ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

May 18, 2017

Όταν σκέφτεστε την λέξη “πολιτισμός” τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Σίγουρα ο πολιτισμός έχει διαφορετικές ερμηνευτικές έννοιες, αλλά για τον καθένα μας σημαίνει κάτι διαφορετικό. Αλλά αν έπρεπε να απαντήσω θα έλεγα ότι μου έρχεται στο μυαλό η τέχνη, τα μνημεία και βασικά τα μουσεία. Γιατί τα μουσεία, είναι οι χώροι που φιλοξενείται και συντηρείται ένας ολόκληρος πολιτισμός. Σύμφωνα, με την επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνές Συμβουλίου Μουσείων-ICOM (http://network.icom.museum/icom-greece/diethnis-imera-moyseion/diethnis-imera-moyseion/), από το 1977 μέχρι και σήμερα, κάθε 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζετε ως η “Διεθνής ημέρα μουσείων”. Αυτή η κίνηση εκ μέρους του ICOM  έγινε με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Αυτό που κάνει ακόμα περισσότερο ιδιαίτερη αυτή την γιορτή είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο σε συνδυασμό με το μήνυμα της επετείου, όλες οι χώρες-μέλη του ΙCOM διερευνούν ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στην σύγχρονη κοινωνία. Για το 2017 το θέμα που επέλεξε το συμβούλιο είναι: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα “με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων”

Με αφορμή τον εορτασμό, το Ελληνικό τμήμα του ΙCOM διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα τον μήνα Μάιο. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. Τιμώμενο μουσείο για το 2017 είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος , όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση  της επετείου στις 19 Μαΐου στις 19.00 στα Καλάβρυτα. Τέλος να σημειωθεί ότι στις 18 Μαΐου η είσοδος στα μουσεία είναι δωρεάν .

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΙΚΚΗ : http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/icom-greece/images/IMD2017_Attiki.pdf

More about Eponymous View