”ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ”

May 13, 2017

Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ ή όπως αλλιώς όλοι τον γνωρίζουμε Walt Disney, γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο. Ήταν επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών. Με το έργο του, άφησε ισχυρά την σφραγίδα του και ανέτρεψε μια για πάντα τα δεδομένα στον χώρο της έβδομης τέχνης, τον κινηματογράφο.

Μέχρι σήμερα, δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τις ταινίες του, ή μάλλον που δεν μεγάλωσε με τις ταινίες του και που δεν νιώθει μια γλυκιά νοσταλγία κάθε φορά που τυχαίνει να δει τον αγαπημένο του ήρωα.

Ήταν τολμηρός, πρωτοπόρος και ξεκίνησε να μαθαίνει ζωγραφική σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ, ενώ μετά από έξι χρόνια μαθητείας, ξεκίνησε να δουλεύει σε καλλιτεχνικό στούντιο. Αργότερα μαζί με τον αδερφό του, Ρόι Ντίσνεϋ, δημιούργησαν την Walt Disney Company, κολοσσό στον χώρο της έως σήμερα. Σταδιακά, η τεχνική στον σχεδιασμό τους μεταβαλλόταν.

Η πρώτη ταινία παρουσιάστηκε στις 18 Νοεμβρίου 1928 στο Κόλονι Θίατερ της Νέας Υόρκης και διήρκησε επτά λεπτά. Αρχικά, ο Μίκι έπρεπε να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Είχε στρογγυλά αυτιά και μακριά πόδια. Ήθελαν να θυμίζει άνθρωπο για αυτό του έδωσαν δάκτυλα και όχι χέρια ποντικού. Οσο για την φωνή του, χρειάστηκαν πολλές δοκιμές, ώσπου ήρθε η καλύτερη λύση. Ο ίδιος ο Ουώλτ χάρισε την φωνή του στον ήρωά του, που έμελλε να γίνει διάσημος στην Αμερική και μέσα σε λίγες εβδομάδες σε όλον τον κόσμο. Με το ντεμπούτο του Μίκι ολόκληρη η Αμερική παραλήρησε. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες με την ίδια επιτυχία.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Walt Disney Company ήταν η Χιονάτη και οι επτά νάνοι. Δαπανήθηκαν αστρονιμικά ποσά για την ταινία και συγκεκριμένα 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ παράλληλα αποτέλεσε επανάσταση, καθώς για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές. Με την πρωτοποριακή του δημιουργία, την Ντίσνεϋλαντ, πραγματοποίησε το όνειρο κάθε παιδιού.

Για τις επόμενες δεκαετίες μετά τον Μίκι και την Χιονάτη, συνέχισε να εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους, με μια σειρά από επιτυχίες.

 

 

1928: Στίμποουτ Ουίλι
1934: Τρελούτσικες Συμφωνίες
1937: Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι
1940: Πινόκιο
1941: Ντάμπο
1942: Μπάμπι
1950: Σταχτοπούτα
1951: Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων
1953: Πήτερ Παν
1955: Η Λαίδη και ο Αλήτης
1959: Η Ωραία Κοιμωμένη
1961: Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας
1963: Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου
1964: Μαίρη Πόππινς

Οι επιτυχίες αυτές προσέφεραν συνολικά 22 Όσκαρ στον πολυτάλαντο Ουώλτ. Στις 15 Δεκεμβρίου 1966, ο θρύλος των κινούμεων σχεδίων, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακή ανεπάρκεια. “Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϋ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες”, ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του και σήμερα, 51 χρόνια από τον θάνατό του, κανείς δεν θα μπορούσε να αμφιβάλει πως το πέτυχε!

Facts:

  • Ο Μίκυ Μάους αρχικά ονομαζόταν Μόρτιμερ Μάους αλλά η γυναίκα του Ντίσνεϋ θεώρησε πως ακουγόταν πολύ πομπώδες.
  • Ο Ντίσνεϋ έδωσε την φωνή του στον Μίκι.
  • Κέρδισε τα περισσότερα Όσκαρ (22) και τις περισσότερες υποψηφιότητες (59) από οποιονδήποτε άλλο.
  • Ο αγαπημένος του χαρακτήρας ήταν ο Γκούφι.
  • Όλοι το θεωρούσαν τρέλα να δημιουργήσει την Χιονάτη. Τελικά το τόλμησε και κέρδισε 8 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια.
  • Ο Μίκι αρχικά είχε τρία δάκτυλα για οικονομία χρόνου στο σχέδιο.
  • Το 1930 κατείχε το αποκλειστικό συμβόλαιο στην Technicolor, κανοντάς τόν τον μοναδικό animator που επιτρεπόταν να δημιουργήσει έγγρωμες ταινίες.
  • Ο Μίκι έχει το δικό του αστέρι στο Walk of Fame.

More about Eponymous View