ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΕΧΕΙΣ 1 ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΠΕΡΔΙΚΑ;

March 23, 2017

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια» 

Αυτές ήταν οι δηλώσεις που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, αρνείται κατηγορηματικά να ανακαλέσει και έχουν προκαλέσει, αναμενόμενα, θύελλα αντιδράσεων.

Από οικονομικά ανέκαθεν δεν σκάμπαζα και ιδιαίτερα. Και από Διεθνές Δίκαιο, λίγα πράγματα που θυμάμαι απ’ το πανεπιστήμιο. Δεν θα προσπαθήσω λοιπόν να το παίξω οικονομολόγος, ούτε θα σταθώ στο πόσο «politically incorrect» είναι η συγκεκριμένη δήλωση. Και στην τελική, ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία αν αυτό που είπε ο Ντάισελμπλουμ στέκει ως επιχείρημα. Εγώ θα μείνω σε αυτό που πραγματικά υπογραμμίζει αυτή και κάθε όμοιά της δήλωση (γιατί αυτές οι κουβέντες ξεκινούν από στόματα πολιτικών και αναπαράγονται απ’ τους απλούς πολίτες): στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει το δυτικό πολιτισμό.

Όταν διάβασα την είδηση, με κατέλαβε αμέσως ένα αίσθημα αδικίας. Αν έχουν «κατασπαταληθεί» λεφτά με τους τρόπους που περιγράφει ο κύριος; Φυσικά και ναι. Μα δεν δέχομαι ότι το αλκοόλ και οι γυναίκες (τι σεξισμός Θεέ μου!) είναι προνόμιο των νοτίων. Ούτε ότι η διασκέδαση πρέπει να θεωρηθεί πολυτέλεια που χρήζει άμεσης απομάκρυνσης από την καθημερινότητά μας. Άλλωστε, εσύ πώς θα αντιδρούσες αν σου λέγαμε πως οι Ολλανδοί τρώνε όλα τους τα λεφτά σε μπύρες και χασίσια; Δεν θα ‘λεγες ότι είναι γενίκευση, ένα άδικο στερεότυπο, και ότι και ακόμα αν το κάνουν, δικαίωμά τους; Τότε γιατί πας να κάνεις κουμάντο στα δικά μου δεδουλευμένα; Δηλαδή θα μου άξιζαν κούρεμα χρέους και ηπιότερες συμφωνίες αν δούλευα για ένα ξεροκόμματο και έλεγα κι ευχαριστώ; Αν είναι δυνατόν, τον 21ο αιώνα, που όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε πιπιλάμε την καραμέλα του «πολιτισμού», να θεωρούμε αλληλεγγύη τον αποδεκατισμό της υγείας, της παιδείας, των μισθών και των συντάξεων!!!

Πες μου «δεν υπάρχουν λεφτά, δικά μας είναι, τα θέλουμε όλα για την πάρτη μας, δεν δίνουμε κυριολεκτικά δεκάρα για σας». Πες μου «σε κυβερνάνε ηλίθιοι και φταις που το ανέχεσαι», αλλά μη μου το παίζεις αυστηρός πατέρας που μου κόβει το χαρτζιλίκι γιατί δεν εγκρίνει να πληρώνει για τα τσιγάρα και τα κλαμπάκια μου. Δεν είμαι ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που κατασπατάλησε την οικογενειακή περιουσία (δάνεια) και τώρα ζητάει δανεικά για να αγοράσει το τρίτο του γιοτ. Και αν εσύ επιμένεις να με βλέπεις έτσι, τουλάχιστον σταμάτα να προσπαθείς να πείσεις και τους υπόλοιπους βορειοευρωπαίους πως είμαι ένα λαίμαργο, αχάριστο κατοικίδιο που όλο το ταΐζεις και αυτό όλο πεινάει οπότε πρέπει κάποια στιγμή, για το καλό του, να σταματήσεις. Είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές που γεννούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, ενδυναμώνουν τα ακροδεξία καθεστώτα και σκοτώνουν κάθε πίστη στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες» που μας πλασάρετε τόσα χρόνια.

Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι ο Ντάισελμπλουμ, αυτός είναι απλά ένας ακόμα καρχαρίας στον ωκεανό της μισανθρωπιάς. Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά πριν την κρίση και ξεπερνά τα λεφτά και το πώς τα ξοδεύουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι ζήτημα χειραγώγησης. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το τι είπε και γιατί δεν το ανακαλεί το κάθε τσιράκι της «Ενωμένης Ευρώπης», ας αναλογιστούμε καλύτερα κάτι πιο βασικο: Γιατί μας κάνουν να πιστεύουμε πως η ασφάλιση, ο μισθός, η σύνταξή μας είναι αυτά που πραγματικά κοστίζουν στο κράτος και μόνο από αυτά μπορούμε επιτέλους να αποπληρώσουμε δάνεια που μεγάλο ποσοστό από μας δεν πιάσαμε στα χέρια μας ποτέ; Πότε θα καταλάβουν ότι εκτός από λαός, έθνος, κράτος, είμαστε και άνθρωποι; Πότε θα πάψουν να μας φέρονται σαν ΑΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ, ΑΜΑ και ΑΦΜ;

Α, και να σου πω, Γερούν, πριν αυτοαποκληθείς ανθρωπιστής για να καταφέρεις να κοιμηθείς το βράδυ, δες τι πάει να πει πραγματική κατανόηση και αλληλεγγύη:

More about Eponymous View