ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

November 27, 2017

 Νομιζώ πως για το Γιάννη Αντετοκούμπο δε χρειάζονται συστάσεις. Ολόκληρος ο μπασκετικός -και όχι μόνο- κόσμος γνωρίζει πλέον την περίπτωση του. Πρόκειται για ένα ζωντανό μπασκετικό θρύλο που αναδείχθηκε μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Γεννήθηκε  στην Ελλάδα, ενώ κατάγεται από τη Νιγηρία. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, αλλά κατάφερε  με σκληρή προπόνηση και θυσίες από το 0 ένα φτάσει στα 3.000.000 (ετήσιες αποδοχές). Παρ’ όλη την αξιοθαύμαστη πορεία του, δε ξεχνά τη χώρα στην οποία πέρασε τα παιδικά του χρόνια και που του πρόσφερε τόσα…λίγα. Αντίθετα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τιμά τη δεύτερη πατρίδα του με κάθε ευκαιρία. Τελευταία ένδειξη αυτού, αποτελεί ένα βίντεο που τέθηκε στη δημοσιότητα . Σε αυτό, ο Γιάννης τραγουδά με Έλληνες ομογενείς τον εθνικό ύμνο στο γήπεδο των Cleverland Cavaliers. Επρόκειτο για μια αξιοσέβαστη κίνηση, η οποία μας ” κέρδισε” όλους. Ή τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς.

Προ ολίγων ημερών, γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος θέλησε να αναρτήσει στο προσωπικό της λογαριασμό απόσπασμα από το εν λόγω βίντεο, με σκοπό να τιμήσει τον Έλληνα διεθνή. Η κίνησή της απέσπασε, όπως ήταν φυσικό, πολλά ενθαρρυντικά και θετικά σχόλια. Ανάμεσα όμως στα δάκρυα συγκίνησης έμελλε να ξεχωρίσει η επακόλουθη δημοσίευση:

« Μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Ελληνας. Εως εδω. Δεν ξεχνάμε το καλοκαίρι. Μας έγραψε στα @ρχιδι@ του όλους μας, την Εθνική ομάδα και την σημαία μας»

Και κάπου εδώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μισαλλοδοξία δεν έχει όρια…Ευτυχώς, πολλοί αντέδρασαν αρνητικά, παρ’ όλα αυτά η ανάρτηση “ξύπνησε” μνήμες. Όπως είναι προφανές, το σχόλιο στηρίζεται στο περιστατικό που απασχόλησε τα ελληνικά μέσα το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν οι Μιλγούκι Μπάκς απαγόρευσαν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο να διαγωνιστεί με την εθνική μας ομάδα λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο. Τότε,  ο ”αγαπημένος” όλων Γιάννης στέρησε, όπως υποστήριξαν πολλοί, στην εθνική μας κάθε ευκαιρία για πρόκριση. Το ζήτημα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έλαβε τεράστιες διαστάσεις στο χώρο του διαδικτύου με τους περισσότερους να επιτίθενται στον παίκτη για τη “προδοσία” του αυτή, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη για τον μέσο Έλληνα. Είναι γνωστό τοις πάσι, άλλωστε, ότι στα καλά είμαστε όλοι μαζί αλλά στα άσχημα…

Στο τέλος πάντως επικράτησε η φωνή της λογικής και το θέμα έληξε. Από ό, τι φαίνεται όμως κάποιοι δεν ”ξεχνάνε το καλοκαίρι”.

Και στο σημείο αυτό ας υπογραμμίσουμε πως  το σχόλιο που προηγήθηκε έγινε από καθηγητή Παναεπιστημίου, διακεκριμένο μάλιστα. Τον ”ζάλησε ο μάυρος που το παίζει Έλληνας”. Και διερωτώμαι εγώ: τι λόγο έχει ένας διεθνούς κύρους μπασκετμπολίστας να το παίξει Έλληνας; Από τη στιγμή που, όπως αποδείχθηκε δεν έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη, ούτε τότε ούτε τώρα. Δεν έχει καταστεί μάλλον σαφές ακόμη πως η συμμετοχή του Αντετοκούνμπο στην εθνική μας ομάδα καθώς και η οποιαδήποτε προσφορά του στο ελληνικό κράτος είναι προσωπική του επιλογή, όχι υποχρέωση. Ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει, κανείς δεν του το επιβάλλει και κανείς δε μπορεί να του το επιβάλλει.

Τώρα, σχετικά με τις εκτός γηπέδου ενέργειές του, αυτές μόνο θετικά συναισθήματα θα έπρεπε να μας γεννούν. Όχι  μόνο γιατί πρόκειται για τη χώρα μας, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για μηνύματα αλληλεγγύης, που δίνουν ίσως λίγο κουράγιο στο κόσμο.

Συνεπώς, μια τέτοια δήλωση θα έπρεπε να καταδικάζεται από τη κοινή γνώμη. Πόσο μάλλον όταν η ανάρτηση περιλαμβάνει χυδαίες εκφράσεις και αναφορά στο χρώμα και την καταγωγή του αθλητή.

ΥΓ: Η διάσταση που έχει πάρει το θέμα δεν είναι αποτέλεσμα της “υπερευαισθησίας” όσων το θίγουν. Διότι, είναι τουλάχιστον ασέβεια να δημοσιοποιούνται τέτοια σχόλια στο διαδίκτυο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ανάρτηση εμπεριέχει, εκτός από τεράστια ποσότητα μισαλλοδοξίας, και κομμάτια της νοοτροπίας μας.

 

 

More about Νόννη Παναγουλοπούλου

Το άτομο που δε θα βρεις ποτέ μπροστά από τη τηλεόραση. Προτιμά να βγαίνει έξω με φίλους, ακούει μουσική ή να παίζει κιθάρα. Φοιτήτρια στο τμήμα ΔΕΣ, θέλει να να μάθει όσο πιο πολλές γλώσσες μπορεί και να γυρίσει το κόσμο. Προς το παρόν θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις της με όσους περισσότερους μπορεί!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: