ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ;

January 14, 2018

Το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε αυτοβούλως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Ελλάδος αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την πολιτική δράση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, εκ των οποίων 11 Ελλήνων και ξένων πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, διπλωματών, οικονομικών παραγόντων και πολιτών. Πρωτόδικη απόφαση τον καταδίκασε σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν. Η Εφετειακή απόφαση τον καταδίκασε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Μετά από 15 χρόνια κάθειρξης ο νόμος Παρασκευόπουλου επιτρέπει στον Κουφοντίνα να αιτηθεί 48ωρη άδεια. Το συμβούλιο των φυλακών εγκρίνει την άδεια και ο Κουφοντίνας βγαίνει από τη φυλακή, για πρώτη φορά μετά το 2002, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που επιτρέπει σε έναν βαρυποινίτη να παίρνει 48ωρη άδεια;

Ο νόμος του 1999, για τις άδειες των κρατουμένων, που ίσχυσε χωρίς καμία μεταβολή έως το 2014 άλλαξε μετά το λάθος των αρμοδίων αρχών, που χορήγησαν –για έβδομη φορά– άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό, επίσης καταδικασμένο σε έξι φορές ισόβια για τη δράση της 17Ν, και δεν ξαναγύρισε στη φυλακή. Τότε, μετά τις αντιδράσεις για την εξαφάνιση Ξηρού που είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις, η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως ονομάστηκαν, ή αλλιώς φυλακές τύπου Γ΄.

Το 2014 όμως ο νόμος άλλαξε. Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4274, όσοι κρατούνται στις λεγόμενες φυλακές τύπου Γ’, δεν θα έχουν δικαίωμα χορήγησης άδειας. Ακόμα και εκείνοι που κρατούνται σε κανονικές φυλακές και έχουν καταδικαστεί πολλάκις ισόβια για βαριά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον 18 χρόνια της ποινής τους για να έχουν δικαίωμα αίτησης. Οι διατάξεις, όμως, αυτές που θα απαγόρευαν την άδεια σε φυλακισμένους και θα απέτρεπαν περιστατικά όπως του Ξηρού, δεν έμελλε να κρατήσουν για πολύ. Ο τέως υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, υλοποιώντας προεκλογική δέσμευση, την άνοιξη του 2015 κατάργησε τον νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και μαζί με αυτές και όλες τις διατάξεις για τους ισοβίτες και τη χορήγηση αδειών σε αυτούς. Έκτοτε και μέχρι που βγήκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπήρξε από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, ενόψει και του επικείμενου νέου σωφρονιστικού κώδικα, κάποια νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να αναβιώσει και να ισχύει ο νόμος του 1999.

Ένας νόμος που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση Κουφοντίνα και επικρίνεται ως εξαιρετικά προβληματικός από δικαστές και εισαγγελείς, καθώς τα κριτήρια που θέτει για τη χορήγηση άδειας εκτιμάται ότι είναι ανεπαρκέστατα για τις περιπτώσεις των καταδικασμένων σε πολλές φορές ισόβια και για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας και ιδιαιτερότητας, όπως αυτά της τρομοκρατίας. Αυτό συμβαίνει φυσικά, γιατί ο εν λόγω νόμος δεν θέτει άλλες προϋποθέσεις, πλην της καλής διαγωγής του κρατουμένου και της πιθανολόγησης ότι θα ξαναγυρίσει.

Μεγάλη αντίδραση έχει προκαλέσει και το ζήτημα της σύνθεσης του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών. Εισαγγελικοί λειτουργοί υποστηρίζουν πως δεν μπορεί το βάρος μιας απόφασης για την έξοδο από την φυλακή καταδικών να επωμίζεται από την πολιτεία σε μία κοινωνική λειτουργό, τον διευθυντή των φυλακών και έναν εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας έχει καθοριστική αρμοδιότητα, καθώς αν πει όχι ο κρατούμενος δεν μπορεί να πάρει την άδεια.  Κάτι που είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με αιτήσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν έγινε το ίδιο με την τελευταία αίτηση , καθώς ο σ εποπτεύων τις φυλακές Κορυδαλλού, αντεισαγγελέας Δημήτρης Σαββαΐδης ήταν θετικός στο αίτημα για χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατέθεσε τη νέα αίτηση εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα που του παρέχει ο νόμος να ζητήσει ολιγοήμερη άδεια εξόδου από τη φυλακή σε διάστημα δύο μηνών από τότε που έλαβε την προηγούμενη. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία νομοθετική ρύθμιση για τον περί σωφρονισμού κώδικα και τα πάντα εξαρτώνται από τον αρμόδιο εισαγγελέα και το δικαίωμα του να ασκήσει «βέτο» στα μέλη του συμβουλίου των φυλακών. Ας ελπίσουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναθεωρήσει την συγκεκριμένη ρύθμιση και ότι θα εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα που εδώ και μήνες είναι σε «στάδιο τελικής επεξεργασίας».

 

https://www.google.gr/search?q=koufontinas&safe=active&rlz=1C1DIMA_enGR710GR710&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-46fb9dLYAhWB8ywKHfY_B_AQ_AUICigB&biw=1536&bih=734#imgrc=ai03Kc79_jVszM:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *