ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ SERIAL KILLER

January 5, 2018

Διανύουμε μία εποχή, η οποία ρέπει προς το εγκληματικότητα. Καθημερινά ακούμε το ένα έγκλημα να διαδέχεται το άλλο, και τα δελτία ειδήσεων να παίρνουν φωτιά. Τι είναι όμως αυτό που τρομάζει περισσότερο τον ανθρώπινο νου; Φυσικά η ιδέα ενός φόνου. Και αυτό που τον τρομοκρατεί; Η ιδέα πολλών φόνων και κατ’ επέκταση πολλών θυμάτων, φοβούμενοι πως, ίσως αυτοί είναι ο επόμενος στόχος.

Άρα, γίνεται λόγος για έναν εγκληματία κατά συρροή, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, για έναν “serial killer”. Ο συγκεκριμένος όρος επινοήθηκε από τον Ressler, καθότι η χρονική απόσταση μεταξύ των εγκλημάτων τού θύμιζε επεισόδια τηλεοπτικού σίριαλ.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες προσωπικότητές, όπως ο Ted Kaczynski, ο «Zodiac», ο Ted Bundy και άλλοι. Τι ήταν, όμως αυτό που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτά τα άγρια ένστικτα και να τεθούν σε non stop λειτουργία;

Ενδεχομένως ο φόβος, η οργή, η σύγχυση, ακόμη και η διακαής επιθυμία για επίδειξη δύναμης. Κατά κανόνα, τα πρόσωπα αυτά είναι δέσμια μίας κακής παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, η οποία τους κατατρέχει, μέχρι να «εκραγούν». Πάλλεται μέσα τους η κανονικότητα με την ανάγκη για εκτόνωση και τελικά, κερδίζει πανηγυρικά, η τελευταία. Πως είναι όμως δυνατόν αυτή η εσωτερική διαμάχη να μην επηρεάζει την εξωτερική όψη των δραστών;

Αρχικά προέχει νομίζω, να επισημάνουμε την εξωτερική αυτή όψη, με άλλα λόγια το βιολογικό πορτρέτο του δράστη. Στην πλειονότητά τους, αυτού του είδους οι εγκληματίες είναι άτομα ηλικίας από 20 έως 30 ετών, φυσιολογικού ύψους και βάρους και η εμφάνισή τους δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι λευκοί και κατά 95% πρόκεινται για άνδρες. Διαθέτουν  μεγάλο δείκτη ευφυΐας, γεγονός που τους επιτρέπει να ισορροπούν συναισθηματικά και προβάλλουν ένα αρμονικό σύνολο.

Σχετικά με την κοινωνική τους κατάσταση, ανήκουν συνήθως στη χαμηλή και στη μεσαία τάξη και διαθέτουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Σε πρώιμο στάδιο-πριν ξεκινήσουν την ενεργό και επανειλημμένη εγκληματική δράση- αναπτύσσουν περιθωριακές συμπεριφορές ή γίνονται μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών, οι οποίες εκτυλίσσονται στο οικείο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι μοναχικοί και κλεισμένοι στον εαυτό τους. Μπορεί να πάσχουν από κάποια έντονη ψυχική διαταραχή μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως, πάντα θα προσπαθούν να δείχνουν ήρεμοι, λογικοί και ευγενικοί.

Και εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα! Εφόσον οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν να καμουφλάρονται αρκετά καλά, πως είναι δυνατή η προφύλαξη των θυμάτων; Πως μπορεί ο απλός άνθρωπος να αντιληφθεί την επικινδυνότητα και να απομακρυνθεί;

Συνήθως οι εγκληματίες τέτοιου τύπου δε “λυγίζουν” εύκολα. Έχουν αναγάγει την αγωνία σε καθημερινή συνήθεια και ενδεχομένως την απολαμβάνουν κιόλας. Ωστόσο, είναι κατά 99% σίγουρο ότι κάτι θα τους ξεφύγει και θα προδοθούν- τέλειο έγκλημα άλλωστε δεν υπάρχει-. Μία διερευνητική ματιά τριγύρω, μία ασυνάρτητη και ανακόλουθη κουβέντα, μία ύποπτη στάση σώματος και φυσικά κινήσεις αμηχανίας είναι κάποιες από τις εκφράσεις που μπορούν να διαφύγουν τον έλεγχο του εγκληματία και να τον εκθέσουν.

Η τεταμένη παρατηρητικότητα και προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ως η καλύτερη πρόληψη.

Πέρα από τους προσωπικούς-βιωματικούς παράγοντες, έχει παρατηρηθεί, ότι και αρκετοί εξωγενής παράγοντες τονώνουν την εγκληματικότητα. Αρχικά, ο υπερπληθυσμός. Η συγκέντρωση πολλών κατοίκων σε μία περιοχή, προσφέρει το προνόμιο της ανωνυμίας.   Το αίσθημα του «Δε σε ξέρω, δε με ξέρεις και ακόμη, και να σε ξέρω δε με ενδιαφέρεις» ενισχύει την πίστη του δράστη πως δε θα ανακαλυφθεί και κατά συνέπεια δρα ανεξέλεγκτα. Επιπρόσθετα, ένας ακόμη σημαντικός εξωτερικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία προσφέρει την ευκολία προμήθειας και κυκλοφορίας υπερσύγχρονων όπλων καθώς και τη δυνατότητα απόκρυψης του δράστη.

Σε έναν κόσμο, ο οποίος καίγεται και άθελα-ή και όχι- του συνηγορεί σε αποτρόπαια έργα η πρόληψη και η άμεση καταστολή κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία!

More about ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Αθλήτρια στίβου στα 800 μέτρα. Λατρεύει τα θρίλερ σε σημείο να τα έχει δει όλα. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα ψώνια. Κατάγεται από το μαγευτικό Ναύπλιο το οποίο και δεν αλλάζει με τίποτα. Αγαπημένο motto: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *