Όταν η (Ν)τέχνη έγινε Ποπ

April 7, 2017

Από το Λονδίνο και τις Η.Π.Α της δεκαετίας του ’60 με εκρηκτική σχεδίαση και φουλ στο χρώμα απευθείας στο Eponymousview.gr. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε παρέα την Ποπ Αρτ.

Με τον όρο Ποπ Αρτ, αναφερόμαστε στο καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Μ. Βρετανία και τις Η.Π.Α στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και γνώρισε τη μεγαλύτερη απήχηση. Παρόλο που γεννήθηκε στην Αγγλία, η Pop Art κυριάρχησε στην Αμερική.

Τη “βάφτισε” ο κριτικός τέχνης Lawrence Alloway, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτη φορά τον όρο για το συγκεκριμένο είδος. Μέχρι να καθιερωθεί επίσημα, οι Ποπ Αρτίστες, αποκαλούνταν Νέο-Ντανταϊστές, όνομα που προήλθε από το κίνημα του Ντανταϊσμού, ο οποίος θεωρήθηκε πρόδρομός της. κυρίως λόγω της κοινής θετικής διάθεσης απέναντι στο καθημερινό και το συνηθισμένο, ως αντικείμενο της τέχνης.

Πρωτεργάτες της Pop Art υπήρξαν οι Αμερικανοί Jasper Johns και Robert Rauschenberg. Ωστόσο, πιο αξιόλογοι και διάσημοι εκπρόσωποί της θεωρούνται οι Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λιχτενστάιν που της έδωσαν ανοδική ώθηση και την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό.

Με θέματα, λοιπόν, που αντλούνται από την καταναλωτική κοινωνία και τη λαϊκή κουλτούρα, όπως κωμικές ταινίες, κόμικς, διαφημίσεις, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, αλλά και φωτογραφίες λαϊκών ειδώλων, η Ποπ Αρτ καταστέλλει τη διάκριση που μέχρι τότε υπήρχε μεταξύ της εμπορικής και της υψηλής τέχνης.

Η ποπ αρτ λοιπόν είναι αυθόρμητη ,υπερβολικά δημιουργική, η ανάλαφρη με μεγάλη δόση σάτιρας, έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τάσεις προς απόρριψη του παραδοσιακού. Υπήρξε η τέχνη της μαζικής κουλτούρας και απευθύνονταν στο ευρύ κοινό αφού δεν άντλησε δύσκολα, δυσνόητα ή περισσότερο εγκεφαλικά θέματα, που θα οδηγούσαν ασπαζονταν η ελίτ.

Έχουμε έτσι:


Ένα τενεκεδένιο κουτάκι. Vegetable Beef Soup. Αυτό που πέταξες χθες στα σκουπίδια. Θα περίμενες ποτέ ότι αυτό έχει προοπτικές να είναι artistique; Κι όμως! Η Pop Art το έκανε τέχνη!


Η Pop Art στον έρωτα. Συναίσθημα οικείο και στον πιο απλό άνθρωπο. Vintage ζευγάρια και έντονα χρώματα που ταιριάζουν με την ένταση των αισθημάτων που περιγράφουν.


Και φυσικά η γυναικεία φυσιογνωμία σε μια πιο pin up-trendy μορφή.


Με πιο γνωστό το πορτραίτο της Marylin από τον Andy Warhol, έχουμε πολλά pop πορτραίτα γνωστών προσωπικοτήτων της εποχής.


Βλέπουμε επίσης τον Spider-Man να πλένει τα δόντια του και τη Χιονάτη να βάζει κραγιόν, καθώς η Wonder-Woman ανησυχεί για το μέγεθος… του στήθους της. Ο Super Mario όμως; Απλά απολαμβάνει την πίτσα του.


Whaam! Το πασίγνωστο κωμικογράφημα του Λιχτενστάιν.


Μιλώντας για καθημερινότητα ,φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το φαγητό. Απλό και κατανοητό από τον οποιονδήποτε.


Εκρηκτικά logos. Χαρακτηριστικά δείγματα Ποπ Αρτ που όλοι μας γνωρίζουμε.

Προσπαθώντας να τα ερμηνεύσει κάνεις, θα έλεγε πως εκφράζουν την έκρηξη που προκάλεσε η Ποπ Αρτ στο χώρο της τέχνης. Τα μοτίβα, τα έντονα χρώματα και η διάθεσή που εμπνέει ήταν μια επανάσταση για τα μέχρι τότε καλλιτεχνικά δεδομένα που τα χαρακτηρίζουμε πιο συντηρητικά. Μπορεί να ειπωθεί ότι η Ποπ Αρτ ήταν η Τέχνη του Λαού, που την περίοδο εκείνη διακατέχεται και από έντονα επαναστατική διάθεση. Και καθώς η τέχνη είναι έκφραση, η Ποπ Αρτ είναι η “απόδειξη” της διάθεσης του ευρύτερου κοινού της εποχής.

More about ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΛΑ

Με λένε Μαρία, γυρίζω στο Αφάνα. Ανερχόμενη Φιλόλογος με τάση προς τη δημοσιογραφία. Το μότο μου το ψάχνω ακόμα στα βιβλία μου. Τα γραπτά μένουν γι'αυτό κι εγώ γράφω ότι μπορείς (ή και δε μπορείς ) να φανταστείς. Μέσα στα άρθρα μου οι ιδέες γίνονται μαλλιά κουβάρια. Καλά... ξεμπερδέματα.