THE WAR GREECE FORGOT

December 26, 2017

Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μονοπώλησε και συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μία συμφωνία που αποτέλεσε την αφορμή μιας σφοδρής ρήξης μεταξύ της κυβέρνησης αφ’ ενός και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφ’ ετέρου, καθώς θέτει νέα ηθικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 στο αεροδρόμιο της Μίκρας μεταξύ του γενικού διευθυντή εξοπλισμών Κυριάκου Κυριακίδη και του Βασίλη Παπαδόπουλου, φερόμενου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας. Προβλέπει την πώληση 300.000 βλημάτων τύπου 105 mm, έναντι τιμήματος 66 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική Δημοκρατία προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι ενστάσεις που εγείρονται τώρα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης έγκεινται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια καθαρά “διακρατική” συμφωνία. Κατηγορούν ευθέως το Υπουργείο Αμύνης ότι χρησιμοποίησε μεσάζοντα, στο ρόλο του οποίου τοποθετούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Από τη στιγμή αυτή και έπειτα η υπόθεση γίνεται αρκετά περίπλοκη καθώς οι δυο πλευρές εισφέρουν συνεχώς στη Βουλή στοιχεία που ενισχύουν μεν τις θέσεις τους αλλά απομακρύνουν τους υπόλοιπους από την αλήθεια.

Για την Αντιπολίτευση η πώληση των βλημάτων δεν έγινε προς τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προς την εταιρία του Β. Παπαδόπουλου, την Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε. Όλα αυτά προκύπτουν από τα λεγόμενα του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ Πολυχρόνη Πολυχρονίου, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία ” δεν ήταν διακρατική, αλλά μία απλή επί της αρχής συμφωνία “. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρεσβευτή, να μην είχε εκχωρήσει στον επιχειρηματία Β. Παπαδόπουλο το δικαίωμα να την εκπροσωπεί και να συνάπτει εκ μέρους της συμφωνίες. Αντίθετα, τονίζεται η επιθυμία της να λάβει η συμφωνία με την Ελλάδα χαρακτήρα διακρατικό ( Government to Government ).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που βρέθηκε πλέον στο στόχαστρο όλων, πήρε θέση δηλώνοντας εν ολίγοις, ότι η Αντιπολίτευση παραποιεί την αλήθεια και συκοφαντεί τον ίδιο. Επισημαίνει και αποδεικνύει με έγγραφο που προκύπτει από την ίδια τη συμφωνία ότι η αγοραπωλησία του πολεμικού υλικού είναι ξεκάθαρα υπογεγραμμένη από τη Σαουδική Αραβία, εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο Β. Παπαδόπουλος. Για την πληρότητα της υπόθεσης αξίζει να αναφερθώ και στα ίδια τα λεγόμενα του κ. Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο ” το υπουργείο Άμυνας έβγαλε λίστα υλικών που δεν χρειάζεται, αυτή παραδόθηκε επισήμως και βάσει αυτής θέλησε η Σαουδική Αραβία να αγοράσει, ακολουθώντας βήμα-βήμα την προβλεπόμενη διαδικασία “. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε λάβει εξουσιοδότηση από Σμήναρχο της Σ. Αραβίας για να διαπραγματευτεί και όχι για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, η εξουσιοδότηση είναι έγκυρη. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ξεκάθαρα η Βουλή μεταμορφώθηκε ξανά σε πολιτικό πεδίο μάχης με την Αντιπολίτευση να εξαπολύει καθημερινά πυρά προς την Κυβέρνηση προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της ακόμη περισσότερο. Και οι δυο πλευρές ξεκοκκάλισαν κυριολεκτικά τη συμφωνία προσπαθώντας να καλύψουν και να δημιουργήσουν συγχρόνως κενά, αλλά απ’ ότι φαίνεται κανείς δε στάθηκε στο ανθρωπιστικό κομμάτι της υπόθεσης. Κανείς δεν αναρωτήθηκε για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα βλήματα αυτά. Καμία πλευρά δεν ενδιαφέρθηκε για το ενδεχόμενο απώλειας ζωών αθώων ανθρώπων. Γιατί να το κάνουν άλλωστε. Όπως έχω πει και σε προηγούμενο άρθρο οι ανθρώπινες ψυχές έχουν αξία μόνο όταν χάνονται στις χώρες του δυτικού κόσμου. Στις ανατολικές χώρες ο θάνατος τους δεν ενοχλεί και δεν συγκινεί!

Ως άνθρωπος και ως νομικός θα προτιμήσω με αφορμή την εν λόγω συμφωνία να μη δώσω περισσότερη αξία στις πολιτικές αντιπαλότητες, αλλά να υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά την ανθρωπιστική κρίση που περνάμε. Αυτή τη φορά ο κλήρος έπεσε στον πόλεμο στην Υεμένη, για τον οποίο προφανώς η ελληνική Κυβέρνηση αδιαφόρησε υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία και η Αντιπολίτευση ξέχασε να προσθέσει στα επιχειρήματα κατά αυτής. Τα βλήματα που περίσσευαν στον ελληνικό στρατό θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα χείρα βοηθείας για τη Σαουδική Αραβία στην προσπάθεια της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που συμμετέχουν στη σύγκρουση στην Υεμένη.
Οι πολυάριθμες στρατιωτικές και αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από το 2015 έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν χάσει άδικα τις ζωές τους. Εν έτει 2017 περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βασικά αγαθά όπως η τροφή, το νερό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η εκπαίδευση αποτελούν παρελθόν. Η δίψα, όμως, για ζωή επικρατεί παρά την βίαιη και αιματηρή καθημερινότητα. Δεν μπορώ παρά μόνο να φανταστώ τη δύναμη των ανθρώπων αυτών και κυρίως τη ψυχική. Και ενώ αναρωτιέμαι αν αξίζει κανείς να ζει σε συνθήκες που δεν πλησιάζουν καν τον όρο Ζωή, το μόνο που μου έρχεται στο νου είναι αυτό που είχε πει κάποτε ο Καζαντζάκης ” Αξίζει να ζήσεις τη ζωή…έστω κι αν κάποτε σε κάνει να ουρλιάζεις σα να δαγκώθηκες από φίδι”.

Και για να μην τα ισοπεδώσω όλα, τα ουρλιαχτά αυτών των ανθρώπων φαίνεται ότι έφτασαν στα αφτιά της φιλεύσπλαχνης Δύσης, ως ένα βαθμό τουλάχιστον. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με 539 ψήφους υπερ, 13 κατά και 81 αποχές ενέκρινε ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει και το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της Ε.Ε στη Σαουδική Αραβία. Ανάλογη στάση κράτησε και η ελληνική Βουλή ύστερα από την επιτροπή εξοπλιστικών με αποτέλεσμα η διακρατική αυτή συμφωνία  να έμεινε μετέωρη . Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία που λένε!

More about Eponymous View