Meet and Rock: Γνωρίστε μαζί μας τους Nodus Tollens!

April 24, 2017

Αυτή τη φορά, παμε βόρεια, προς Θεσσαλονίκη μεριά για να γνωρίσουμε μαζί ένα κουαρτέτο διαφορετικό από το γνωστό (αυτό που φέρνει τα μέτρα που αφορούν την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας και που καθενας μας έχει σιχτιρισει ουκ ολίγες φορές). Η τετράδα αυτή τα μόνα μέτρα που γνωρίζει (πολύ καλά μάλιστα) είναι μελωδικά και άκρως… ροκ. Είναι ολοκαίνουριοι και έτοιμοι να απωγειωθούν και να φτάσουν ψηλά στην ελληνική μουσική σκηνή. Πάμε , λοιπόν, να γνωρίσουμε τους Nodus Tollens

 

1.Nodus Tollens λοιπόν. Τι σημαίνει το όνομα της μπάντας σας; Πως προέκυψε;

Nodus Tollens. Έχει να κάνει με την στιγμή που συνειδητοποιείς πως η ζωή σου δεν έχει πάρει την επιθυμητή για εσένα τροχιά. Έχεις ακολουθήσει ένα λάθος μονοπάτι και γι’ αυτό ανατρέχεις διαρκώς στο παρελθόν προκειμένου να βρεις το τι πήγε στραβά και που έκανες λάθος επιλογές. Η ζωή όμως είναι μια αέναη διαδρομή επιλογών που κάθε μια από αυτές παίρνει αιώνια διάσταση. Γι’ αυτό τον λόγο το μότο Nodus Tollens περιέχει ένα αισιόδοξο μήνυμα και αυτό είναι το γεγονός πως παρά τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις και φαινομενικά λάθος επιλογές, η κατάσταση και το τιμόνι είναι ακόμη στα χέρια σου. Είσαι ακόμη ικανός να καθορίσεις την ρότα της ζωής σου και να δημιουργήσεις άξια μελλοντικά παρελθόντα.
Το όνομα ήρθε σε μια ιδιαίτερη φάση της ζωής μας. Τόσο στην προσωπική μας ζωή, όσο και στην ίδια την μπάντα. Υπήρχε ανασύνταξη στα μέλη και γενικότερα πολλές νέες αρχές, που διαρκώς μας ωθούσε στο να ανατρέχουμε στο παρελθόν και να εγκλωβιζόμαστε εκεί.

2.Λέγοντας για το όνομα… Να ρωτήσω και το βασικότερο… Πως ξεκινήσατε εσείς;

Η ιδέα βρίσκεται πολύ πίσω. Όλοι μας είχαμε μπει στην διαδικασία να δημιουργήσουμε μουσικά σχήματα, είτε πιο ακουστικά είτε με την συμμετοχή σε άλλες μπάντες. Μοναδικός μας σκοπός να υπηρετήσουμε τη μουσική. Οι Nodus Tollens υπήρχαν από το καλοκαίρι του 2016. Λόγω συνθηκών υπήρξαν προσθήκες νέων μελών και έτσι φτάσαμε στην τωρινή μας σύνθεση. Ο στόχος παραμένει ίδιος.

3.Έχει διαφορά η καθημερινότητά σας τώρα σε σχέση με τα πρώτα σας βήματα ή και την περίοδο πριν τη δημιουργία του συγκροτήματος;

Πάντα η μουσική είχε μια δεσπόζουσα θέση στην ζωή μας. Το να είσαι όμως μέλος μιας μπάντας είναι κάτι που την κάνει ένα κομμάτι της καθημερινότητας. Το να ακούς, να ασχολείσαι, να βιώνεις, να νιώθεις και να εξελίσσεσαι μέσω της μουσικής είναι κάτι που τώρα περισσότερο από ποτέ κυριαρχεί στις ζωές μας. Δεν είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς το πριν όταν είναι τόσο μέσα σε αυτήν την κατάσταση.


4.Ποια συγκροτήματα σας ενέπνευσαν, λειτουργώντας και ως έναυσμα για ενασχόληση με τη μουσική;

Όσον αφορά το ύφος της μουσικής θα λέγαμε ότι μας έχουν επηρεάσει μπάντες όπως οι Oasis και Red Hot Chilli Peppers. Κυρίως όμως η επιρροή έγκειται στο έναυσμα. Ή αγάπη μας για αυτές τις μπάντας ήταν το αρχή. Η μουσική που εκπροσωπούμε έχει να κάνει με την μετάδοση ενός συναισθήματος, ενός μηνύματος και γενικότερα μιας επικοινωνίας με τον μελωδία σε συνδυασμό με τους στίχους. Καθώς η μουσική και τα ερεθίσματα από αυτήν είναι μια διαδικασία αέναη, ακούμε διαρκώς, πολλά είδη και επηρεαζόμαστε από αυτά τρόπο τινά. Πάντα όμως πρέπει να είσαι προσκολλημένος σε αυτό που βρίσκεται μέσα σου και να διατηρείς όσο πιο ακέραιη τη αυθεντικότητα σου.

5.Από τα διαφορετικά είδη του φάσματος της ροκ μουσικής, εσείς ποιο εκπροσωπείτε;

Είναι πολύ δύσκολό να οριοθετήσεις ότι έχει να κάνει με μουσική. Είναι ένα ουράνιο τόξο πολύ διαφορετικών αποχρώσεων. Αν μπορούσαμε κατά κάποιον τρόπο να βάλουμε κάποια όρια τότε νομίζω θα ήταν μια προσέγγιση του Ροκ γεμάτη στοιχεία του βρετανικού ύφους της δεκαετίας του 90’ με στοιχεία καλιφορνέζικου ροκ της ίδιας περιόδου. Δηλαδή συγκερασμός της έντασης και της δύναμης με μια νοσταλγοκότητα και μελαγχολία. Μία ρομαντική – αυθεντική αλητεία!

6. Γενικά στην Ελλάδα, θεωρείτε πως η ροκ μουσική έχει απήχηση; Προβλήματα στη ροκ σκηνή υπάρχουν; Μπορεί η εγχώρια μουσική σκηνή να θεωρηθεί ισάξια με την αντίστοιχη ξένη;

Θεωρούμε πως υπάρχει Ροκ κοινό στην Ελλάδα και μάλιστα μεγάλο. Στις τάξεις του έχει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών με μια νεότερη γενιά να αναλαμβάνει τα ηνία. Παρόλα αυτά στην χώρα μας όπως και σε πάρα πολλές ακόμη χώρες τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενικότερη έκπτωση στα πολιτιστικά ερεθίσματα. Επικρατεί μια κουλτούρα «λαικό-ποπ» , που απέχει παρασάγγας από τα ερεθίσματα μουσικής παλαιότερων χρόνων. Σχετίζεται άμεσα με το τελευταίο ερώτημα. Το Ροκ είναι κάτι που γεννήθηκε Underground. Μπορεί να ζει εκεί. Στο εξωτερικό υπάρχουν τεράστιες παραγωγές και μεγάλη και πολυποίκιλη επένδυση στο είδος αυτό σε αντίθεση με την χώρα μας που συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Έτσι ο περισσότερος κόσμος είναι αποξενωμένος από αυτό καθώς δεν έχει τριβή με αυτό.

7. Μπορεί ένα συγκρότημα να επηρεάσει και κοινωνικά το κοινό, ιδίως δε τους νέους;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως η μουσική είναι ένας τρόπος μετάδοσης συναισθημάτων και ιδεών. Με την μουσική και τους στίχους (το μήνυμα δηλαδή, το ερέθισμα) μπορείς να ταυτιστείς, να το απορρίψεις και να κατευθυνθείς αλλού, να οργιστείς, να εκτονωθείς και να χαλαρώσεις. Μέσα από την μουσική αυτό-προσδιορίζεσαι. Η μουσική σου είσαι εσύ καθώς επίσης και τα συναισθήματα σου. Τα ερεθίσματα αυτά όχι μόνο τα ακούς, μα τα νιώθεις και τα βιώνεις. Η μουσική πρέπει να ασχολείται και να απευθύνεται στην κοινωνία και να συμμερίζεται τα εκάστοτε προβλήματα. Πρέπει να στηρίζει και να ανησυχεί.

8.Και μιλώντας για το κοινό. Τι σχέση έχετε επιχειρήσει να διατηρείτε με τους fans σας;

Δεν είναι fans, αλλά φίλοι. Είναι οι άνθρωποι που μας δίνουν αστείρευτη ενέργεια και ελπίδα. Υπάρχει μια συνεχείς επικοινωνία. Συζητάμε, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και υπάρχει μια διαρκής ανταλλαγή ενέργειας.

9. Καλύτερη στιγμή έως τώρα για τη μπάντα;

Η καλύτερη στιγμή μας έως τώρα ήταν η συναυλία που δώσαμε μαζί με τους Locomondo στο Lake Festival στη Νεράιδα Κοζάνης. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σε ένα πολύ μεγάλο κοινό και να αποκομίσουμε μια σπουδαία εμπειρία, πρωτόγνωρη μέχρι τότε για εμάς.

10. Το “συστατικό” για να λειτουργεί σωστά η ομάδα (συγκρότημα στην περίπτωση μας);

Για να λειτουργεί σωστά μια ομάδα, πόσο μάλλον μπάντα, πρέπει να υπάρχει αρμονία. Νομίζουμε πως το τρίπτυχο για την αρμονία είναι: «Καλό κλίμα, συνεννόηση και δουλεία»
Οι δύο πρώτες πτυχές έχουν να κάνουν με την συνύπαρξη των μελών. Πρέπει να υπάρχουν υποχωρήσεις, αλλά και ανοιχτή αντιπαράθεση απόψεων με σκοπό και μόνο κίνητρο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τρόπο που δεν παραγκωνίζεται κανείς. Εξάλλου η προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά αφού ενωθεί με των υπόλοιπων κάνουν το σύνολο. Η δουλεία έχει να κάνει με την εξέλιξη και την βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα.

11. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε σε κάθε live εμφάνισή σας ;

Αυτό που ξεχωρίζουμε είναι στην πραγματικότητα αυτό που μας μένει. Είναι ο παλμός του live. Η ένταση και η ενέργεια. Η αλληλεπίδραση μας με τον κόσμο. Καθώς επίσης και η αυτοκριτική για μια καλύτερη συνέχεια.

12. Οι Nodus Tollens στο studio. Αν ερχόμασταν μαζί τι θα βλέπαμε σε αυτή τη «σύναξη» ;

Αστεία, γέλια, σοβαρότητα και συνέπεια. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο συνυπάρχουν και τα τέσσερα. Χρειάζεται πειθαρχία και πίεση για να βελτιωθείς, μα κάποιες στιγμές είναι αναγκαίο να αποφορτίζεσαι και να χαλαρώνεις. Έτσι επανερχόμαστε στο ήδη προαναφερθέν τρίπτυχο: «Καλό κλίμα, συνεννόηση και δουλεία»

13. Αυτή την περίοδο σε τι φάση είναι το συγκρότημα; Τα σχέδια για το μέλλον; Περιμένουμε κάτι άμεσα;

Το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το πρώτο μας άλμπουμ με τίτλο «Dreams are Obsolete», το οποίο θα περιλαμβάνει 6 κομμάτια. Είναι η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά και αποτέλεσε μεγάλη εμπειρία για εμάς καθώς και έναν «τόπο» που καταναλώσαμε μεγάλη προσπάθεια. Η μπάντα συμμετέχει στον διαγωνισμό του «Battle of the Bands» στην Θεσσαλονίκη και έχει φτάσει στην τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου. Επίσης θα εμφανιστούμε στο Silver Dollar στην Θεσσαλονίκη στις 23 Απριλίου στο πλαίσιο ενός τετραήμερου Stoner/Heavy rock φεστιβάλ. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για εμάς είναι η επιλογή μας στις τελικές audition του Schoolwave. Παράλληλα με όλα αυτά οργανώνουμε ένα πρόγραμμα εμφανίσεων για το καλοκαίρι.

14. Ένα (ηχηρό) μήνυμα στους νέους που μας διαβάζουν και ιδιαίτερα στους μουσικόφιλους;

«Η Ζωή χωρίς τη μουσική θα ήταν ένα λάθος» είχε πει κάποτε ο Friedrich Nietzsche. Είναι γεγονός πως στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ έχουμε σταματήσει να ακούμε μουσική. Έχει σταματήσει να είναι κομμάτι της ίδιας της ψυχοσύνθεσης μας. Με τόσα προβλήματα και τόσο άγχος χάσαμε κάθε ομορφιά στην ζωή μας. Έχουμε πάψει να είμαστε αληθινοί. Πάντα όμως η μουσική δρούσε και δρα λυτρωτικά. Μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά, πιο ανθρώπινα. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη. Να εκφράζεσαι, να νιώθεις και να βιώνεις μέσα από την μουσική νομίζουμε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν κόσμο πιο όμορφο. Το μήνυμα μας λοιπόν είναι μια πρόταση. Ας αφήσουμε την μουσική να μας αγγίξει, ας την βάλουμε ξανά στην ζωή μας.

• Μας αφιερώνουν από καρδιάς:

•Κρατήστε (μουσική) επαφή μαζί τους: https://soundcloud.com/nodustollensgr

•Βρείτε τους στο Facebook: https://www.facebook.com/NodusTollensGr/

More about ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΛΑ

Με λένε Μαρία, γυρίζω στο Αφάνα. Ανερχόμενη Φιλόλογος με τάση προς τη δημοσιογραφία. Το μότο μου το ψάχνω ακόμα στα βιβλία μου. Τα γραπτά μένουν γι'αυτό κι εγώ γράφω ότι μπορείς (ή και δε μπορείς ) να φανταστείς. Μέσα στα άρθρα μου οι ιδέες γίνονται μαλλιά κουβάρια. Καλά... ξεμπερδέματα.