ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ

January 10, 2018

Βροχή επιδομάτων πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προαναγγέλει τη διανομή του ενός επιδόματος μετά το άλλο, μια πρακτική που ήγειρε αρκετά ερωτηματικά, τόσο ως προς τη σκοπιμότητά της, όσο και ως προς τη δίκαιη εφαρμογή της. Ας δούμε όμως με μία συνολική ματιά τα δεδομένα της «μοιρασιάς» αυτής.

Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για επάνοδο στην εποχή των «παχέων αγελάδων» τον τελευταίο καιρό με τον καταιγισμό παροχών που δίδεται από την ελληνική κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου που αποφασίσθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διανείμει μέρος του πλεονάσματος που εξασφάλισε από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, υπό την μορφή μερίσματος στους πολίτες, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου δόθηκαν περισσότερα από 680 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογούμενους με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα για το 2017, σε μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες ευπαθείς ομάδες, με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 569 ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα το μέρισμα αυτό αποτέλεσε μια μικρή ανάσα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ειδικά σε μια περίοδο λίγο προτού έρθουν τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη σκοπιμότητα του μερίσματος, μιλώντας για προσπάθεια «εξαγοράς» των ψηφοφόρων ενόψει ενδεχόμενων εκλογών που θα προκηρύξει σύντομα – κατά τη Νέα Δημοκρατία – ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα αναφορικά με τη διανομή του μερίσματος, καθώς συζητήθηκε το ότι το έλαβαν και μη Έλληνες, καθώς βγήκαν στοιχεία για την ανάληψή του από Γερμανούς, Ιρακινούς και άλλους.

Σε συνέχεια του πρώτου κοινωνικού μερίσματος, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε λίγες μέρες αργότερα πως θα δοθεί εφάπαξ επίδομα σε νέους έως 25 ετών, οι οποίοι είχαν ανανεωμένη κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ τον μήνα Οκτώβριο. Το επίδομα αυτό ανήλθε σε 400 ευρώ ανά δικαιούχο, και διανεμήθηκε και αυτό με μια διαδικασία αστραπή. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργήθηκε ζήτημα ως προς το μικρό εύρος των δικαιούχων, καθότι αφορούσε μόνο νέους από 18 έως 25 ετών, αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλος μέρος άνεργων νέων που βρίσκονται εκτός αυτού του ορίου.

Ακολούθησε η εξαγγελία του Υπουργείου Οικονομικών για την διανομή εφάπαξ επιδόματος στους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής, το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως 2.100 ευρώ. Από αυτό εξαιρέθηκαν τα μεγάλα νησιά. Το αποκορύφωμα ήταν το περασμένο Σάββατο κατά τον αγιασμό τον Θεοφανίων, για τον οποίο ο πρωθυπουργός μετέβη στην Κάλυμνο, και προανήγγειλε τη διανομή επιδόματος ακτοπλοϊκών μετακινήσεων και εμπορικών μεταφορών από και προς τα νησιά, ανεξάρτητο από το επίδομα προς τους ίδιους τους νησιώτες. Η απόφαση αυτή είχε και τις «ευλογίες» των θεσμών, και αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ αρχικά θα αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι εν τέλει να επεκταθεί η καταβολή του το 2019 σε όλα τα νησιά της χώρας.

Για να μπω σιγά σιγά στο διά ταύτα, αφού ρίξαμε πρώτα μια συνοπτική ματιά στις παροχές τις κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, ήρθε η στιγμή να δούμε τα πράγματα και πίσω από την κουρτίνα. Αναφέρομαι φυσικά κυρίως στην σκοπιμότητα των παραπάνω παροχών. Φυσικά δόθηκε μία ανάσα στους πολίτες που πλήττονται από την φτώχεια ή «τα φέρνουν δύσκολα βόλτα» στην καθημερινότητά τους. Αλήθεια όμως, στο θεωρητικό παράδειγμα που μια οικογένεια σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν ξέρει από πού να πρωτοκόψει ούτως ώστε να καταφέρει να πληρώσει μηνιαίους λογαριασμούς, δόσεις δανείων, ασφάλειες οχημάτων και τέλη κυκλοφορίας, ενοίκια και ΕΝΦΙΑ, πόσο σωτήρια θα αποτελέσουν τα 700 – 800 ευρώ που έλαβε ως κοινωνικό μέρισμα; Πόσα θαύματα θα κάνουν τα 400 ευρώ που έλαβαν οι άνεργοι νέοι και μάλιστα εφάπαξ; Τα μισά και πλέον θα εξαφανίσθηκαν τις ημέρες των εορτών. Πρόκειται για πυροτεχνήματα, με σαφείς προθέσεις και πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν ενστερνίζομαι απαραίτητα την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στις παροχές αυτές με τον νου του σε σύντομες εκλογές, αλλά σίγουρα αποτελεί προσπάθεια προσεταιρισμού στον ΣΥΡΙΖΑ χαμένων ψηφοφόρων του, δεδομένου του ανοίγματος στην ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ αυτού και της Νέας Δημοκρατίας που προηγείται.

Δεν νομίζω πως είμαι ο μόνος που βλέπει αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης ως αποτυχημένο πέταγμα ψίχουλων. Είναι βέβαια και εκείνοι που θριαμβολόγησαν και ένιωσαν ότι πράγματι ζούμε ξανά σε εποχές «παχέων αγελάδων» που είπαμε και παραπάνω. Δεν ξέρω βέβαια αν το ποσό που έλαβαν οι δικαιούχοι από το μέρισμα θα το χαρούν καθόλου ή θα πάει όλο στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα επαναλάβω σε αυτό το σημείο πως, κανείς δεν αντιλέγει ότι αυτά τα επιδόματα σίγουρα αποτέλεσαν μια υποτυπώδη ανακούφιση τις ημέρες των εορτών για πολλούς συνανθρώπους μας, και από αυτή την πλευρά θα επιδοκιμάσω τις ενέργειες της κυβέρνησης. Δεν μπορώ όμως να εστιάσω στο δέντρο και να χάσω το δάσος, να μην δω πως μακροπρόθεσμα – μετά τις γιορτές, τόσο πολύ – ο χαμηλόμισθος Έλληνας θα εξακολουθήσει να δεινοπαθεί. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, ώστε να έρθει λίγο πιο κοντά σε αυτή την ουτοπία που λέγεται «κοινωνική δικαιοσύνη», απλά και μόνο επειδή μας πετούν λίγο σανό.

More about ΑΚΗΣ ΚΟΥΦΗΣ

Κάπου ανάμεσα στην ενασχόληση με τις σπουδές του στη νομική και τις ατελείωτες ώρες ακρόασης μέταλ μουσικής, ασχολείται και με τον σχολιασμό της πολιτικής, κυρίως, επικαιρότητας. Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ του πλανήτη και να δει live τους Iron Maiden. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλή μουσική και το καλό βιβλίο, παρέα πάντα με την απαραίτητη δόση καφέ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *