ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

January 2, 2018

Έχοντας καλως ορίσει το 2018,  φαίνεται πως κάποια πράγματα δεν είναι τελικά και τόσο δεδομένα όσο πιστεύαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Με αποκορύφωμα την έκρηξη βόμβας στο κτίριο που στεγάζεται το Εφετείο Αθηνών επί της οδού Λουκάρεως τα ξημερώματα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2017, συνεχίστηκε ένα μπαράζ επιθέσεων με ξεκάθαρο στόχο τους δικαστικούς λειτουργούς και την ίδια τη δικαιοσύνη εν γένει. Αναρωτάται κανείς εύλογα, πώς είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες να διεξαγάγει η δικαιοσύνη ακώλυτα το έργο της;

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο να λέμε πως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι δεδομένη. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια που τα ηνία της χώρας βρίσκονται στα χέρια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν δεχθεί πολλάκις πυρά από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με αποφάσεις των δικαστηρίων και άλλες ενέργειες οι οποίες τους δυσαρέστησαν. Αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας, υπήρξε το ζήτημα της συνταγματικότητας του περίφημου «Νόμου Παππά» για τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, ως προς το οποίο ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο χρόνο πως το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να κρίνει και θα κρίνει τον εν λόγω νόμο ως σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Προς μεγάλη όμως έκπληξη όλων των υψηλά ισταμένων της ελληνικής κυβέρνησης, οι δικαστές του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας έκριναν τον νόμο Παππά ως αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος, ρίχνοντας ένα δυνατό χαστούκι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την αλαζονεία της. Και μιλώ για αλαζονεία, διότι δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα πολίτευμα που βασίζεται μεταξύ άλλων στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, να επιχειρεί η εκτελεστική εξουσία η οποία ασκείται από την κυβέρνηση, να χειραγωγήσει τη δικαστική εξουσία, η οποία ασκείται από τα δικαστήρια. Η δικαστική εξουσία είναι άλλωστε και η μοναδική λειτουργία η οποία έχει εχέγγυα ανεξαρτησίας, καθώς η νομοθετική εξουσία που ασκείται από τη βουλή, ελέγχεται παραδοσιακά από το κυβερνών κόμμα που έχει και την πλειοψηφία των εδρών στο όργανο.

Δεν πέρασαν παρά μόνο δύο μήνες από την επίθεση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη προς τη δικαιοσύνη, με αφορμή και πάλι μία απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με κάποιες διατάξεις για το πόθεν έσχες, τις οποίες έκρινε αντίθετες στο Σύνταγμα. Ο υπουργός «μάλωσε» και πάλι τους δικαστές και κάλεσε την κυβέρνηση να τους «βάλει χέρι», γιατί για μία ακόμη φορά δεν χόρεψαν στον σκοπό που τους σφύριζε. Το χειρότερο είναι πως αυτές οι προσπάθειες παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης δημιουργούν ένα έδαφος εξαιρετικά γόνιμο για κάθε είδους επίθεση προς τους λειτουργούς της. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πράξεις βίας κατά δικαστικών, οι οποίες οφείλονται τόσο στην ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στους αντιεξουσιαστές και κάθε είδους μπαχαλάκηδες, όσο και στις παρεμβάσεις της στο έργο τους.

Σημαντικότερο κρούσμα, ήταν η βομβιστική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη το 2016, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Πυρήνες της Φωτιάς. Την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών η οποία εξερράγη λίγη ώρα αργότερα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο αυτό αλλά και σε άλλα γειτονικά. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της τόνισε: «η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».


Είναι φανερό πως με την παραπάνω ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αφήνει σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, με αφορμή όλες τις προσπάθειές της να διασαλεύσει την ανεξαρτησία και το έργο της δικαιοσύνης. Είναι ευχής έργον να διατηρήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Εκτιμώ ότι οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη θα συνεχιστούν αδιάλειπτα, με όποιες συνέπειες και αν αυτές συνεπάγονται, καθώς ενέχουν μαρξιστικά κατάλοιπα. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας και οι λοιποί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στον νου όταν ακούμε τη λέξη «μαρξιστής», ωστόσο το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν – αν και όχι ρητά – την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, είναι ίδιον του μαρξισμού. Θα συνεχιστεί άραγε κι άλλο αυτός ο θεσμικός κατήφορος; Οψόμεθα.

More about ΑΚΗΣ ΚΟΥΦΗΣ

Κάπου ανάμεσα στην ενασχόληση με τις σπουδές του στη νομική και τις ατελείωτες ώρες ακρόασης μέταλ μουσικής, ασχολείται και με τον σχολιασμό της πολιτικής, κυρίως, επικαιρότητας. Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ του πλανήτη και να δει live τους Iron Maiden. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλή μουσική και το καλό βιβλίο, παρέα πάντα με την απαραίτητη δόση καφέ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *