ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

January 20, 2018

Κάθε εποχή που διανύει ο άνθρωπος, οπωσδήποτε ”στιγματίζεται” από συγκεκριμένες τάσεις και συνθήκες. Μέσα σε αυτές λοιπόν, και υπό την επιρροή τους , αδιαμφισβήτητα καλείται να αναπτύξει την προσωπικότητα του όσο γίνεται, κατά το δοκούν, αφού πλέον έχει καταστεί σαφές ότι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να διαθέσει ο άνθρωπος σε σχέση με τα υπόλοιπα έμβια όντα είναι η βούληση, η πνευματική δηλαδή εκείνη λειτουργία συνδυασμού σκέψης και επιθυμίας. Η ελεύθερη βούληση αποτελεί, ίσως την πιο γόνιμη και πιο υγιή εκδοχή της παραπάνω δυνατότητας, διότι φαίνεται να κρύβει από πίσω της ένα νου ανήσυχο που προσπαθεί να οικοδομήσει έναν ακέραιο, γνήσιο χαρακτήρα , όχι απαραίτητα κοινωνικά προσαρμοσμένο, αλλά περισσότερο προσωπικά και κοινωνικά συμφιλιωμένο.

Ένα ζήτημα, ωστόσο που απασχολεί την ανθρωπότητα ,τα τελευταία χρόνια είναι το : ”κατά πόσον μπορεί το άτομο,  να ενσωματώνει αρμονικά,  να φιλτράρει και να αποδομεί τις τόσες πολλές πληροφορίες που καθημερινά λαμβάνει, δεδομένου ότι οι εστίες ”βομβαρδισμού” του είναι ανεξάντλητες  , με το Διαδίκτυο να παίρνει τα πρωτεία της εκτόξευσης τους”. Μιλώντας για κύμα υπερπληροφόρησης , δεν αναφέρομαι προφανώς, μόνο στον καταιγισμό αμφιλεγόμενων ειδήσεων, γνωμών και γεγονότων με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και τα οποία οφείλουμε να ξεδιαλέγουμε. Η πληροφορία, σαν έννοια, αντιστοιχεί σε κάθε νέο δεδομένο το οποίο φτάνει στον λήπτη ή ακόμα και σε ένα σύνολο δεδομένων που συγκροτούν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Η εξάρτηση μας από το Διαδίκτυο και η δημιουργία ενός μικρόκοσμου στους κόλπους του, αποτελεί μια τέτοια νέα συνθήκη που συνεχώς μεταβάλλει την δομή της , εξελίσσεται και παίρνει έδαφος  από την ΜΗ εικονική πραγματικότητα.

Γι’ αυτό συνεπώς, όλο και εντονότερα παρατηρείται το φαινόμενο σύγχυσης του ατόμου, μιας σύγχυσης που έγκειται στην δυσκολία διάκρισης και οριοθέτησης ή υγιούς αλληλοσυμπλήρωσης αυτών των δύο κόσμων. Στην ακραία του μορφή συναντάμε  την απομόνωση, την τάση δηλαδή του ατόμου να επιλέγει να αλληλεπιδρά, σχεδόν αποκλειστικά, δια μέσου του διαδικτυακού του προφίλ , το οποίο έχει επιτηδευμένα διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο ,ώστε να φαίνεται ελκυστικό και αποδεκτό από τους ακολούθους του , επενδύοντας, εις μάτην,  σε απρόσωπες σχέσεις και συνδιαλλαγές , επιφανειακά πιο εύκολες σε σύγκριση με την άμεση διαπροσωπική επαφή. Γίνεται, έτσι φανερό  πως, υπό το κράτος, αυτής της κατάχρησης των μέσων μαζικής δικτύωσης μία πληγή μετρά η διαμόρφωση ομαλών κοινωνικών δεσμών , απαλλαγμένων από οθόνες και προσωπεία.

Θα σταθώ στα λόγια  ενός πρώην στελέχους του Facebook, του Palihapitiya, ο οποίος σε ομιλία του στο ”Graduate School of Business” του Στάντφορντ είπε χαρακτηριστικά : ”Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν ”. Το τρομακτικό που εμπεριέχει αυτή η δήλωση βρίσκεται στο ότι, όσο αναλύουμε και προεκτείνουμε τον συλλογισμό του, αντιλαμβανόμαστε,  δειλά την μεγάλη  βασιμότητα της, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας μία επιτηδευμένη στρατηγική προγραμματισμού της ζωής μας. Με την συλλογή προσωπικών δεδομένων, κατά τα άλλα απόρρητων, αξιοποιώντας τα μία ομάδα εκπαιδευμένων ανθρώπων έχουν καταφέρει να επηρεάζουν υπογείως και καθοριστικά την βούληση μας, κεντρίζοντας το καταναλωτικό μας ενδιαφέρον με πλήθος διαφημίσεων και στιβάζοντας μας σε κατηγορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας σε κλικ που καταγράφονται.

Η απήχηση του Διαδικτύου σε πολλούς τομείς της δραστηριότητας μας μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από τεράστια. Τα οφέλη της άλλωστε, επιχειρηματικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά ακόμη και κοινωνικά  εκτιμώνται πολλά κι έχουν διευκολύνει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας . Τα αποτελέσματα  της καθ’υπερβολήν εως και εμμονικής προσκόλλησης μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είναι ακόμα θολά και καμία έρευνα δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας τι μέλλει γενέσθαι καταδεικνύοντας στατιστικά απλά στοιχεία. Έχοντας ωστόσο, βιώσει το μεταίχμιο μεταξύ της προ διαδικτυακής εποχής και της μετά, με επιφύλαξη, θέτω έναν προβληματισμό που στόχο έχει να μας αφυπνίσει ως νοήμονα όντα ,ώστε να μπούμε στην διαδικασία να αξιολογούμε σε ποιο βαθμό η ενασχόληση με το Διαδίκτυο μας ωφελεί παρά μας αλλοιώνει ως προσωπικότητες.

More about ΝΕΦΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η σχέση της με τα σύννεφα:μίσους-πάθους.Άλλοτε πετάει εκείνη κι άλλοτε αυτά απειλητικά από πάνω της.Αυτές τις μέρες,με τα πυκνά σύννεφα λοιπόν αγαπάει να γράφει,να διαβάζει,να ταξιδεύει μαζί τους.Τις άλλες,τις ηλιόλουστες, της αρέσει να περπατά και να παρατηρεί τις μικρές καθημερινές σκηνές της πόλης!Βλέπει θέατρο,δουλεύει σε θέατρο κι ίσως αυτή της η επαφή αποβεί μοιραία για τις αίθουσες του δικαστηρίου στο απώτερο μέλλον, όντας φοιτήτρια της Νομικής σχολής Αθηνών!Αδυναμία της η θάλασσα,ωστόσο η καρδιά της ανήκει στα όρη,στα άγρια βουνά απ’ όπου και κατάγεται!