ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

March 6, 2017

Στην κοινωνία που ζούμε συναντάμε πολλά είδη ανθρώπων. Άλλοι είναι καλοί, άλλοι είναι κακοί, άλλοι τρέχουν να σωθούν από τις υποχρεώσεις και τα χρέη που τους πνίγουν. Ασφαλώς, υπάρχουν και μερικοί που δεν φαίνονται, προτιμούν να παραμένουν κρυμμένοι στις γωνιές τους και να περνούν απαρατήρητοι. Φοβούνται τη συναναστροφή με τους υπόλοιπους επειδή νιώθουν πως δεν ανήκουν στον κόσμο αυτό.

Αναμφισβήτητα, τα άτομα αυτά είναι πολύ ξεχωριστά αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το συνειδητοποιήσουν, επειδή τα έχουν κατακλύσει συναισθήματα άρνησης και κατωτερότητας για τη ζωή. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες και όχι με ειδικές ανάγκες, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον δικό μας κόσμο όχι επειδή δεν είναι ικανά να το καταφέρουν άλλα επειδή εσφαλμένα πιστεύουν πως δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα.

Τα άτομα αυτά συχνά βιώνουν τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση επειδή θεωρούν πως δεν μοιάζουν με εμάς. Το αίσθημα διαφορετικότητας, τα εμποδίζει να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να εμπιστευτούν τους γύρω τους και πολλές φορές ακόμη και να αποδεχθούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό όμως που είναι αναγκαίο να καταλάβουν είναι πως δεν διαφέρουν καθόλου και σε τίποτα από εμάς. Είναι ίδιοι με εμάς και τους αρμόζει μια ισότιμη θέση μέσα στην κοινωνία. Σίγουρο είναι πως χρειάζονται τη δική μας βοήθεια για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία μας με τον πιο ομαλό τρόπο και να νιώσουν λειτουργικό κομμάτι της.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες και τις προκαταλήψεις που έχουμε, οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, και να τους δείξουμε ότι είμαστε κοντά τους σε οποιαδήποτε ανάγκη έχουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε ξανά τη χαμένη μας ανθρωπιά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται ούτε τον οίκτο μας ούτε τη συμπόνια μας, το μόνο που χρειάζονται είναι να νιώσουν αποδεκτοί και να πιστέψουν πως μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους. Σαφώς αποτελεί ευθύνη όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε σε όλα τα θέματα που τους αφορούν και να δείξουμε πως αποδεχόμαστε πραγματικά το ποιοι είναι.

Με τη δική μας στήριξη τα άτομα με ειδικές ικανότητες θα ενταχθούν στο σύνολο της κοινωνίας μας και θα μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή γεμάτη χαρές, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μάθουν να ζουν με τα προβλήματα τους και σιγά σιγά να τα ξεπερνούν, για να καταφέρουν να ζήσουν μια ζωή όπως τους αξίζει. Πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τους εαυτούς τους και να αρχίσουν να πιστεύουν πως και αυτοί μπορούν να προσφέρουν πολλά τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους γύρω τους.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί άνθρωποι που επηρέασαν διάφορες πτυχές της ζωή μας και διαμόρφωσαν την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, ήταν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, οι οποίες δεν τους εμπόδισαν να διαπρέψουν, αλλά αντίθετα τους έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουν σπουδαία έργα και το όνομα τους να γραφτεί για πάντα στην ιστορία.

Η ποιότητα μιας κοινωνίας και του πολιτισμού της φαίνεται από τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα άτομα που την απαρτίζουν, προς τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και χρειάζονται τη βοήθεια τους, τους ανθρώπους που έχουν ειδικές ικανότητες και επιθυμούν και αυτοί να νιώσουν κομμάτι του συνόλου, χωρίς να βρίσκονται στο περιθώριο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίψα για τη ζωή και τους αξίζει να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς να βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό και τον περιορισμό, έχουν και αυτοί δικαίωμα στη ζωή και ασφαλώς κανείς από εμάς δεν πρέπει να τους το στερήσει.

Μια κοινωνία, λοιπόν,που θέλει να ονομάζεται και να είναι πολιτισμένη οφείλει να παρέχει σε όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες για να αναδειχθούν και να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρεπή τρόπο. Οφείλει να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό και να καταβάλει προσπάθειες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιληφθούν πόσο ξεχωριστοί είναι αλλά παράλληλα και ίδιοι με εμάς.

More about Eponymous View