ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

January 18, 2018

Το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί ένα αφενός πολύπλευρο και αφετέρου πολυσυζητημένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, που έχει απασχολήσει πέρα από τη κοινή γνώμη και διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι το θέμα αυτό απασχολεί συχνά- πυκνά την διεθνή επικαιρότητα, υπάρχουν ακόμα κυβερνήσεις που αρνούνται σθεναρά να επικυρώσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Στη Μάλτα και στη Κύπρο οι εκτρώσεις απαγορεύονται από το νόμο, ενώ στη Πολωνία επιτρέπονται μόνο υπό προϋποθέσεις (σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, μη αναστρέψιμης βλάβης στο έμβρυο, βιασμού ή αιμομιξίας). Στην Ιρλανδία, μετά την τεταμένη κατάσταση που επικράτησε λόγω των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018 δημοψήφισμα για τις εκτρώσεις -τώρα παράνομες, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί και θα παρθούν ακόμα, πίσω από το ζήτημα της έκτρωσης ελλοχεύουν κρίσιμα ερωτήματα.

 

Αρχικά, η περίπτωση εγκυμοσύνης που προήλθε από βιασμό της γυναίκας δεν θα έπρεπε να εξετάζεται. Αποτελεί δικαίωμα της γυναίκας και κανενός άλλου, φορέα ή προσώπου, να αποφασίσει γι’ αυτήν και το σώμα της. Αντίστοιχα, στην περίπτωση κινδύνου της ζωή της εγκύου η έκτρωση είναι αναγκαία ώστε η γυναίκα να εξασφαλίσει το δικό της δικαίωμα στη ζωή.

 

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Ο καθένας διαμορφώνει μέσω των προσωπικών του επιλογών τη ζωή του, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τη πιθανότητα εξωτερικών παραγόντων που ίσως την επηρεάσουν. Συνεπώς και η δημιουργία οικογένειας αποτελεί προσωπική επιλογή, αφού είναι κάτι που το ίδιο το άτομο ρυθμίζει. Αυτό ισχύει τόσο για τον άντρα, όσο και για τη γυναίκα. Το ζήτημα, λοιπόν μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, πρέπει να αντιμετωπίζεται με αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στα δύο άμεσα εμπλεκόμενα μέλη, και ως εκ τούτου οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού. Αν και, σε περίπτωση που η γυναίκα αποφασίσει να συνεχίζει την εγκυμοσύνη της, θεωρώ ότι πρέπει η απόφαση της να γίνεται σε γενικές γραμμές αποδεκτή. Μη ξεχνάμε ότι η έκτρωση, αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της εγκύου είτε να προκαλέσει βλάβες, σημαντικές είναι βεβαία και οι ψυχολογικές επιδράσεις της επέμβασης αυτής στην υγεία.

 

Και κάπου εδώ είναι που αρχίζουν οι ενστάσεις όσων τάσσονται κατά της άμβλωσης λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Οι επικριτές της επέμβασης αυτής θεωρούν την άμβλωση ως παραβίαση του δικαιώματος του εμβρύου και δυνάμει βρέφους στη ζωή. Η ‘’’ένσταση’’ αυτή είναι τόσο βάσιμη όσο και αβάσιμη. Το έμβρυο σαφώς αποτελεί εν δυνάμει βρέφος, θα γίνει όμως δεν είναι. Υπολείπεται μιας βασικής ιδιότητας, της βιολογικής αυτονομίας, καθώς στο στάδιο που βρίσκεται δε μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στο σώμα της γυναίκας που το κυοφορεί.  Εκτός αυτού, η ιδιότητα της μητέρας και του πατέρα συνεπάγεται μια πληθώρα ευθυνών στις οποίες τα άτομα σε νεαρή ηλικία δε μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όσοι, λοιπόν, τάσσονται κατά της άμβλωσης θα ήθελα να ξέρω τι θα έπρατταν σε περίπτωση που δε μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά το μελλοντικό παιδί τους. Η πραγματικότητα καλώς ή κακώς μας αναγκάζει πολλές φορές να αφήνουμε στην άκρη τα ακραία μας ‘’πιστεύω’’, και οι ακραίες λύσεις, όπως η άμβλωση θεωρείται -κάποιες φορές- απαραίτητη. 

 

Η άμβλωση, λοιπόν είναι μια διαδικασία που αποτελεί συνιστώσα πολλών παραγόντων, και  ίσως κανείς να μην είναι σε θέση να δηλώσει με σιγουριά πότε μια τέτοια πρακτική είναι σωστή η λανθασμένη. Είναι όμως, επιλογή του καθενός να διαμορφώσει τη ζωή του όπως επιθυμεί, σύμφωνα με τα δικά του ιδανικά και απόψεις. Το μόνο που μπορεί, λοιπόν να συνεισφέρει ο κράτος είναι στην ενημέρωση ώστε να εκδηλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερα τέτοια ‘’διλήμματα’’. Γι αυτά, όμως τα κράτη δε πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα απαγορεύοντας την έκτρωση, αντίθετα το δικαίωμα αυτό πρέπει να παρέχεται, καθώς είναι μέρος ενός βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος που είναι το δικαίωμα στην επιλογή.

 

More about Eponymous View

1 Comment
    1. Ωραίο άρθρο,όμως περιέχει λάθος σε ένα στοιχείο : την επικινδυνότητα των αμβλώσεων. Όταν η αμβλωση είναι νόμιμη και γίνεται σε ενα νοσοκομειακό περιβάλλον, η διαδικασία ειναι μία απο τις λιγότερο επικινδυνες επεμβάσεις που υπάρχουν. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν γίνεται εκτός νόμου και από μη καταρτημένους ανθρώπους.

Comments are closed.