ΥΕΜΕΝΗ : ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ

January 17, 2018

Ποιος πολεμά ποιον και για ποιους λόγους ; Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται ήδη από το 2015 και είναι υπεύθυνος για τον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων και για τον θάνατο άλλων τόσων. Μπορεί η χώρα πρακτικά να είναι ίσως η πιο φτωχή της Αραβικής Χερσονήσου όμως αυξημένο δείχνει να είναι το ενδιαφέρον αρκετών για να κυριαρχήσουν στα εδάφη της. Η ουσιαστική αδιαφορία της Δύσης για το μέλλον των κατοίκων της περιοχής  σε συνδυασμό με την άμεση ή την έμμεση εμπλοκή της δείχνει να  απομακρύνει την Υεμένη από μια πιθανή επίλυση των κυρίαρχων διαφορών.

Μια ιδιόμορφη μορφή εμφυλίου πολέμου

Ίσως η πιο βρόμικη μορφή πολέμου να είναι ο εμφύλιος όχι μόνο εξαιτίας των ηθικών λόγων του τύπου “ Ο αδερφός δεν γίνεται να πολεμά τον αδερφό” αλλά γιατί ο εμφύλιος είναι εκείνο το είδος του πολέμου που διχάζει (μερικές φορές ανεπανόρθωτα) του πολίτες του  κράτους αφήνοντας τους να πολεμούν αγνοώντας τα ιδεολογικά απομεινάρια της δήθεν κοινής ταυτότητας! Γιατί όμως ξεκίνησε αυτός ο εμφύλιος στην Υεμένη; Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής και η ιδιαίτερη γεωστρατηγική της θέση ίσως είναι  δύο από τους αρκετούς λόγους που ώθησαν την  Επαναστατική Επιτροπή να συγκρουστεί τόσο με το Ισλαμικό Κράτος όσο και με τς δυνάμεις , οποίες ελέγχονται από την Κυβέρνηση Χαντί . Ποιος τροφοδοτεί το μίσος των ανθρώπων με τα όπλα και γιατί ; Εθελοτυφλεί εν τέλει η Δύση ; Όλοι δείχνουν να γνωρίζουν όμως την ίδια στιγμή οι δρώντες που κινούν τα νήματα σιωπούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να πλουτίσουν κάποιες χώρες της αναπτυγμένης Δύσης , οι οποίες παράγουν όπλα πρέπει να τα διοχετεύσουν κάπου . Η Αμερική ήταν εκείνη που ενεργά συμμετείχε στην εκστρατεία ανάκτησης των ηνίων της χώρας από την τότε κυβέρνηση παρέχοντας τόσο πληροφορίες όσο και υλικοτεχνική υποδομή . Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Μαρτίου του 2015 και ενώ  οι αντάρτες – μέλη της Επαναστατικής Επιτροπής- είχαν φθάσει στα περίχωρα της πόλης του Άντεν ( λιμάνι της Υεμένης και προσωρινή της πρωτεύουσα) η Αμερική σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές . Η κατάσταση στην Αραβική Χερσόνησο θυμίζει όντως ένα καζάνι που βράζει αφού τα αμερικανικά συμφέροντα συγκρούονται μετωπικά  με τα κίνητρα εξάπλωσης του Χαλιφάτου σε ολόκληρη την Χερσόνησο. Το Ισλαμικό Κράτος έχοντας ως μοναδικό του όνειρο την διεύρυνση της ισχύος του Αλλάχ και την τιμωρία των ασεβών πάλευε και συνεχίζει να παλεύει είτε με επιθέσεις αυτοκτονίας είτε με κανονικές σφαγές να εμποτίσει τον Φόβο στις σκέψεις των ανθρώπων και να κυριαρχήσει στην Χερσόνησο αφού θα έχει εξουδετερώσει τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Που βρίσκεται όμως  όλο αυτό το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον της Δύσης και όλες εκείνες οι εξαγγελίες συμπαράστασης στους πληγέντες ; αγάπη προς τον πλησίον και η καθολικότητα του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης του εαυτού σε ένα ένα ως εκ τούτο ειρηνικό περιβάλλον φαίνεται να καταπατάται ανεπανόρθωτα. Η καθολικότητα του αγαθού της Ειρήνης δείχνει να βεβηλώνεται από επιμέρους αξίες και ιδανικά τα οποία από μόνα τους δημιουργούν κατεξοχήν αποκλεισμούς. Μήπως όμως εν τέλει το παιχνίδι της ορθής χρήσης της γλώσσας κρύβεται εδώ ακριβώς ; Πως γίνεται η αγάπη του πλησίον να διασυνδέεται με την καθολικότητα ; Η καθολικότητα ως έννοια προσθέτει ένα απάνθρωπο βάρος στην έννοια του πλησίον αφού η καθολικότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα ότι ισχύει για τον θάνατο που περιμένει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζητιανεύουν για την λίγη προσοχή την φιλειρηνικής και φιλάνθρωπης Δύσης. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να θεωρείται η εποχή μας ως η πιο ειρηνική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία! Λογικά θα θεωρείται επειδή δεν βιώνει η Δύση τον πόλεμο αλλά η υποανάπτυκτη Μέση Ανατολή . Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναγνωρίσω την αξία της “Ιδεολογίας”. Η ιδεολογία πάντοτε συνήθιζε να γίνεται το πιο βολικό εργαλείο των πολιτικών ηγετών γιατί από την άλλη οι υπόλοιποι  άνθρωποι στην πολιτική ζωή δεν αναζητούν τον ρεαλισμό αλλά πολλές φορές την εξιδανικευμένη κατάσταση που στριφογυρνάει στα κάπως “αγνά” σκεπτόμενα μυαλά τους. ΠΡΟΣΟΧΉ γιατί η συνταγή που ακολουθεί δημιουργεί ένα καλά υπνωτισμένο πλήθος για αυτό άλλωστε  μπορούν να εγγυηθούν “σημαντικές” πολιτικές φιγούρες , χρειάζονται μερικές βαρύγδουπες λέξεις , λίγο δράμα εμπλουτισμένο με πολλή πατρίδα , μια θρησκεία και προφανώς ένας εύστροφος άνθρωπος που θα γνωρίζει να χειρίζεται καλά την γλώσσα!

Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης 

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  , οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Υεμένη , κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου !  Αξιωματούχος του Ο.Η.Ε κάλεσε τους αντιμαχομένους να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ενώ η Χολέρα σε ρόλο στυγερού εκτελεστή έχει αφανίσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ανθρωπιστικής βοήθειας χρήζουν περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι , τα 11 εξ αυτών φαίνεται να είναι παιδιά.  72 από τις 95 επαρχίες της Υεμένης είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο λιμού , ο κίνδυνος του οποίου αυξάνεται αφού οι άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες και 8,4 εκατομμύρια πεινούν .  Οι μετατοπίσεις πληθυσμών και η έλλειψη τροφίμων δυσχεραίνουν  το έργο που έχουν να εκπονήσουν οι Μ.Κ.Ο ενώ οι διάφορες επιθέσεις στα  κέντρα ιατρικής περίθαλψης σβήνει την κάθε φλόγα ελπίδας αυτών των ανήμπορων ανθρώπων για την σωτηρία τους .

Την ίδια στιγμή που η Αμερική βομβαρδίζει με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της περιοχές της Υεμένης , Αμερικανοί γιατροί δίνουν αγώνα όντας μέλη κάποιας οργάνωσης να σώσουν την ζωή εκατοντάδων Υεμενιτών. Πόσο τραγική μπορεί να είναι η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε ; Ποιο είναι το τίμημα που έχουμε να πληρώσουμε ως πολίτες του σημερινού κόσμου; Η Αραβική Άνοιξη και παλαιότερα η Intifada (πρώτη και δεύτερη)  ας είναι τα φωτεινά παραδείγματα της ιστορίας των συγκρουσιακών κινημάτων που αποδεικνύουν πως όσο και αν παλεύουν αρκετοί να καταπνίξουν την οργή  των ανθρώπων εκείνη είναι εκεί … απλώς δυναμώνει μέχρι να εκραγεί … και όταν εκραγεί πλέον φορά την μάσκα του τυφλού μίσους !  Εύχομαι λοιπόν αυτή η αγανάκτηση να μην γυρίσει πίσω σε εκείνους που προκάλεσαν όλα αυτά τα δεινά ενώ ευελπιστώ οι πολίτες του αύριο να αναζητούν την γνώση και όχι την ιδεολογική προσκόλληση  σε πολιτικά κόμματα ,  σε πρόσωπα και προστάγματα άλλων.

Η Υεμένη όπως και κάθε άλλη χώρα ανήκει στους πολίτες της. 

More about ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ

Και όμως την λένε Κανέλλα ! Στην καθημερινότητα της η συγγραφή ποίησης , η ενασχόληση με το θέατρο , οι σπουδές της στο αντικείμενο της Πολιτικής Επιστήμης και η αγάπη της για τις ωραίες μουσικές παλεύουν για το τι εν τέλει θα κατακτήσει το μυαλό της (ακόμη παλεύουν) . Εκείνη αυτό που κάνει είναι να σκέφτεται ελεύθερα και να ακούει Pink Floyd ... ! Όνειρο της είναι να πάψουν οι στόχοι της να είναι απλές σκέψεις και να γίνουν η δική της πραγματικότητα.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *