More about ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γραμματόπουλος σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Η γραφή του είναι εριστική κι επιτηδευμένη, η σύνταξή του περίπλοκη χωρίς λόγο, κι οι απόψεις του πολλές φορές υπερβολικές- σπανίως, δε, έχει δίκιο. Ποντάρει στην αντίστροφη ψυχολογία για αναγνώστες.