ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

May 18, 2017

Το ημερολόγιο δείχνει 18 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα του Μουσείου. Το καίριο μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων, με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), όρισε από το 1977 την ημέρα αυτή, ως Διεθνή ημέρα Μουσείων, στοχεύοντας στην ανάδειξη της συμβολής των Μουσείων στη σύγχρονη  κοινωνία. Μέσα στα πλαίσια του εορτασμού και της προσέλκυσης όλων και περισσότερων ατόμων η είσοδος στο κοινό, τη συγκεκριμένη μέρα είναι ελεύθερη.

Είναι μία πολλή καλή ευκαιρία λοιπόν, να αδράξουμε τη δυνατότητα που μας δίνετε σήμερα και να επισκεφθούμε όσο το δυνατόν περισσότερα Μουσεία. Να ταξιδέψουμε σε άλλες εποχές και να μαγευτούμε από τις γνώσεις και τα εκθέματα.  Να ψυχαγωγηθούμε, να μάθουμε και να καταλάβουμε. Βρισκόμαστε άλλωστε στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό  και ιδιαίτερα στην πόλη που υπήρξε πνευματικός δίαυλος. Η Αθήνα λοιπόν, έχει να επιδείξει μία αρκετά μεγάλη γκάμα Μουσείων, τα οποία επιβάλλεται να επισκεφθούμε.

Η πρωτεύουσα κρύβει αρκετά λαμπρά Μουσεία. Μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

Νο.1 Το Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει ανοικοδομηθεί στο νοτιοανατολικό μέρος του ιστορικού μνημείου και  απέχει από αυτό μόλις 300 μέτρα. Φιλοξενεί εκθέματα, τα οποία άντεξαν τις καταστροφές που συνέβησαν τόσο στα αρχαία χρόνια αλλά και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.  Το Μουσείο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη σειρά, το οποίο ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου2009 , καθώς το πρώτο συχνά εμφάνιζε προβλήματα και υποβάθμιζε το αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει φανταστικές υποδομές και επικεντρώνεται κατά βάση στα αρχαιολογικά ευρήματα της ακρόπολης των Αθηνών. Το νέο κτίριο κτίστηκε για να στεγάσει όλα όσα βρέθηκαν στο βράχο της Ακρόπολης καλύπτοντας μία μεγάλη χρονική περίοδο από τα Μυκηναϊκά χρόνια έως τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια. Το σύγχρονο Μουσείο θεωρείται πλέον παγκοσμίως ως ένα από τα καλύτερα.

Νο.2  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (National Archaeological Museum)

Είναι το καταλληλότερο μέρος για να κάνεις μία βουτιά στην ιστορία μας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στον ελληνικό χώρο. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με διαμάντι καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1866 και το 1881 έλαβε τη σημερινή ονομασία του από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Επιπλέον, η νότια πτέρυγα του Μουσείου, η οποία στεγάζει το Επιγραφικό Μουσείο, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή επιγραφών στον κόσμο και ιδρύθηκε κατά την περίοδο 1953-1960. Το Μουσείο, επίσης διαθέτει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σίγουρα έχει αρκετά πράγματα να μας διδάξει!

Νο.3 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Museum of Cycladic Art)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986 για να στεγάσει αρχικά μία ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και στη συνέχεια επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες συλλογές. Στεγάζει εξαιρετικά και σπάνια αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας προερχόμενα κυρίως από τους πολιτισμούς των Κυκλάδων και της Κύπρου. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι έργα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την τρίτη χιλιετία π.χ. Το Μουσείο παρουσιάζει τρεις μεγάλες πολιτισμικές ενότητες: Κυκλαδική Τέχνη 3.200-2.000 π.χ., Αρχαία Ελληνική Τέχνη 200 π.Χ. – 395 μ.Χ., Αρχαία Κυπριακή Τέχνη 3900 π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ. Διαθέτει πληθώρα αντικειμένων, τα οποία θα σας αφήσουν έκπληκτο!

Νο.4 Πολεμικό Μουσείο

Πρόκειται για έναν αρκετά ενδιαφέροντα χώρο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το Πολεμικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 με απόφαση του ελληνικού κράτους. Το Μουσείο επικεντρώνεται στη συγκέντρωση πολεμικών κειμηλίων καθώς και στην έρευνα της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα όλων των εποχών και από διάφορα μέρη του κόσμου. Αξιοσημείωτη είναι η έκθεση από χάρτες και χαρακτικά. Είναι ένας πλήρως εκσυγχρονισμένος χώρος, με 3D videos που το καθένα έχει να πει μια ξεχωριστή ιστορία. Όλα τα εκθέματα καταδεικνύουν την ελληνική ιστορία από την Νεολιθική εποχή έως σήμερα.

Νο.5 Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Byzantine & Christian Museum)

Είναι ένα Μουσείο αρκετά ενδιαφέρον, με εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία διατηρούνται πάρα πολύ καλά. Πιο συγκεκριμένα, από το 1914, που άρχισε να λειτουργεί μέχρι σήμερα έχει φθάσει να φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρόγραφων αλλά και αντιγράφων από τον 3ο αιώνα μέχρι τον σύγχρονο. Τόπος προέλευσης των εκθεμάτων δεν είναι μόνο ο Ελλαδικός αλλά και γενικότερα ο Βαλκανικός χώρος. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Δούκισσας Πλακεντίας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1848, αρχικά ως κατοικία της Δούκισσας. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική και ο χώρος αρκετά προσεγμένος.

Είναι χρήσιμο και άκρως επιτακτικό ένας λαός να γνωρίζει το παρελθόν και την ιστορία του. Ας γίνει σήμερα η αρχή!

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.