ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΛΟΓΩ NETFLIX; ΤΙ;

January 19, 2018

Εάν εσείς και η παρέα σας έχετε παρακολουθήσει την πρώτη season της σειράς 13 reasons why σίγουρα θα έχετε δελεαστεί από το παραπάνω debate. Αναγνώστη εάν είσαι φανατικός, θα γνωρίζεις ότι η πρεμιέρα της δεύτερης season αργεί ακόμα (31 Μαρτίου) όμως, γράφω αυτό το άρθρο, επειδή παρατηρώ ότι ο «διαδικτυακός κυκεώνας» συνεχίζεται.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο σάλος περιστρέφεται γύρω από το εάν το 13 reasons why ρομαντικοποιεί-δικαιώνει την αυτοκτονία περισσότερο απ’ ό,τι την στηλιτεύει. Οι πολέμιοι δηλαδή, υποστηρίζουν ότι η νεολαία θα υποκύψει στα παραπλανητικά μηνύματα, ενώ, στην άλλη όψη του νομίσματος οι υπέρμαχοι πιστεύουν ότι η σειρά θα φέρει ένα νέο κύμα επανάστασης.

Όσον αφορά την υπόθεση, η σειρά βασίζεται στο μυθιστόρημα «Young Adult» του Jay Asher.Η δεκαεφτάχρονη μαθήτρια Hanna Baker αυτοκτονεί και το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με τον συμμαθητή της Clay που βρίσκει στην είσοδο του σπιτιού του,δύο βδομάδες μετά, 13 ηχογραφημένες κασέτες με τους 13 ηθικούς αυτουργούς. Θίγονται μάλιστα, πέρα από την αυτοχειρία, διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία, η ενδοσχολική βία και η σεξουαλική παρενόχληση.

Και επιστρέφοντας στο debate, αναρωτιέμαι μήπως το Netflix σηματοδοτεί το γεγονός  πως ο κόσμος αναζητά απεγνωσμένα την αλήθεια, αλλά, όταν αυτή αποκαλύπτεται, εμείς ταρασσόμαστε και εναντιωνόμαστε. Μου φαίνεται ότι έχουμε συνηθίσει το ψέμα… Αυτή τονίζω πως είναι η δική μου οπτική γωνία των πραγμάτων.

Το άτομο αρχικά το οποίο αποφασίζει να αυτοκτονήσει δεν αναμένει κάποιο πρότυπο. Ο ψυχικός του κόσμος έχει εξασθενήσει και έχει ηττηθεί προ πολλού, η αυτοκτονία δεν είναι εξωγενής αλλά ενδογενής συμπεριφορά. Προυπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει εάν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας!

Ωστόσο, οι αμερικανοί έφηβοι που αυτοκτόνησαν αφήνοντας πίσω τους κασέτες εξιστορώντας τα προβληματά τους, καθιστούν εν μέρει, δικαιολογημένη κοινωνική κατακραυγή. Δεν είναι λιγάκι αφελές παρ’όλα αυτά να ταυτίζεται η αυτοχειρία με μια τηλεοπτική παρόρμηση; Αργά η γρήγορα το ψυχικά διαταραγμένο θύμα ενδίδει και αν όχι με τον αδυσσώπητο τρόπο της πρωταγωνίστριας σίγουρα με κάποιον άλλον. Σ’ αυτήν την ψυχολογική κάθοδο ένα είναι το δεδομένο: Κάθε έφηβος χρειάζεται άμεση βοήθεια, την οποία η πρωταγωνίστρια δεν απέκτησε.

Οι επικριτές εξάλλου θεωρούν πως μέσα από την σειρά, η αυτοκτονία εξυψώνεται ως μία αντεκδικητική ενέργεια κάθώς οι 13 κασέτες παίζουν με την ψυχολογία των υπαιτίων. Η Χάνα δεν ηχογράφησε όμως την ζωή της για να επαναληφθεί το ίδιο λάθος. Το πραγματικό της  εγχείρημα ήταν (έστω και με λανθασμένο τρόπο) να δώσει ένα τέλος στην ψυχική και σωματική εκμετάλλευση. Και όχι, αυτό δεν καθιστά την Χάνα ηρωίδα, αντίθετα, καθιστά ήρωα κάθε θύμα που θα καταφέρει να ορθοποδήσει, να βρει την δίοδο στο λαβύρινθο, χωρίς να καταρρακωθεί από τους «άγνωστους» γνωστούς του.

Ο σχολικός εκφοβισμός λοιπόν αποτελεί την συλλογική αδυναμία που συνθλίβει την δύναμη του ενός. Η ζωή χιλιάδων εφήβων αυτή τη στιγμή, κατευθύνεται από προσωπεία συνομιληκών του και δεν είναι τηλεοπτικό προιόν. Η Χάνα υπέκυψε τελικά στην μικροπρέπεια του ναρκομανή συμμαθητή της Justin και των φίλων του, την πρώην κολλητή της και αλκοολική Jessica και τον παραμελημένο από τον πατέρα του Alex. Άτομα εξίσου δυστυχισμένα, με οικογενειακά προβλήματα και προσποιητή υπερηφάνια.

Η  εθελοτυφλία έχει γίνει μονόδρομος γιατί ο κόσμος αδυνατεί να ενστερνιστεί και να ερμηνεύσει ό,τι θεωρούσε εξωπραγματικό. Κανένας γονέας  δεν αναμένει φυσικά,  την αυτοκτονία του παιδιού του όπως και το Netflix δεν είναι ο ένοχος μιας τέτοιας τραγωδίας. Η πληγή  άλλωστε, παραμένει και κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί.Έχουμε την προδιάθεση να ανοίγουμε ένα νέο παραθυράκι αναζητώντας απεγνωσμένα διαφυγή. Η λύση στην συγκεκριμένη περίπτωση; Επιρρίπτουμε ευθύνες στα social media σαν να παρουσιάζεται μια ουτοπική ιστορία.

Οι ρόλοι μερικές φορές αντιστρέφονται και δεν είναι τα ΜΜΕ ο δικηγόρος του διαβόλου. Ορισμένοι  έχουν την έξη είτε αφελώς είτε σκοπίμως να αγνοούν την φύση του προβλήματος. Εν τέλει, προτιμούν να χτίζουν ψευδαισθήσεις  αφού η αυταπάρνηση είναι η εύκολη λύση.

 

More about Eponymous View