ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΆ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ…ALERT!

May 24, 2017

Παρατηρώντας με μια ματιά την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην χώρα μας οι πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι το άγχος,η δουλειά,η τρέχουσα κρίση απο την οποία διέρχεται η χώρα μας,η διαρκής ξένη παρέμβαση και άλλα πολλά… Όλα αυτά επιδρούν καταλυτικά τόσο στον ψυχισμό όσο και στην καθημερινότητα πλέον του ανθρώπου.
Οι έφηβοι και τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.Σύμφωνα με έρευνα τα τελευταία 3 χρόνια αυξήθηκαν κατά 80% όσοι δήλωναν τα οικονομικά τους δύσκολα έως και οριακά και υποδιπλασιάστηκαν (20 σε 14%) όσοι δήλωναν τα οικονομικά τους άνετα.Η κατάσταση αυτή από κοινού με άλλους παράγοντες αυξάνει κατά πολύ το άγχος των νέων,πολλαπλασιάζει φαινόμενα βίας και κοινωνικής παθογένειας γενικότερα τα οποία ακμάζουν ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να ωθούνται σε άλλες μορφές κοινωνικοποίησης με πιο συνηθισμένη αυτή του διαδικτύου.
Είναι πλέον προφανές ότι η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου έχει εισέλθει οριστικά στην ζωή όλων μας.Όσο όμως και αν μας φαίνεται δυσνόητο και απαράδεκτο το όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται,σε σημείο χρησιμοποιείται χωρίς έλεγχο από παιδιά κάτω των 10 ετών.
Αναμφισβήτητα η πρόοδος της τεχνολογίας είναι πολύ σημαντική για τους μικρούς μας χρήστες μιας και τους δίνει την δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν ακούγοντας μουσική,παίζοντας παιχνίδια ή βλέποντας ταινίες.Το διαδίκτυο μπορεί να τους προσφέρει αμέτρητες πληροφορίες, να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον κόσμο και να αποκτήσουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.Η άλλη όψη της ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο την οποία δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν γι αυτό και είναι απαραίτητη η αμέριστη προσοχή και ο έλεγχος των γονιών και των ενηλίκων είναι ότι η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.Τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας τα διαδικτυακά παιχνίδια αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας που μπορούν να αποβούν μοιραία για την σωματική υγεία του ατόμου.
Με αφετηρία τις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει το “choking game”. Τα παιχνίδια αυτά είναι γνωστά με πολλά ονόματα όπως fainting game ή και αλλά που ακούγοντάς τα δεν σε παραπέμπουν στο σκοπό του παιχνιδιού π.χ. space monkey ή 5 mins in heaven. Φυσικά και αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν απευθύνονται σε νοητικά υγιή άτομα αφού η εμμονή σε κάποιο τέτοιο παιχνίδι είναι επακόλουθο κάποιας ψυχικής διαταραχής.Οχτώ στα δέκα παιδιά που συμμετέχουν είναι θύματα βίας (ενδοοικογενειακής ή σχολικής).Η απάντηση των συμμετεχόντων στο γιατί το κάνουν είναι για να κερδίσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία κοντά στο θάνατο και να ανακαλύψουν αυτή την ολιγόλεπτη στιγμή ευφορίας.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η χώρα μας μιας και το παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα” ξεκινώντας από την Ρωσία λίγο έλειψε να εμφανίσει το πρώτο του θύμα. Πιο συγκεκριμένα μια 15χρονη κοπέλα από την Κατερίνη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αφού παίζοντας το παιχνίδι αυτό της είχε υποβληθεί να χαράξει με ξυραφάκι τα πόδια της και να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υπνωτικών χαπιών. Το κορίτσι πήρε μόνο 2 υπνωτικά χάπια και φοβισμένη είπε την αλήθεια στους γονείς της που την πήγαν στο νοσοκομείο και επικοινώνησαν με την αστυνομία.

Το παιχνίδι Μπλε Φάλαινα εκτυλίσσεται σε περιθώριο 50 ημερών και διεξάγεται μέσω social media (π.χ. facebook). Κάθε μέρα υποβάλλονται σε αυτόν που παίζει δοκιμασίες που πρέπει να αυτοτραυματιστεί και ύστερα να στείλει μια φωτογραφία ή βίντεο οτι το έχει κάνει με τέλος την 50η μέρα την οποία πεθαίνει. Σύμφωνα με μαρτυρίες παιδιών αν ξεκινήσει κάποιος αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει γυρισμός γιατί εκβιάζεται αφού έχουν τα προσωπικά του στοιχεία. Σε ένα κείμενο που διάβασα ένας δημοσιογράφος της Radio Free Europe προσπάθησε να λάβει μέρος στο παιχνίδι αυτό υποδυόμενος ένα νεαρό κορίτσι. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν η παρακάτω:
-Δημοσιογράφος: Θέλω να παίξω το παιχνίδι.
-Διαχειριστής: Είσαι σίγουρη? Δεν έχει γυρισμό.
-Δημοσιογράφος: Είμαι έτοιμη.
-Διαχειριστής: Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση.Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας.Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση,θα μου στέλνεις μια φωτογραφία.Στο τέλος του παιχνιδιού πεθαίνεις.Είσαι έτοιμη?
-Δημοσιογράφος: Και αν θέλω να σταματήσω?
-Διαχειριστής: Έχω όλα τα στοιχεία σου θα σε κυνηγήσουν.
Ο δημοσιογράφος ως πρώτη δοκιμασία είχε να χαράξει στο μπράτσο του με ξυραφάκι ένα F58, όταν έστειλε μια ψεύτικη φωτογραφία από ίντερνετ επεξεργασμένη από photoshop ο διαχειριστής το κατάλαβε και δεν του απάντησε ποτέ.

Ο ιθύνων για την δημιουργία του παιχνιδιού αυτού καθώς και για την υποκίνηση 16 καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι ο Ρώσος Φίλιπ Μπουντέικιν. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι ο δημιουργός του συγκεκριμένου παιχνιδιού χωρίς κανένα ίχνος τύψεων. Σοκ και θυμό προκαλεί η δήλωσή του ότι “καθαρίζει” με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία από τα “βιολογικά απόβλητα” ή ότι προσφέρει στα άτομα αυτό που τους έλειπε από την ζωή όπως φροντίδα και επαφή. Στις φυλακές λαμβάνει αρκετά ερωτικά γράμματα από κορίτσια που έπαιζαν αυτό το παιχνίδι πράγμα που δείχνει με ποιο τρόπο πλησίαζε τις νεαρές κοπέλες.
Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει να είναι ταχύτατη γιατί τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όταν το ίντερνετ χρησιμοποιείται ασύστολα από μικρά παιδιά αλλά είναι αυτός που κοστίζει ζωές αθώων. Τα εξαρτημένα άτομα πρέπει να λάβουν την απαιτούμενη φροντίδα και βοήθεια αφενός από τους ειδικούς και αφετέρου από την οικογένεια και το κοντινό τους περιβάλλον. Η απεξάρτηση είναι ζωτικής σημασίας και για τους ίδιους άλλα και για την κοινωνία γενικότερα καθώς οι νέοι άνθρωποι είναι πολιτικά και κοινωνικά ενεργοί χωρίς να σπαταλούν ενέργεια σε εικονικούς κόσμους,είναι οι άνθρωποι “εγγύηση” για το μέλλον….

More about Αλεξάνδρα Κουτρουλή

Κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδος. Η αγάπη της για τα θεωρητικά μαθήματα την οδήγησαν να φοιτά στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Όνειρο της είναι να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία. Εμπνευσμένη από τους δασκάλους της μάχιμης δημοσιογραφίας θέλει να ακολουθήσει το ήθος τους, την πίστη τους στην ελευθερία,τη δημοκρατία και το σεβασμό τους προς τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο χωρίς εντυπωσιασμούς με λαϊκά πυροτεχνήματα και ανυπόστατα σενάρια.