Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

December 18, 2017

Στις 2 Ιουνίου του 2015, μια γυναίκα που μέχρι τότε παρέμενε συστηματικά στη σκιά, κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, συνοδεύοντας τον σύζυγό της -τότε υπουργό Οικονομικών- στο επίσημο δείπνο με τον πρίγκηπα Φίλιππο της Ισπανίας. Οι κάμερες εστιάζουν επάνω της. Στα 62 της, η Brigitte Trogneux, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο πλευρό του 37χρονου συζύγου της, Emmanuel Macron. Σε μια θέση, η οποία της ανήκει και δεν έχει κανένα λόγο ούτε σκοπό να το κρύψει.

Δύο χρόνια αργότερα ο Macron εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και όλα τα φώτα πέφτουν στην κατά 25 χρόνια μεγαλύτερη σύζυγο του. Η Brigitte παρά το γεγονός ότι διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, οι επικριτές εξαπολύουν τα βέλη τους εναντίον του ζευγαριού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σεξιστικής επίθεσης αποτελεί το εξώφυλλο στο περιοδικό «Charlie Hebdo».

(«Θα κάνει θαύματα») Εννοώντας ότι ο Macron «θα κάνει θαύματα» τόσο ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατιάς οσο και ως 《υποψήφιος》 πατέρας.

 

Τα σεξιστικά σχόλια απέναντι στις γυναίκες δεν σταματούν. Αντιθέτως, ο ρατσισμός απέναντι στο «ασθενές» φύλλο, όπως συνεχίζει να αποκαλείται τον 21ο αιώνα, αυξάνεται και συνηθίζει να κρύβεται πίσω από την πανάκεια του χιούμορ. Δυστυχώς δεν περιορίζεται στην Γαλλία-την χώρα που γέννησε την Σιμόν ντε Μποβουάρ-αλλά είναι διάχυτος σε όλη την, κατά τ’ αλλά, προοδευτική Δύση. Δεν είναι λοιπόν η διαφορά ηλικίας που κάνει ένα ζευγάρι αταίριαστο στα μάτια των τρίτων. Εάν η Brigitte, ή η κάθε άλλη γυναίκα στη θέση της, ήταν υπέρβαρη ή μικρόσωμη θα χαρακτηριζόταν ως «ακατάλληλη σύντροφος» για έναν αρρενωπό 40άρη. Επομένως, πρόκειται για κάθε τύπου εξωτερική ανομοιομορφία του ζευγαριού

Η γυναίκα, πριν από 100 χρόνια, έπρεπε να είναι μικρότερη από τον άνδρα, ώστε να έχει προλάβει εκείνος να «δημιουργηθεί» και έτσι να ζήσουν μια άνετη ζωή. Η μόρφωση για την γυναίκα σταματούσε σε πρώιμο στάδιο και η εργασία για εκείνη αποτελούσε «αναγκαίο κακό» στις άπορες οικογένειες. Και πιθανώς όλα αυτά τα στερεότυπα να είχαν κάποια αξία εκείνη την εποχή που οι γυναίκες δεν δούλευαν και από την πατρική εστία έβρισκαν προστασία στη συζυγική αγκαλιά. Σήμερα όμως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να διατηρήσουμε αυτή την απαρχαιωμένη νοοτροπία, όταν μάλιστα οι άνθρωποι μπορούν να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια ανεξαρτήτως ηλικιακών, ταξικών και οικονομικών διαφορών.

Όσο ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί κι αν θέλουμε να δείχνουμε, τις περισσότερες φορές όταν βλέπουμε ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας, η πρώτη σκέψη που ακολουθεί είναι πικρόχολη και επικριτική, καθώς πλάθουμε προσωπικά σενάρια για τους πραγματικούς λόγους που θεωρούμε ότι οι δύο σύντροφοι είναι μαζί.

Η σχέση με τον άντρα που είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα αποτελεί την πιο συνηθισμένη και αποδεκτή εκδοχή. Ακόμα όμως και όταν ο άντρας είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη σύντροφό του, η κουλτούρα μας είναι πιο πιθανό να τη δεχτεί, καθώς είναι μια εικόνα που έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε. Αν μπορούμε ,λοιπόν, να πούμε ότι η κριτική που γίνεται στον άνδρα που παντρεύεται ή κάνει σχέση με πολύ μικρότερη γυναίκα είναι αυστηρή, τότε εκείνη που ασκείται σε μια γυναίκα που επιλέγει έναν νεότερο άνδρα μόνο πολύ σκληρή μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για την γυναίκα εκείνη που τολμά να αγνοήσει το κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τον άνδρα μεγαλύτερο από τη γυναίκα. Ο κοινωνικός περίγυρος της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύει σύντομα να φαίνεται «μαμά» του.

Απ’ ότι φαίνεται, το στόχαστρο τίθενται διαχρονικά όλες οι σχέσεις που μοιάζουν να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει και στις οποίες δεν εφαρμόζονται θεωρίες και κανόνες. Το κοινωνικό στίγμα που τις συνοδεύει είναι ακόμα ζωντανό, όσο και αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, λοιπόν, να αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη ζωή τους όπως εκείνοι επιθυμούν. Τα στερεότυπα διαπλάθουν καταπιεσμένες προσωπικότητες και οδηγούν σε δημιουργία φαύλων οικογενειακών προτύπων. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αναλαμβάνει τις συνέπειες αυτών στον δρόμο για την ευτυχία.

http://www.harpersbazaar.com/fashion/street-style/g9655267/first-lady-of-france-best-looks/

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: