ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

March 18, 2017

Πόσες και πόσες φορές έχετε κάτσει να κουβεντιάσετε με φίλους ή γνωστούς για το οτιδήποτε; ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΟΥΣ. Εμείς οι άντρες, οι σωστοί, οι πρόστυχοι, οι γοητευτικοί δεν κουβεντιάζουμε ΛΟΓΟΜΑΧΟΥΜΕ και πρέπει να βγει νικητής. Και μετά από τόσες και τόσες λογομαχίες έχω βρει ακριβώς τα πράγματα που με εκνευρίζουν φίλε talk fighter (έφτιαξα μόλις αυτό τον όρο) θα σε συμβούλευα να τις αποφύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ας δούμε λοιπόν και ας αναλύσουμε αυτές τις εξαιρετικά εκνευριστικές περιπτώσεις.

1) “Δεν είναι δικαίωμά του να το κάνει;”: Είναι ίσως η κλασσικότερη φράση που ακούς σε συζήτηση σχολιασμού ενός προσώπου. Προφανώς αποδομείται πολύ εύκολα με την απάντηση “όταν κάποιος έχει δικαίωμα να κάνει κάτι, αυτό σημαίνει, ότι αυτό που κάνει είναι σωστό ή ότι οι υπόλοιποι δεν έχουμε δικαίωμα να το σχολιάσουμε?” και αυτό το μέρος των επιχειρημάτων λήγει εκεί.

Γιατί με εκνευρίζει; Γιατί απλά καθυστερεί την κουβέντα και χρησιμοποιείται από άτομα που συμφωνούν με την πράξη αλλά δεν έχουν δομημένα επιχειρήματα για να σε κοντράρουν, οπότε πετάνε αυτή τη φράση μπας και κόψουν τη συζήτηση όσο πιο ανώδυνα για εκείνους. Πιθανότητα να χάσεις από αυτόν: 10% για τις τρανές εξαιρέσεις που αυτή η φράση ήταν μια άτυχη στιγμή τους αλλά έχουν επιχειρήματα.

2) “Πω, μην ανοίξουμε αυτό το θέμα τώρα”: Συνήθως χρησιμοποιείται σε κάθε παρέα από το ίδιο άτομο, επειδή 9/10 φορές σε μια συζήτηση καταλήγει να μη μιλάει καθόλου γιατί δεν έχει τι να πει. Προσπαθεί να γλιτώσει το κομμάτι της λογομαχίας είτε γιατί ξέρει ότι δε θα μιλήσει καθόλου, είτε γιατί αν μιλήσει θα χάσει πιο γρήγορα και από τον Bo στο Survivor.

Γιατί με εκνευρίζει; Γιατί πρώτον με καθυστερεί από το να αρχίσω το fight και δεύτερον υπάρχουν μερικές φορές, που τα αδέρφια που ξέρουν να λογομαχούν like a boss, βαριούνται και λένε “άστο άλλη φορά” ( το έχω κάνει κι εγώ, ντρέπομαι). Πιθανότητα να χάσεις από αυτόν: κλέβεις εκκλησία αν απλώς αρχίσεις κουβέντα, λυπήσου τον.

3) “Έλα μωρέ άστον, ας αλλάξουμε θέμα”: Αυτή η φράση λέγεται από τρίτον που δε συμμετέχει στο fight ή συμμετέχει ελάχιστα και σκοπό έχει να προφυλάξει τον εν δυνάμει χαμένο της συζήτησης από το να ξεφτυλιστεί. Συνήθως λέγεται από ζευγάρια στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ή από κάποια παρθένα 50 χρονών που δε θέλει να βλέπει τους γύρω της να τσακώνονται (γιατί νομίζει ότι η λογομαχία είναι τσακωμός).

Γιατί με εκνευρίζει; Έχω κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον φέρω στα μέτρα μου, το έχω πάει ακριβώς εκεί που θέλω, είμαι έτοιμος να τον αποτελειώσω και τσουπ πετάγεσαι σα την πορδή για να τον σώσεις. Αλλά μάντεψε δε σώζεται. Πιθανότητες να χάσεις από αυτόν: Καμία γιατί συμφωνεί με αυτό που λες, για αυτό θέλει να αλλάξει θέμα, αν διαφωνούσε θα έθετε επιχειρήματα για να στηρίξει το φίλο του.

4) “Ίσως ξέρεις πιο πολλά από μένα, αλλά και πιο πολλές γνώσεις να είχα πάλι τα ίδια θα σου έλεγα”: Από τα πιο εκνευριστικά που υπάρχουν. Την ακούς από άτομα ultimate κολλημένα στην άποψή τους που έχουν μια ωραία άποψη, σχηματισμένη όμως νεφελωδώς στο κεφάλι τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να θέσουν σωστά επιχειρήματα. Δε μπορούν να αποδεχτούν την ήττα τους και την αποδίδουν σε έλλειψη γνώσεων, καθώς κατ αυτούς η άποψή τους είναι σωστή αλλά χάνουν γιατί δεν έχουν στοιχεία να την ισχυροποιήσουν. Αρνούμαι να σχολιάσω τη λογική αυτή.

Γιατί με εκνευρίζει; Έχω κερδίσει. Έχω χαρεί. Η διπλή χαρά είναι να αποδεχθείς την ήττα σου (οκ πράγμα σπάνιο). Και αντί να νιώσω τη διπλή χαρά με κάνεις να ξαναρχίσω να επιχειρηματολογώ για τη μπούρδα που πέταξες. Γιατί μου το κάνεις αυτό; Πες έχασα,, δεν είναι ντροπή. Πιθανότητες να χάσεις από αυτόν: Καμία γιατί έχεις ήδη κερδίσει.

5) “Ναι δίκιο έχεις, αλλά…”: Χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν αποδεχτεί την ήττα τους απλώς δε θέλουν να είναι καθολική. Καλύτερα ένα 3-1 από ένα 5-0 το καταλαβαίνω. Συνήθως τη λένε με ευγενικό ύφος για να σε ρίξουν στο φιλότιμο και να πεις “ναι εντάξει μωρέ σωστό κι αυτό που λες”. Αλλά όχι δεν πρέπει να υποκύψεις φίλε talk fighter. Α και να ξέρετε. Οι Άγγλοι λένε και συμφωνώ απόλυτα ότι “ότι βάζεις πριν το αλλά είναι ψέματα”. Οπότε κρατήστε μια πισινή μήπως θέλει απλά να σας τουμπάρει.

Γιατί με εκνευρίζει: Γιατί είναι μια πονηρία που δε την ακούω καν. Από τη στιγμή που χρησιμοποίησες τις δύο λέξεις “έχεις δίκιο” έχω κλείσει αυτιά, έχω σηκωθεί και πανηγυρίζω. Πιθανότητες να χάσεις από αυτόν: 5% στην ακραία περίπτωση που καταφέρει να σε τουμπάρει.

Οπότε φίλε talk fighter, μην ψαρώσεις με τίποτα από όλα τα παραπάνω, τους έχεις. Και ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά, δε τα χρειάζεσαι.

ΥΓ: Περιμένω στα σχόλια και τις δικές σας εκνευριστικές εμπειρίες από συζητήσεις!

More about ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο παίκτης-coach της eponymous team και εμπνευστής του “επώνυμου” εγχειρήματος. Φοιτητής νομικής, με τρέλα για τον (ερυθρόλευκο) αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Λατρεύει τα argument fights (τα αγγλικά τον μάραναν) και αποτελεί ότι πιο geek μπορεί να συναντήσει κανείς σχετικά με το σύγχρονο κινηματογράφο χωρίς να έχει δει το Godfather. Σκέψου το πριν κάνεις πολιτική συζήτηση μαζί του, λογικά θα έχεις πονοκέφαλο στο τρίλεπτο.

3 Comments
  1. Θεός !!!

   Αν ρωτάς φίλε μου Αναστασό και δικιά μου εκνευριστική εμπειρία είναι σίγουρα είναι
   το αίσθημα της ήττας μετά από λογομαχία μαζί σου !!!

   1. Μα γιατι πρέπει να λογομαχούμε πάντα και να διαφωνούμε; Δεν υπάρχει πολιτισμένη συζήτηση;

    1. Φίλη Aldark προφανώς το άρθρο είναι υπερβολικά χιουμοριστικό και δεν υποστηρίζει ότι πρέπει αναγκαστικά να λογομαχήσουμε. Θεωρώ ότι ήταν αρκετά προφανές αυτό.

Comments are closed.