ΕΝΑ ΗΛΙΘΙΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

February 3, 2018

Το “Μακεδονικό ζήτημα” εμφανιστηκε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, όπως κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικά όμως υπό τις παρούσες συγκυρίες, εννοώντας την ψευδαίσθηση της οριστικής επίλυσής του, έχει ίσως πραγματοποιήσει τη δυναμικότερη εμφάνισή του, κάτι που φάνηκε από τη συσπείρωση στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Εν αναμονή του νέου Συλλαλητητίου στην πρωτεύουσα, η σκέψη μου εκτείνεται σε δύο βασικά ζητήματα, ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη φύση του. Το περιεχόμενο του είναι είναι ηλίθιο και η φύση του επικίνδυνη.

Περιεχόμενο του Συλλαλητηρίου, δηλαδή το αίτημά του, είναι η οριστική ονοματοδοσία της “προσωρινά” ονομασθείσης fYROM, υπό τον όρο να μην περιέχεται στο όνομά της η λέξη “Μακεδονία”.
Το πρώτο πρόβλημα που διακρίνω είναι πως το “εθνικό θέμα” είναι αποκλειστικά εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς κανέναν απολύτως διεθνή αντίκτυπο.
Αυτό συμβαίνει για διάφορους, λόγους κυριότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

Πρώτον, η χώρα ονομάζει εαυτήν “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Οι κάτοικοι της χώρας ονομάζουν εαυτούς “Μακεδόνες”. Στον καθημερινό παγκόσμιο δημόσιο διάλογο έχει καθιερωθεί ως “Μακεδονία”. Όλοι οι παγκόσμιοι χάρτες αναφέρονται στη χώρα επίσης ως “Μακεδονία”. Γκουκλάρετε “world map” και δείτε το. Επομένως, ενώ για όλο τον κόσμο η χώρα ονομάζεται “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ούτε καν fYROM, για εμάς είναι Βαρντάσκα, ή Παιονία, ή ό,τι άλλο θέλετε. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα ξεκάθαρα εσωτερικής κατανάλωσης, που είτε λυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε δε λυθεί, στην κοινή παγκόσμια συνείδηση (για όσους γνωρίζουν την ασήμαντη ύπαρξή της) είναι η Μακεδονία, κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ακούω πολλές φορές τον αντίλογο, ότι το όνομα “Μακεδονία” κρύβει αλυτρωτικά σχέδια εναντίον της Ελλάδας, κι ότι άμα ονομαστούν “Μακεδονία” σκέτο ή σύνθετο, όπως το “Γκορναμακεντονίγια”, θα κοιτάξουν να εκπληρώσουν με στρατιωτικά μέσα το όνειρο της “Μεγάλης fYROM (?)”  που περιλαμβάνει ακόμα και τη Θεσσαλονίκη.
Αντεπιχείρημα δυστυχώς δεν έχω. Και δεν έχω διότι η χώρα ήδη ονομάζεται Μακεδονία, κι όλος ο κόσμος τη ξέρει ως Μακεδονία. Δε χρειάζεται την έγκριση της Ελλάδας. Κι αν ήθελε να πάρει τη Θεσσαλονίκη εξ αυτού του λόγου, θα είχε κάνει κάποια προσπάθεια στα 27 χρόνια της ύπαρξής της.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τη λύση με το συγκεκριμένο τρόπο, το οποίο είναι το ιστορικό. Ότι δηλαδή μέσω της ονομασίας καπηλεύονται την “ιστορία μας”. Πράγματι, στη σύντομη ιστορία τους έχουν κάνει αρκετές αξιολύπητες σπασμωδικές κινήσεις ώστε να δείξουν προς τα έξω ότι σχετίζονται με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο. Και ρωτάω εγώ: Έχουν πείσει κανένα; Υπάρχει περίπτωση ποτέ κάποιος με στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις να πειστεί από το όνομα ενός αεροδρομίου; Ρωτήστε τους εαυτούς σας: Άμα αύριο αποσχιστεί η Λομβαρδία από την Ιταλία (σύνορα με Ελβετία) και ονομάσει εαυτήν “Δημοκρατία της Ελβετίας”, και μετονομάσει το αεροδρόμιο του Μιλάνου παραδείγματος χάριν σε “Τίνα Τέρνερ” για να καπηλευτεί ας πούμε τη δόξα της ελβετίδας τραγουδίστριας στο πάγκοσμιο μουσικό στερέωμα, θα γίνει αυτό πιστευτό από τον οποιονδήποτε;
Όχι, δεν θα πειστεί ποτέ κανένας, και δεν υπάρχει και αιτία να πειστεί κάποιος για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η ιστορία είναι άυλο αγαθό και δεν επιδέχεται κτήσης. Δεν υπάρχει ούτε ιστορία μου, ούτε ιστορία σου. Είναι κτήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς, προσιτή στον οποιονδήποτε ώστε να τη διαβάσει και να διδαχτεί για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν. Και όσο πιο πίσω την ψαχουλεύουμε, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν το παρόν και το μέλλον. Η μόνη ιστορία που μας ανήκει είναι αυτή που χτίζει ο καθένας προσωπικά. Δεν είναι δικός μου ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένας σπουδαίος στρατηλάτης, έφτιαξε την ιστορία του και πέθανε.

Όπως ακριβώς λοιπόν η ονομασία που θα δώσουμε εμείς σε μια ασήμαντη χώρα δεν είναι ικανή να επηρεάσει στο ελάχιστο την παγκόσμια κοινή γνώμη για το όνομά της, έτσι ακριβώς και η ιστορικότητα που θα αποδώσουν οι ίδιοι στο λαό τους είναι ανίκανη να επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρώ ότι το “Μακεδονικό ζήτημα” είναι άνευ περιεχομένου, δηλαδή ηλίθιο,σκέψη που καθιστά το ίδιο το συλλαλητήριο εξίσου ηλίθιο.

Είναι όμως και επικίνδυνο. Ανανγωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε συμμερίζονται τις απόψεις που εξέθεσα παραπάνω, που χωρίς να είναι φασίστες ή ακροδεξιοί, ορμώμενοι από κάποιο απλό πατριωτικό αίσθημα, θα παρευρεθούν στο αυριανό συλλαλητήριο θεωρώντας ότι κάτι θα αλλάξουν στις διαπραγματεύσεις.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με την απλή σκέψη ότι ο λαός δεν κυβερνάει. Όπως με τα αριστερά συλλαλητήρια, έτσι και με τα (σπάνια) δεξιά, ο λαός δεν είναι ικανός να χαράξει πολιτική. Γι αυτό και κατά κανόνα, τα διάφορα αιτήματα που εκδηλώνται με αυτά μέσα πάνε στον βρόντο. Ακόμα και δέκα εκατομμύρια να μαζευτούνε αύριο, την τελική απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, που ούτε αυτή χαράζει ακριβώς πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπ’ αυτό το πρίσμα λοιπόν το συλλαλητήριο είναι άσκοπο.

Που θέλω όμως να καταλήξω: Οι απλοί άνθρωποι, παρακινούμενοι από τις αγνές σκέψεις τους, θα βρεθεί αύριο στο Σύνταγμα. Και δυστυχώς, αντί να λύσουν το μακεδονικό, θα πετύχουν επί της ουσίας κάτι  αισχρό: Πρώτον, να νομιμοποιήσουν τη Χρυσή Αυγή και όλα τα ακροδεξιά κατακάθια που υποκινούν το συλλαλητήριο. Γατί τη Δευτέρα οι χρυσαυγίτες θα βγαίνουν στα κανάλια και θα βγάζουν ανακοινώσεις, καπηλευόμενοι τη μαζική συμμετοχή. Δεύτερον, θα δώσουν βήμα σε κάθε απίθανο τύπο να εμφανιστεί στην πολιτική ζωή. Και μιλάω για το παράδειγμα που μας έδωσε η Θεσσαλονίκη. Ξαφνικά εμφανίστηκε από το πουθενά, ανάμεσα στα γνωστά σκουπίδια σαν τον Άνθιμο, ένας άγνωστος Φράγκος Φραγκούλης ως σωτήρας.
Ένας Φράγκος Φραγκούλης που υποστηρίζει την Μεγάλη Ελλάδα (γιατί μόνο εμείς έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε μεγαλύτερα σύνορα), που γούσταρε τα ρατσιστικά συνθήματα των Ο.Υ.Κ., που προς το παρόν καταλύει λεκτικά το σύνταγμα, και που τολμώ να πω -σχεδόν αυθαίρετα βέβαια- ότι πολύ θα ήθελε να το καταλύσει και πρακτικά. Λέω “σχεδόν” αυθαίρετα, γιατί ο ίδιος έχει δηλώσει “διαμορφώνουμε μια σιωπηλή, αλλά ισχυρή ομάδα αντίδρασης στα τεκταινόμενα“. Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο του Βήματος του 2011, είναι ο ίδιος που πραγματοποίησε άσκηση επέμβασης του στρατού στα εσωτερικά της χώρας, μοντάροντας την σε βίντεο για να μεταδώσει το μήνυμα. Βγαίνουν τα φασιστοειδή από τις τρύπες τους κι έχουν ονειρώξεις για χούντες και μεγάλες Ελλάδες.
Γι αυτό κρίνω τη συμμετοχή επικίνδυνη. Μην τους δώσετε βήμα. Μην τους νομιμοποιείτε.

Αν μου έμεινε κάτι από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, είναι κάτι γραφικοί τσαρλατάνοι, η Χρυσή Αυγή και ο Φράγκος Φραγκούλης. Γιατί αυτό είναι που μένει κι όχι ο κόσμος που μαζεύτηκε, ούτε το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει ο καθένας. Στο τέλος μένει μόνο αυτός που θέλει να καπηλευτεί  τη συμμετοχή για δικό του όφελος. Το έχουμε δει και με τις μεγάλες συγκεντρώσεις της αριστεράς στο παρελθόν, όπως το Πολυτεχνείο, το είδαμε και στη Θεσσαλονίκη και θα το ξαναδούμε σύντομα.
Αν δεν καταλαβαίνετε ότι ο Φράγκος Φραγκούλης είναι η Μαρία Δαμανάκη του σήμερα, σε πολύ πιο επικίνδυνη μορφή, σας καλώ να το δείτε.
Μην τους νομιμοποιείτε.

 

 

 

More about Eponymous View

1 Comment
    1. Επειδη εισται,ανιδεοι,ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,ΟΝΟΜΑΖΩΝΤΑΙ FYROM,ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ,ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ,ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ,ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ,ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ,ΕΤΣΙ ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ,ΔΕΝ ,ΧΡΙΖΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΟΙΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ,ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ,ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ,ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ,ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ,ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ,ΟΛΑ ,ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ!!!

Comments are closed.