ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

January 24, 2018

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνεχίζονται και το «παιχνίδι» της τρομοκρατίας λαμβάνει νέες διαστάσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναστείλουν την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας αξίας 255 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν, αποτελεί μία νέα πρόκληση για την διεθνή κοινότητα. Την απόφαση αυτή μάλιστα, προανήγγειλε ο Donald Trump μέσω twitter δηλώνοντας ότι:

«Οι ΗΠΑ  έχουν δώσει ανοήτως στο Πακιστάν περισσότερα από 33 δισ. δολάρια σε βοήθεια τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν πίσω τίποτε περισσότερο από ψέματα και απάτη, θεωρώντας τους ηγέτες μας ηλίθιους. Δίνουν ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες που κυνηγούμε εμείς στο Αφγανιστάν, με λίγη βοήθεια.Όχι πια!» Αξιοσημείωτο είναι πως το Πακισταν αποτελεί το δεύτερο σουνιτικό κράτος μετά το εμιράτο του Κατάρ που βρίσκεται στο στόχαστρο του Προέδρου για την εξάπλωση της τρομοκρατίας. Η χώρα υπήρξε εξάλλου έταιρος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Hacabi Saders επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Προέδρου και τόνισε ότι το Πακιστάν μπορεί να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση του έχθρού. Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Hayley, επιβεβαίωσε την αναστολή χορήγησης τονίζοντας την αδυναμία του Πακιστάν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όσον αφορά το τρομοκρατικό δίκτυο. Σύμφωνα με δηλώσεις της, το συγκεκριμένο κράτος πρόκειται για έναν διπρόσωπο σύμμαχο, που υποστηρίζει τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις της περιοχής.

 Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Khurram Dastgir Han ανταπάντησε μέσω twitter αναφέροντας ότι:

 «To Πακιστάν παρείχε δωρεάν πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εναέριο και χερσαίο χώρο της, στρατιωτικές βάσεις και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, που οδήγησε στον αποδεκατισμό της Αλ Κάιντα εδώ και 16 χρόνια, αλλά εκείνοι (οι Αμερικανοί) δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα, παρά μόνο ύβρεις και δυσπιστία». Με λίγα λόγια, ο Trump αυτοπροβάλλεται ως σωτήρας του αμερικανικού έθνους έναντι στην κοροιδϊα του Πακιστάν ενώ, ο Khurram Dastgir Han αντιτίθεται στην δαιμονοποίηση της «αγίας» χώρας του. Είναι πράγματι, το Πακιστάν αθώο;

 Είναι αλήθεια ότι ο ισλαμικός χαρακτήρας του Πακιστάν έχει τις απαρχές του από την χούντα του στρατηγού Zia Ul Hak που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1979. Το σύνταγμα της χώρας άλλωστε, βασιζόταν στη Σαρία αλλιώς Ισλαμικός νόμος με τον οποίο νοείται ο θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης,εμπνευσμένος από το Κοράνι.

Τα ισλαμικά σχολεία γνωστά ως μεντρεσέδες ιδρύθηκαν σε όλη την επικράτεια και προσυλήτιζαν τους νέους υποστηρικτές του Ισλάμ.

Υποστηρίζεται εξάλλου, ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν το οποίο κυβέρνησε στο Αφγανιστάν από το 1996-2001 έχει τα θεμέλια του στην διδασκαλία των μεντρεσέδων.Ο στρατηγός Ζία μάλιστα, δημιούργησε  το τρομοκρατικό σύμπλεγμα που επικρατεί έως και σήμερα αποτελούμενο  από  τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες  ISI και τις ισλαμικές οργανώσεις του Πακιστάν. Πως επωφελείται το Πακιστάν από τους ισλαμιστές;

Οι ισλαμιστές βοηθούν το Πακιστάν να εξουδετερώσει τον βασικό του εχθρό, την Ινδία. Οι χώρες αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια για την κοιλάδα του Κασμίρ η οποία συνιστά αμφισβητούμενη περιοχή. Η ISI στρατολογεί ισλαμιστές και τους αποστέλει στο μέτωπο του Κασμίρ. Η χώρα κατέχει στην διάθεση της πυρηνικό οπλοστάσιο και έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία και την Κίνα.Τι μπορεί να κάνει ο Donald Trump και κατά πόσο η πολιτική του θεωρείται επιτυχημένη;

 Η απάντηση βρίσκεται στην παρακάτω δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού Miftah Ismail για τα οικονομικά: «Οι περικοπές της βοήθειας δεν θα μας βλάψουν», αφού οι κρατικές ενισχύσεις των ΗΠΑ «μειώθηκαν δραστικά κατά την διάρκεια των ετών». Η ετήσια βοήθεια των ΗΠΑ συγκεκριμένα κορυφώθηκε στα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, πριν μειωθεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2016. Σε αντίποινα ωστόσο, θα μπορούσε να προχωρήσει η Ισλαμαμπάντ (πρωτεύουσα του Πακιστάν) με διακοπή των αεροπορικών και επίγειων διαδρομών εφοδιασμού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν γεγονός που θα υπονόμευε τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Αμερικής.

Οι προσπάθειες του Τrump καταλήγουν φαινομενικά σ΄ένα αδιέξοδο καθώς το τρομοκρατικό σύμπλεγμα δεν πρόκειται να καταρριφθεί τόσο απλά. Το Πακιστάν δεν είναι ένας αμελητέος εχθρός και φαίνεται να αντέχει την χρηματική απώλεια από τις ΗΠΑ! O ζυγός πάντως τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας δέχεται περισσότερο βάρος από την πρώτη.

.

More about Eponymous View