WE HAVE ALREADY EATEN THE CAMEL, NOW THERE IS THE QUEUE!

October 24, 2017

Δεν περνάει μέρα στον αστερισμό της απίστευτης αυτής χώρας που ζούμε, που να μην ακουστεί κάτι που στην καλύτερη θα μας εκπλήξει. Χάρη στους ανυπέρβλητους κυβερνώντες μας, η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα μας κρατά συνεχώς απασχολημένους. Ευτυχώς που γίνεται και κανένα ευτράπελο δηλαδή, να σκάει και λίγο το χειλάκι μας. Ο λόγος φυσικά, για την επική ατάκα που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Brookings κατά την τελευταία του μέρα στην Ουάσινγκτον.

Όπως φανερώνει και ο τίτλος του παρόντος, ο πρωθυπουργός θέλοντας να τονίσει πως η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και δε μένει παρά ελάχιστο μέχρι να βγούμε από το οικονομικό τέλμα, θέλησε να αναφερθεί στη γνωστή φράση που λέμε οι Έλληνες «φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά». Η απόπειρα που έκανε δεν ήταν τόσο επιτυχημένη, γιατί δυστυχώς αντί να μεταφράσει σωστά την παροιμία, είπε «we have already eaten the camel, now there is the queue», δηλαδή, έχουμε φάει ήδη την καμήλα, τώρα μένει η ουρά (ουρά αναμονής, σε σουπερμάρκετ κ.λπ).

Και εντάξει, θα πει κανείς δεν έγινε και τίποτα τραγικό που δεν μιλάει άπταιστα αγγλικά, άλλωστε ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που πήρε το lower και το έβαλε στην κορνίζα; Όχι βέβαια, δεν θα τον σταυρώσουμε κιόλας τον άνθρωπο, προς Θεού. Άλλο που κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι δε νοείται πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας που δεν μπορεί να κάνει μια συζήτηση στα αγγλικά. Εμείς εδώ δεν υιοθετούμε και καταδικάζουμε τέτοιες εριστικές απόψεις. Με τριβελίζει όμως μια απορία. Τι του έφταιξε το καημένο το ζωάκι και το άλλαξε; Είναι άραγε πιο κυριλέ η καμήλα από το τίμιο ελληνικό λαϊκό γαϊδούρι; Ήθελε μήπως να κάνει ένα άνοιγμα προς τις αραβικές χώρες με αυτή του τη δήλωση; Ήταν λίγο ασαφές. Και με την ουρά αναμονής τι γίνεται; Του ήρθε στο μυαλό το queue και δεν του ερχόταν το tail; Προσπαθώ να μπω στη θέση του μέσου Αμερικανού που έτυχε να ακούσει τις δηλώσεις του Τσίπρα, και πιθανότατα θα φανταζόταν μία ουρά από καμήλες που περιμένουν για κάτι. Lost in translation vol. 743.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται μια ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς την ελληνική λαϊκή μούσα, με τις τόσες εκφράσεις και παροιμίες, που επιχειρεί να την μεταδώσει και στους ξένους. Γιατί άσχετα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μας εκτέλεσε την λαϊκή ρήση από τα δέκα βήματα με τη μετάφραση που έκανε, δεν είναι ορθό να μεταφράζονται παροιμίες από τη μία γλώσσα στην άλλη κυριολεκτικά. Εν προκειμένω, το κατέστησε σαφές ο Τσίπρας ότι πρόκειται για ελληνική έκφραση, σε άλλες περιπτώσεις όμως δεν κατέστη το ίδιο. Διότι, το συμβάν αυτό δεν είναι καινούργιο φυσικά. Δεν πρέπει να έχει περάσει χρόνος από την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία αναφορικά με το θέμα των νησιών, στην οποία μας πόνεσε η καρδιά μας όταν είδαμε τη φράση «you are picking a fight for someone else’s barn», δηλαδή κυριολεκτική μετάφραση της ελληνικής έκφρασης «μαλώνατε σε ξένο αχυρώνα». Καταστάσεις απείρου κάλλους, που δεν βρίσκεις παρά μόνο σε αυτή την υπέροχη χώρα της ανατολικής Μεσογείου που ζούμε.

Το παν όμως είναι ότι περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Τραβάμε ό,τι τραβάμε, πληρώνουμε αβέρτα ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αλλά τουλάχιστον ρίχνουμε και κανένα γέλιο. Εμένα προσωπικά μου θυμίζει εκείνο το αστειάκι που λέει: «-πώς πήγες στα αγγλικά;», «-κόπηκα στο listerine», «-λογικό». Για να μην θυμηθώ και το «κόπι – πάστε» του Πολάκη και γίνω χώμα τώρα. Όσοι απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση πιθανότατα σνόμπαραν κάποτε τα αγγλικά ως γλώσσα του ιμπεριαλισμού, αλλά όταν άλλαξαν οι καιροί και για λόγους διατήρησης της καρέκλας έπρεπε να τα μιλήσουν σε διάφορες περιστάσεις, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι, μιας και μιλάμε με παροιμίες σήμερα. Καταστάσεις τραγελαφικές θα έλεγα, που δείχνουν έστω με κωμικό τρόπο, το επίπεδο της παρούσας κυβέρνησης. Ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη ατάκα!

More about ΑΚΗΣ ΚΟΥΦΗΣ

Κάπου ανάμεσα στην ενασχόληση με τις σπουδές του στη νομική και τις ατελείωτες ώρες ακρόασης μέταλ μουσικής, ασχολείται και με τον σχολιασμό της πολιτικής, κυρίως, επικαιρότητας. Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ του πλανήτη και να δει live τους Iron Maiden. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλή μουσική και το καλό βιβλίο, παρέα πάντα με την απαραίτητη δόση καφέ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: