HAPPY BIRTHDAY MR. PRESIDENT!

November 23, 2017

Happy birthday Mr. President!

 

Έχει περάσει ένας χρόνος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών και τα εγχώρια ΜΜΕ έσπευσαν να κάνουν τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2017 και πέτυχε κάποια θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να υλοποιήσει ως πρόεδρος έχουν βαλτώσει στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος τα έχει βρει δύσκολα στο Κογκρέσο εμμένοντας στις ακραίες πολιτικές του.

 

Το Obamacare

«Δεν υπάρχει τίποτα πλέον από το Obamacare. Το λέω εδώ και χρόνια, η ιδέα δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει, ακόμα και στις καλύτερες μέρες της», δήλωσε ο πλανητάρχης προκαλώντας έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Διακόπτοντας της πληρωμές στις ασφαλιστικές εταιρίες που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα υγείας και υπογράφοντας εκτελεστική εντολή μέσω σχετικού διατάγματος, απορύθμισε μερικώς το σημαντικότερο νομοθέτημα του προκατόχου του, Μπάρακ Ομπάμα. Η υπόσχεση Τραμπ ότι το Obamacare θα αντικατασταθεί από κάτι «πολύ καλύτερο» παραμένει ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα, με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να μην έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε κάποια συμφωνία. Μετά από επανειλημμένα αποτυχημένες προσπάθειες αντικατάστασης του Obamacare τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι συμβιβάστηκαν με την ιδέα να προχωρήσουν προς το παρόν χωρίς μεταρρύθμιση στην Υγεία, οδηγώντας το σύστημα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι μετανάστες

Δεν είναι και ασυνήθιστο οι πολιτικοί να μην τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Στην περίπτωση του Τραμπ, επιβεβαιώνεται μέσω της μεταρρύθμισης για το μεταναστευτικό. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το πρόγραμμα εισδοχής μεταναστών και για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, παγώνοντας την αμερικανική Δικαιοσύνη. Με αυτή την αλλαγή, στοχεύει στην εξάλειψη των τρομοκρατικών επιθέσεων δεχόμενος όμως τα βέλη της αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας του ότι ανέκαθεν οι ΗΠΑ αποτελούν μία πολυπολιτισμική χώρα, τονίζοντας ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να πολώνει και να διχάζει τον λαό.

Η δεύτερη μεγάλη υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η κατασκευή του «υπέροχου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να σταματήσει η είσοδος «κακών ανθρώπων» -όπως αρέσκεται να τους χαρακτηρίζει- στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο ωστόσο, η Washington Post είχε δημοσιεύσει το πρωτόκολλο μιας συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του μεξικανού ομολόγου του Ενρίκε Πένια Νιέτο, όπου ο Τραμπ ομολόγησε ότι γνωρίζει ότι το Μεξικό δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει για το έργο, ωστόσο παρακάλεσε τον μεξικανό πρόεδρο να μην το αναφέρει δημόσια ώστε να μην πλήξει την εικόνα του Τραμπ στην αμερικανική κοινή γνώμη. Τον φετινό Ιανουάριο εκπονήθηκαν τα πρώτα σχέδια του τείχους και μόλις τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η κατασκευή κάποιων πρωτοτύπων. Παρ’ όλα αυτά, το 1,5 δις που απαιτείται για την κατασκευή του έργου, δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο.

 

Το «μαγείρεμα» του εκλογικού αποτελέσματος

Όταν η CIA κλήθηκε να εξακριβώσει την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος και τα περί ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την κατηγορηματική διάψευση του επικεφαλής του ρωσικού κράτους, στην πρόσφατη συνάντηση τους στο Βιετνάμ. Εντούτοις, οι επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάνφορντ και Ρικ Γκέιτς παραδόθηκαν αυτοβούλως στις αρχές, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας του FBI καθώς και ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, αναφορικά με τη φερόμενη σχέση του Τραμπ με τη Ρωσία. Έτσι ο Τράμπ βρέθηκε «ξεκρέμαστος» εξαπολώντας τα βέλη του κατά των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Το «ντέρμπι» ανάμεσα στον πλανητάρχη και τους επικεφαλής μαίνεται καθώς οι μυστικές υπηρεσίες εμμένουν στην άποψη ότι τα συμπεράσματα αναφορικά με την ρωσική εμπλοκή είναι σαφή και πως η κατηγορηματική άρνηση του Πούτιν δεν τους πείθει. Ο Τραμπ  δέχτηκε επίσης, σφοδρή επίθεση από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ιδίως τον βουλευτή Άνταμ Σιφ που τόνισε ότι: «Ο πρόεδρος δεν ξεγελά κανέναν». «Γνωρίζει ότι οι Ρώσοι αναμείχθηκαν κυρίως υποκλέπτοντας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον και οργανώνοντας μια εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του Ρεπουμπλικάνου.»

 

Το «Κλίμα»

Αποτυχία του Τραμπ καταλογίζεται και η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το Κλίμα. Η Συμφωνία για το Κλίμα, που υιοθετήθηκε στο τέλους του 2015, έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 168 χώρες και έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Όμως η ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ επέφερε ένα πλήγμα στη Συμφωνία. Περίπου 100 χώρες έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, όχι όμως ο Αμερικάνος Πρόεδρος. Προκλήθηκε παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων, με τους ηγέτες να καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλο την απόφαση του Τραμπ.

Μάλιστα, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τη ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα που διεξήχθη στη Βόνη στις 12 Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι παρά την απόφαση του Τραμπ, η Καλιφόρνια και άλλες μεγάλες αμερικανικές πολιτείες τηρούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

 

Κατά γενική ομολογία, ο Τραμπ είναι σε διαρκή πόλεμο με όλους και με όλα. Πολλοί λένε ότι βλέπει εχθρούς-φαντάσματα παντού. Οι εσωκομματικές εντάσεις είναι συνεχείς, οι παραιτήσεις και οι απομακρύνσεις δίνουν και παίρνουν. Όλα αυτά όμως, έχουν προκαλέσει ανησυχία και εξαγρίωση στο λαό που έχει κάνει την διαδήλωση και την διαμαρτυρία δεύτερη φύση του. Το ηθικό του Τραμπ παραμένει απτόητο και οι εξελίξεις προμηνύονται συνταρακτικές.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump#/media/File:Official_Portrait_of_President_Donald_Trump.jpg

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: