ΑΘΛΕΙΣΑΙ ΑΡΑ ΖΕΙΣ

March 21, 2017

  • Το ημερολόγιο δείχνει 19 Μάρτιου και η ΕΡΤ αποθανατίζει τις προσπάθειες των αθλητών, επαγγελματιών και μη, να κάνουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο στον αγώνα του ημιμαραθωνίου δρόμου. Επ’ αφορμής του γεγονότος αυτού θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στα ευεργετήματα του αθλητισμού στην  ανθρώπινη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία καθώς και την ηθική.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και γνωστά τοις πάση θετικά αποτελέσματα που έχει ο αθλητισμός στην ισορροπημένη και ολόπλευρη ανάπτυξη του σώματος. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αθλείται, πέρα από το γεγονός ότι έχει ένα σώμα όμορφο εμφανισιακά, θα μπορούσαμε  να πούμε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένος  και προστατευμένος όσον αφορά την εκδήλωση διάφορων ασθενειών.  Η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να προφυλάξουν τον άνθρωπο, να τον κάνουν πιο δυνατό και συνάμα πιο ανθεκτικό, πράγμα το οποίο, εάν λάβει κάποιος υπόψη του τις σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες, είναι απαραίτητο. Πρωτεύουσα σημασία έχει η άθληση στη νεαρή ηλικία, καθώς στην συγκεκριμένη περίοδο, τα άτομα πλάθουν τις συνήθειες τους. Άτομα, τα οποία έχουν ασχοληθεί από μικρή ηλικία ενεργά με τον αθλητισμό, τον έχουν αγαπήσει θα τον έχουν συνοδοιπόρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμη όμως και σε μετέπειτα στάδιο, ποτέ δεν είναι αργά να πάρεις ένα άθλημα από το χέρι και να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Με μία μικρή κιόλας επαφή με τον αθλητισμό θα δεις το σώμα και την υγεία σου να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Και έχοντας επιτύχει όλα αυτά πως είναι δυνατόν να μην κατακλύζεσαι από ψυχική ευφορία;

Είναι γενικότερα αποδεκτό και απόλυτα φυσιολογικό πως εάν ένας άνθρωπος είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση της υγείας του και την όψη του, είναι ψυχικά ολοκληρωμένος. Ο αθλητισμός επομένως συμβάλλει και στη εδραίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από τα επιτεύγματα του. Λέω το πιο σημαντικό καθώς δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν λόγω της αποδυναμωμένης ψυχής.  Προκειμένου να υπάρξει καθολική υγεία, θα πρέπει τόσο το σώμα όσο και η ψυχή να βρίσκονται σε μία αρμονία και ο αθλητισμός κατορθώνει και προσφέρει και τα δύο.

Αναμφισβήτητα, επιπλέον, συγκροτεί τον άνθρωπο πνευματικά. Τον βοηθά να καθαρίζει το μυαλό του από όλες τις έγνοιες και να μετατρέπει το άγχος του σε δημιουργία. Παίρνει μακριά κάθε αρνητικό συναίσθημα και συμβάλλει στην εκλογίκευση ανησυχιών. Είναι πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που στο τέλος κάθε κουραστική μέρας πηγαίνουν στο στάδιο να τρέξουν, σίγουρα κάτι ξέρουν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα  που ενισχύει την παραπάνω άποψη είναι το γεγονός πως πλέον τα γυμναστήρια και γενικότερα οι χώροι άθλησης παραμένουν ανοιχτά μέχρι πάρα πολύ αργά, καθότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι που επιθυμούν να τους επισκεφθούν στο τέλος μίας πιεστικής μέρας με σκοπό να χαλαρώσουν και να αποσυμπιεστούν συναισθηματικά. Γίνεται φανερό, πως προσφέρεται μία σύμμετρη και άκρως ισορροπημένη ψυχική υγεία.

Οι άνθρωποι, τέλος, που ασχολούνται με τον αθλητισμό διαθέτουν μία προσωπικότητα και ένας ήθος ολοκληρωμένο και αμετάβλητο. Ο αθλητισμός πλάθει χαρακτήρες σωστούς, μέσω της εκμάθησης της τήρησης κανόνων και ηθικοποιεί το άτομο. Επίσης, καλλιεργεί το σεβασμό στην προσπάθεια του άλλου και την πειθαρχεία. Διδάσκει τη χαρά της ζωής και τη σημασία που έχει κάθε στιγμή, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη καθώς και ότι σημασία έχει η διαδρομή και όχι ο προορισμός. Το άτομο που αθλείται έχει αυξημένη αντοχή και τεράστια υπομονή. Παραμένουν πιστοί στις πανανθρώπινες αξίες και στα ιδανικά. Μεγάλη σημασία έχει και η κοινωνικοποίηση. Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, από τον συμπαίκτη στην ίδια ομάδα, μέχρι και τον αντίπαλο, διδάσκουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας και πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα να μοιράζεσαι.

Έχει πολλές ομορφιές ο αθλητισμός, οι οποίες θα σου φανερωθούν απλόχερα, ακόμη και όταν πάρεις απλά μία μικρή γεύση. Ξεκίνα να αθλείσαι! Κάνε το, για ΕΣΕΝΑ!

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.