ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

January 6, 2018

Με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του 2018 τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία με σκοπό την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Η συχνότητα της χρήσης πλαστικών σακουλών αλλά και μπουκαλιών, ποτηριών, πιάτων κ.α. ήταν και είναι ακατάπαυστη. Αποτελεί ένα μέρος της καθημερινότητας μας που φαντάζει σχεδόν ασήμαντο και συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια της μέρας για παράδειγμα, ο καφές που θα πιούμε θα βρίσκεται σε πλαστικό μιας χρήσης το οποίο μετά θα το πετάξουμε στην καλύτερη περίπτωση σε έναν κάδο αποριμμάτων. Συνειδητά ή ασυνείδητα, ακόμα και αν οι αγορές μας στο super market απαιτούσαν την χρήση μίας πλαστικής σακούλας εμείς θα βάζαμε άλλες 3-4 μέσα. Σίγουρα όλοι το ‘χουμε κάνει κάποια στιγμή αυτό. Μας κακοφαινόταν δε όταν μερικά super market χρέωναν τις πλαστικές σακούλες. Στο σπίτι υπήρχε αποθηκευτικός χώρος για τις πλαστικές σακούλες μιας που ήταν τόσες πολλές. Η χρήση τους αυξήθηκε 20 φορές τον τελευταίο αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια αν δεν τεθεί κάποιο όριο στην αλόγιστη χρήση τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Greenpeace, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ, και 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών.( μόλις 250 πλαστικά μπουκάλια ο καθένας μας)

Με πληροφορίες της Greenpeace, το πλοίο της, Rainbow Warrior πραγματοποίησε περιοδεία στα ελληνικά νησιά στα πλαίσια της πανευρωπαικής περιοδείας της οργάνωσης ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης. Κατά την διάρκεια αυτής της 12ήμερης (20 έως 31 Ιουλίου 2017) περιοδείας πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πλαστικών απο την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυπρόσιτες παραλίες καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Η πρώτη εικόνα της έρευνας έδειξε ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν γίνεται ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν. Ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον Άλκης Καφετζής τόνισε ότι ” Η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.”

Αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών. Η πιο πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό. Ο ωκεανός αναμένεται να έχει 1 τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψαριών έως το 2025 και έως το 2050 περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια.

Φυσικά και οι συνέπειες αυτής της “βόμβας” στα θεμέλια του οικοσυστήματος δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους ανθρώπους. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διαρκείας και μπορεί να κρατήσει εκατοντάδες χρόνια.

Ρίχνοντας μια ματιά της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο βλέπουμε ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει την χρήση πλαστικής σακούλας (περισσότερες από 35 χώρες έχουν απαγορεύσει πλήρως την χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς).

Φυσικά και η επιβολή χρέωσης στις πλαστικές σακούλες δεν είναι αρκετή μιας και θα περιοριστεί ελάχιστα η κατανάλωσή τους. Είναι μεγάλη ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία μας όσο αναφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Για τα σκουπίδια για παράδειγμα είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούμε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και όχι να αλλάζουμε κάθε μέρα πλαστικές σακούλες. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας με στοιχεία του 2015. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά άτομο διπλάσια σχεδόν από το ευρωπαικό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.

Θα μπορούσαμε να δούμε την νέα αυτή νομοθεσία ως πρόκληση. Πρόκληση όσο αναφορά την επαναφορά του μέτρου στις επιλογές μας. Και ως αντίπαλο δέος στην ατομικιστική βαρβαρότητα της εποχής μας, να βάλουμε ένα τέλος σ’αυτήν την καθημερινή και διαρκή μαζική καταστροφή του πλανήτη και κατά συνέπεια του ανθρώπου.

More about Αλεξάνδρα Κουτρουλή

Κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδος. Η αγάπη της για τα θεωρητικά μαθήματα την οδήγησαν να φοιτά στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Όνειρο της είναι να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία. Εμπνευσμένη από τους δασκάλους της μάχιμης δημοσιογραφίας θέλει να ακολουθήσει το ήθος τους, την πίστη τους στην ελευθερία,τη δημοκρατία και το σεβασμό τους προς τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο χωρίς εντυπωσιασμούς με λαϊκά πυροτεχνήματα και ανυπόστατα σενάρια.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *