ΦΤΟΥ-ΦΥΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

October 20, 2017

Δεν με ενοχλεί που νομίζεις πως ξέρεις ποιος είσαι, που έχεις όνομα, απέκτησες ιδιότητα και με τα γούστα σου τα έχεις βρει από καιρό. Δεν αγανακτώ που επιλέγεις να ζεις παθητικά, όπως ο μέσος άνθρωπος: δεν έχεις την  διάθεση να πειραματιστείς, ούτε το θάρρος να ”συστηθείς”  με τις πιο απόκρυφες σκέψεις σου. Δεν σε κρίνω που σε ξενίζει το παρεκκλίνον  από το συνηθισμένο, που το αποφεύγεις και φοβάσαι να το αγγίξεις. Δεν σου επιτρέπω όμως, να ΤΟΥ δίνεις, να ΜΟΥ δίνεις  όνομα ΕΣΥ, να με γυρίζεις στο μυαλό σου και να ορίζεις την ολότελα δική μου φύση.

Φυσικά, υπάρχει αφορμή για κάθε συγγραφικό ”παραλήρημα” κι εδώ είμαι για  να τα πούμε , έπειτα από αρκετούς μήνες. Προ ολίγων ημερών  ”υπερ-ψηφίστηκε” όπως τιτλοφορείται στον τύπο το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. ‘Οχι του ”φύλλου” του δέντρου ,αυτό δεν έχει καμία σωτηρία, θα κόβεται, θα καίγεται και θα σαπίζει για σένα ΑΝΘΡΩΠΕ. Ούτε του ”φίλου’‘ του καρδιακού, δεν έχεις την ανάγκη  η κοινωνία να τον αναγνωρίσει. Φτάνει που τον βρήκες και τον ξεχώρισες εσύ, τον κράτησες πλάι σου να τον γεμίζεις με τις ανησυχίες σου ,να τον κάνεις κοινωνό στις χαρές σου. Κι άμα δεν σου κάνει, τον αλλάζεις βρε αδερφέ! άντε τώρα να έτρεχες να τον σβήσεις από μητρώα και αστυνομικές ταυτότητες. Μια μουντζούρα θα ήταν η ζωή σου. Μην βάζω ωστόσο, ιδέες στις Δημοκρατίες.

Ο πυρήνας του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου αφορά στο βιολογικό φύλλο. Αναγνωρίζει λέει, κατοχυρώνει  η ελληνική έννομη τάξη το δικαίωμα σε κάποιον να μεταβάλλει το φύλο που εκ φύσεως του δόθηκε, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση και παράλληλα  με το άρθρο 3 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου  καθίσταται επιτρεπτό, σε ανηλίκους δεκαπέντε ετών και άνω να προχωρούν σε αλλαγή φύλου, να παρεμβαίνουν δηλαδή, χειρουργικά και  φαρμακευτικά στο σώμα τους, υπό την αυστηρή προυπόθεση της συναίνεσης των κηδεμόνων και την  μεγάλης σημασίας γνωμοδότηση ειδικών επιστημόνων στο κλάδο της Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής.

Και δεν λέω. μια εσάνς εξευρωπαισμού ”παρα-πλανήθηκε” στην ατμόσφαιρα. Εντούτοις, τι πάει να πει αναγνωρίζω νομικά και, εκ των πραγμάτων, κοινωνικά ένα άτομο που αποφασίζει να μεταβάλλει το φύλο του από αρσενικό σε θηλυκό και τούμπαλιν ; δηλαδή, μέχρι τώρα τι; αγνοούσαμε την ύπαρξη του ως αμφιβόλου ποιότητας και απροσδιορίστου ταυτότητας; oύτε άνθρωπος, ούτε ζώο, ούτε πράγμα. Μάλιστα!

Άκου λοιπόν, τι γίνεται. Θα ήταν ιδιαίτερα μεν αποτελεσματικό, καθόλου ενδιαφέρον δε, ο πρώτος άνθρωπος αυτού εδώ του κόσμου να είχε κολλημένες πάνω του οδηγίες χρήσης και λειτουργίας. Πριν ντυθούμε, πριν αλληλεπιδράσουμε, πριν ερωτευτούμε θα ανατρέχαμε στις δέκα εντολές κι ο εξ’ ορισμού σκοπός της ζωής μας έτσι απλά, πεζά,μηχανικά θα εκπληρωνόταν αργά ή γρήγορα. Η φύση όμως, μερίμνησε διαφορετικά. Σου έδωσε ένα μυαλό ελεύθερο  με δυνατότητες κι ένα κορμί αισθητηριακά τόσο ευαίσθητο, τόσο ανεξάρτητο κι ανυπότακτο μοναδικό στη σύνθεση και τις επιθυμίες του , προορισμένο και διατεθειμένο να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα κατά δική του ”βούληση” κι όχι δική σου. Θέλω να πω πως η σεξουαλική ταυτότητα του καθενός αποτελεί μια αυστηρά προσωπική υπόθεση  που τον μόνο που ενδέχεται  να ταλαιπωρήσει είναι τον ίδιο μας τον εαυτό. Βέβαια, όπως έχω ξανατονίσει κάθε μορφή ελευθερίας (και η σεξουαλική επομένως) τελειώνει εκεί που εκκινεί η ελευθερία και ο σεβασμός της υπόστασης του διπλανού μας.

ΔΕΝ μπορεί να σε θίγει αισθητικά και κοινωνικά κάποιος που εξωτερικεύει αυτό που είναι κι αυτό που νοιώθει, ακόμα κι αν το φωνάζει ή το κάνει άτσαλα που και γι’αυτό υπάρχει εξήγηση. Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεις κάτι ως ”μη  φυσιολογικό” ;  είσαι μέρος της φύσης, όχι δημιουργός της. Εκφυλισμός είναι ο πόλεμος,η τρομοκρατία, ο βιασμός,  όχι η ομοφυλοφιλία. Δεν σου συγχωρώ το γεγονός ότι θέτεις ένα τέτοιο δίλημμα σε ένα δεκαπεντάχρονο  μόλις παιδί. Του λες ή θα φαίνεσαι αυτό που είσαι ή θα γίνεις αυτό που φαίνεσαι με ιατρικές επεμβάσεις και χάπια τώρα που είναι νωρίς. Aλλιώς θα σε χλευάζω, θα σε περιθωριοποιώ, θα σε προσπερνώ , θα σε εξευτελίζω. Δεν ξέρω πώς είναι να είσαι σεξουαλικά προσανατολισμένος, δεν την συμπαθώ αυτήν την έκφραση, μπορώ να φανταστώ όμως, πώς είναι να είσαι πέρα για πέρα αποπροσανατολισμένος κι ένα δάχτυλο να σε στοχοποιεί σαν λάθος της φύσης και  να σου υποδεικνύει τον δρόμο ”το σωστό’, τον ”έννομο”.

Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου δεν είναι δείγμα κοινωνικής προόδου. Φυσικά δεν την  αποδοκιμάζω , κάθε άλλο, κι ας είναι πρόχειρη, άτακτη και χωρίς κατάλληλο υπόβαθρο. Αλλά δεν θα σου πω και μπράβο  Ελλάδα για τα αυτονόητα! Κράτα μόνο αυτό:

”Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
μην εξευτελίζεις” τις ζωές των άλλων…όσο μπορείς!

 

 

(ποίημα του Κ.Π Καβάφη, ”Όσο μπορείς”, με μικρή παρέμβαση)

 

More about ΝΕΦΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η σχέση της με τα σύννεφα:μίσους-πάθους.Άλλοτε πετάει εκείνη κι άλλοτε αυτά απειλητικά από πάνω της.Αυτές τις μέρες,με τα πυκνά σύννεφα λοιπόν αγαπάει να γράφει,να διαβάζει,να ταξιδεύει μαζί τους.Τις άλλες,τις ηλιόλουστες, της αρέσει να περπατά και να παρατηρεί τις μικρές καθημερινές σκηνές της πόλης!Βλέπει θέατρο,δουλεύει σε θέατρο κι ίσως αυτή της η επαφή αποβεί μοιραία για τις αίθουσες του δικαστηρίου στο απώτερο μέλλον, όντας φοιτήτρια της Νομικής σχολής Αθηνών!Αδυναμία της η θάλασσα,ωστόσο η καρδιά της ανήκει στα όρη,στα άγρια βουνά απ’ όπου και κατάγεται!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: