ΑΦΗΣΕ ΜΕ ΝΑ ΕΡΘΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

November 30, 2017

                                                                 ”Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στο θάνατο”. 

Ένας απολογισμός ζωής αποδοσμένος σε έναν τόσο λιτό και περιεκτικό στίχο. Μια πεσιμιστική διάθεση θεώρησης μια μεγάλης αλήθειας που κάθε της λέξη σε βουτάει στον βυθό μιας συνειδητοποίησης που επεκτείνεται σε τρεις έκρυθμες συνθήκες της ζωής: τον έρωτα, την δόξα και τον θάνατο. Κι ενώ παλεύεις με την χίμαιρα της ύπαρξης σου να καταπιείς  μία πραγματικότητα, επί της ουσίας βιωματική, ότι δηλαδή κανείς έρχεται, πορεύεται και φεύγει μόνος, οι επόμενες γραμμές του αδιαμφισβήτητα αριστουργηματικής φύσεως ποιήματος (Σονάτα του σεληνόφωτος) , σε αφοπλίζουν σχεδόν παραπλανητικά: ”Δεν ωφελεί, άφησε με να έρθω μαζί σου”. Να γιατί λατρεύω την ποίηση, διότι η δική της αλήθεια αγαπητέ μου, πάντοτε θα βαδίζει παράλληλα με τη δική μας, χωρίς ίσως και ποτέ να ανταλλάξουν μια καλημέρα στο δρόμο τους.

Πόσες να είναι άραγε οι φορές που δεν έχεις προλάβει το στόμα σου να ξεβράσει ένα ”άφησε με  να έρθω μαζί σου”; Νομίζω πως πρόκειται για μια παρακλητική άλλοτε κι επιτακτική έκφραση της βαθύτερης ανάγκης σου  να συμπορευτείς με άλλους ανθρώπους , μιαν ανάγκη που ξεπερνά τις αναστολές κι ορθολογικές κρίσεις  ακόμη και του πιο κυνικού νου. Κι ίσως αυτή ακριβώς, δυναμική εσωτερική συνθήκη να δίνει και μια εγωιστική διάσταση σε μια από τις σημαντικότερες αξιακά σχέσεις, την ΦΙΛΙΑ. Διότι μπορεί φαινομενικά μια γνήσια φιλία να  μην εξυπηρετεί  κάποιο προσωπικό κίνητρο, συμφέρον ή ανώτερο στόχο, ωστόσο πάντοτε θα υπηρετεί το τόσο δα φοβισμένο εγώ κάθε ανθρώπου  που έχει μάθει να επιβιώνει μόνο, προσπαθεί να αποδεχτεί  ότι θα αποβιώσει μόνο, αλλά τρομοκρατείται στη σκέψη ότι θα ζήσει και μόνο.

(The Friendship», Pablo Picasso – 1908)

Όταν λοιπόν, φτάσεις να συνειδητοποιήσεις πόσο ευεργετικά και καταπραυντικά επενεργεί η ένωση σου με άλλους ανθρώπους, δεν σου μένει παρά να πασχίσεις να συνδεθείς  με κάποιους καταθέτοντας την καλύτερη εκδοχή της ψυχής σου, σαν μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης που βρέθηκαν στον δρόμο σου και σε συντρόφευσαν στην κατά τα άλλα μοναχική σου πορεία, σε έναν κύκλο  που αναπόφευκτα θα κλείσει όπως ακριβώς εκκίνησε. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορείς να αξιώνεις από οποιονδήποτε να σταθεί στο πλάι σου και στα μέτρα σου , ως καλός φίλος, αντάξιος των προσδοκιών σου, διότι αυτές ακριβώς οι προσδοκίες αντικατοπτρίζουν την πλάνη και τη σύγχυση στην οποία βρίσκεσαι. Στους φίλους μας οφείλουμε πρωτίστως να δίνουμε και σε ένα δεύτερο επίπεδο  να μοιραζόμαστε τα πότε  ανάλαφρα και ζεστά και πότε βαριά κι ασήκωτα κομμάτια του πολυσύνθετου εαυτού μας, Ζητάμε να τους ακολουθήσουμε , να συμπλεύσουμε, να βηματίσουμε παράλληλα  κι αν κάποτε οι δρόμοι μας χωριστούν, τα χρωστούμενα και τα ρέστα, αν υπάρχουν , θα τα ζητάς από τον εαυτό σου που επένδυσε χωρίς  να έχει απόθεμα ή που έδωσε μόνο και μόνο για να πάρει.

Κι αφού η ωφελιμιστική προσέγγιση του ιερού αυτού για τους περισσότερους ανθρώπους δεσμού δεν χωρεί, αντί να ψάχνεις τον ιδανικό φίλο, γίνε εσύ αυτός. Σήκωσε τις κεραίες σου και απλά άκου, άνοιξε τα μάτια σου και μάθε να διαβάζεις τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου, κλείσε μέσα σου τις πιο κρυφές σκέψεις τους, γίνε ο καθρέφτης που όταν θα σε κοιτούν θα βρίσκουν τον εαυτό τους.

Όσοι δοκίμασαν να μείνουν μόνοι στη ζωή ξέρουν, δεν ωφελεί, άφησε τους να έρθουν μαζί σου!

 

 

More about ΝΕΦΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η σχέση της με τα σύννεφα:μίσους-πάθους.Άλλοτε πετάει εκείνη κι άλλοτε αυτά απειλητικά από πάνω της.Αυτές τις μέρες,με τα πυκνά σύννεφα λοιπόν αγαπάει να γράφει,να διαβάζει,να ταξιδεύει μαζί τους.Τις άλλες,τις ηλιόλουστες, της αρέσει να περπατά και να παρατηρεί τις μικρές καθημερινές σκηνές της πόλης!Βλέπει θέατρο,δουλεύει σε θέατρο κι ίσως αυτή της η επαφή αποβεί μοιραία για τις αίθουσες του δικαστηρίου στο απώτερο μέλλον, όντας φοιτήτρια της Νομικής σχολής Αθηνών!Αδυναμία της η θάλασσα,ωστόσο η καρδιά της ανήκει στα όρη,στα άγρια βουνά απ’ όπου και κατάγεται!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: