Η ΔΥΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΞΑΝΑ

October 8, 2017

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία βρίσκουν τη Δύση απροετοίμαστη για ακόμη μια φορά απέναντι στον μεγάλο εχθρό της, την Τρομοκρατία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια πολλά ευρωπαικά κράτη. Οι τζιχαντιστές δεν επαναπαύονται και το δείχνουν συνεχίζοντας τα πολύνεκρα χτυπήματα και θέτοντας στο στόχαστρο ξανά την Ισπανία.

Στις 17.08.2017 ένα λευκό βαν έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πεζούς σε κεντρικό δρόμο της Βαρκελώνης, τη Las Ramblas, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη περισσότερους. Οι εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης την ημέρα αυτή ήταν σοκαριστικές. Ο εφιάλτης όμως δεν τελείωσε εκεί. Στις 18.08.2017 σημειώθηκε νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία, αυτή τη φορά στην πόλη Καμπρίλς, όπου ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 5 άτομα τραυμάτισε 6 πολίτες και 1 αστυνομικό. Η αστυνομία έδρασε άμεσα και κατάφερε να σκοτώσει τους δράστες, οι οποίοι φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά. Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την επομένη και επίσημα την ευθύνη για τα γεγονότα αυτά, ύστερα από τα οποία το επίπεδο συναγερμού στη χώρα ανέβηκε στη βαθμίδα 4, δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από το μέγιστο.

Οι πολίτες της Ισπανίας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να συνέλθουν από το χτύπημα ενώ οι πολίτες των υπολοίπων χωρών είχαν μείνει άφωνοι και ήλπιζουν να μην υπάρχουν συγγενείς τους μεταξύ των θυμάτων, οι δε κυβερνήσεις καταδίκασαν για ακόμη μια φορά λεκτικά τις ενέργειες αυτές. Είναι ολοφάνερο πια ότι η σκιά της τρομοκρατίας έχει απλωθεί πάνω από την Ευρώπη. Έχει καταστεί πλέον ο νούμερο 1 εχθρός των κρατών, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μεμονωμένο κράτος. Η διεθνής συνεργασία των κρατών κρίνεται επιτακτική για την πιο άμεση καταπολέμηση των τζιχαντιστών και την αποφυγή νέων χτυπημάτων. Η Ευρώπη όμως απάντησε και συνεχίζει να απαντά με στρατιωτικά μέτρα, στέλνει στο δρόμο πλήθος αστυνομικών να φρουρούν κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές ενώ απαιτείται πολιτική λύση ή έστω μία λύση.Η αμυντική στάση που κρατάει η Δύση είναι πλέον αδικαιολόγητη. Κι ενώ ο απλός κόσμος ελπίζει ότι το κάθε χτύπημα θα είναι και το τελευταίο, από την απέναντι όχθη ετοιμάζουν νέο.

 

Υπο το φως αυτών των εξελίξεων η αγανάκτηση του κόσμου μεγαλώνει και τα ερωτήματα πληθαίνουν. Γιατί τα κράτη δεν κάνουν κάτι; Γιατί έχουν πάντα το ρόλο του θύματος; Γιατί δεν μπορούν να αποφύγουν τα χτυπήματα αυτά; Σίγουρα το ζήτημα δεν είναι απλό και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παραμέτρους όπως είναι η τεχνολογία και ο τρόπος δράσης της εκάστοτε τρομοκρατικής ομάδας. Όπως γνωρίζουμε ή τουλάχιστον όπως μπορούμε να υποθέσουμε κάθε κράτος διαθέτει μυστικές υπηρεσίες και αντιτρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες με τη χρήση της τεχνολογίας συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων. Διαθέτουν εργαλεία από τα πιο απλά όπως η κάμερα μέχρι και τα πιο σύνθετα όπως το σύστημα αναγνώρισης προσώπων, επί τη βάση των οποίων έχουν στήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης ικανό να εντοπίζει πιθανούς δράστες. Όπως κάθε πράγμα όμως, έτσι και η τεχνολογία αν πέσει στα λάθος χέρια μπορεί να επιφέρει τα πιο σκληρά αποτελέσματα. Εξελιγμένα όπλα, πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν μερικά από τα εργαλεία που διευκολύνουν το έργο των τρομοκρατών. Το ισλαμικό κράτος όμως έχει αποδειχθεί πολύ έξυπνο, γιατί γνωρίζοντας τις ικανότητες των δυτικών κρατών να συλλέγουν και να αξιολογούν πληροφορίες καθώς και το οπλοστάσιο τους, δεν ξεκινούν τις επιθέσεις από το Ιράκ ή τη Συρία, αντίθετα φροντίζουν να ξεκινούν αυτές από τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. Δρουν υπογείως, έρχονται σε επαφή με οπαδούς του ISIS που βρίσκονται και διαμένουν στο έδαφος των χωρών της δύσης, και με ένα απλό σχέδιο και χωρίς τη χρήση πολλές φορές όπλων σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Αρκεί ένα βαν, ένα αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα για να προκαλέσει το θάνατο απλών πολιτών και να σπείρει το φόβο στους επιζήσαντες, όπως άλλωστε μαρτυρούν τα γεγονότα στην Ισπανία. Ο τρόπος δράσης τους λοιπόν είναι απλός αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικός.

Πρέπει κάποια στιγμή όμως να μπει ένα τέλος σε αυτό το αιματοκύλισμα. Η Δύση καλείται να προστατεύσει τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, καθώς και τα δικαιώματα που τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών αναγνωρίζουν στους πολίτες τους. Το δικαίωμα στη ζωή, στη θρησκευτική ελευθερία και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας βρίσκονται πλέον υπό απειλή με αποτέλεσμα να υπονομεύεται και να αποδυναμώνεται η Δημοκρατία. Πόσοι άνθρωποι ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να βρεθεί μια λύση; Πόσο αίμα ακόμη θα χυθεί; Ο λαός της Ισπανίας βγήκε στους δρόμους και διαδήλωσε κατά της τρομοκρατίας, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν φοβάται. Οι κυβερνήσεις πότε θα στείλουν το δικό τους μήνυμα; Αναμένουμε λοιπόν…….

More about ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΠΙΜΠΟ

Σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών και δηλώνει ερωτευμένη με το ποινικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και ευελπιστεί να μάθει ακόμη περισσότερες γλώσσες, καθώς και τους πολιτισμούς που κρύβονται πίσω από αυτές. Έχει μεγαλώσει στην πανέμορφη Ζάκυνθο, το φιόρο του Λεβάντε όπως την αποκαλούν, οπότε λατρεύει οτιδήποτε έχει να κάνει με τη θάλασσα. Έχει ασχοληθεί με το χορό ( latin, ballroom ) και πρόσφατα προέκυψε και η αρθρογραφία, η οποία την έχει γοητεύσει ήδη!!! Το μότο της: Life is not about waiting for the storm to pass...but learning to dance in the rain.

2 Comments

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: