ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

February 8, 2018

Στην εκπνοή των συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας για τον όρο “Μακεδονία”, τον οποίο οι Σκοπιανοί θέλουν να συμπεριλάβουν στο επίσημο όνομα της χώρας τους, δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά κανείς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει σημαίνοντα πρόσωπα, ιδεολογίες και σύμβολα κατά πως τον βόλευε. Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε βεβαίως ο κανιβαλισμός γύρω από το πρόσωπο του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, λόγω της συμμετοχής του στο συλλαλητήριο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή.

Είναι εξοργιστικό το πόσο εύκολα γίνεται να αποκαθηλωθεί ένα σημαντικό πρόσωπο, απλά και μόνο επειδή δεν εξυπηρετεί τις ιδεολογικές μας τάσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Εάν μία μορφή η οποία αποτελεί σύμβολο για την ελληνική κοινωνία και έχει προσφέρει τα μέγιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν πράττει κατά τη δική μας βούληση, θεωρείται προδότης, πουλημένος, ή “κωλοτούμπας”. Όπως προείπα όμως, ουδείς εξεπλάγη. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν απλά ένας ακόμα που εξυπηρέτησε ή δεν εξυπηρέτησε τις εκατέρωθεν πλευρές.

Στο συλλαλητήριο των Αθηνών της 4ης Φεβρουαρίου, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφώνησε έναν λόγο που σε μεγάλο βαθμό δίχασε την ελληνική κοινωνία. Για όσους παρευρίσκονταν στο συλλαλητήριο και το υποστήριξαν, ο Θεοδωράκης ήταν πατριώτης, ήρωας, και “αψήφησε” μια ολόκληρη κυβέρνηση που έμεινε να παρακολουθεί μουδιασμένη και να προσπαθεί να διαψεύσει με κάθε τρόπο τον αριθμό των πολιτών που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο. Στον αντίποδα, για όσους αντιτίθεντο στο όλο εγχείρημα με τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρους “Μακεδονία” στο όνομα τους κράτους της Π.Γ.Δ.Μ., ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας “κωλοτούμπας” που από κομμουνιστής και εξόριστος της χούντας των συνταγματαρχών, μετατράπηκε σε υπουργό της Νέας Δημοκρατίας το 1990 και εσχάτως πρωτοστάτησε σε ένα “φασιστικό” και “εθνικιστικό” συλλαλητήριο.

Είναι νομίζω ξεκάθαρη η θρασύτητα με την οποία επιχειρήθηκε να καταβαραθρωθεί μια σπουδαία για τη χώρα προσωπικότητα από τον κάθε λογής καιροσκόπο, από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος αυτή την πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Ηλίας Κασιδιάρης αφενός, έσπευσε να δώσει “συγχωροχάρτι” στον Μίκη για την κομμουνιστική του δράση κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς – όπως τόνισε – με την συμμετοχή του αυτή στο συλλαλητήτριο, και πλάι σε εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες και εθνικιστές, εξιλεώθηκε. Χαρακτηριστικά, είπε: “Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο Συλλαλητήριο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται…” Eρωτηθείς, αφετέρου, για την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μία θλιβερή εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις, για την πολιτική του στάση».

Η πεμπτουσία του όλου ζητήματος δεν είναι, κατά την γνώμη μου, το αν έκανε καλά ο Μίκης Θεοδωράκης ή όχι που πήρε θέση αναφορικά με την χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τους Σκοπιανούς, αλλά το ότι είχε το δικαίωμα να το κάνει και αυτό θα έπρεπε να γίνει σεβαστό. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να εξαπολύει μύδρους κατά ενός ανθρώπου πολύ μεγαλύτερού του, τόσο σε ηλικία όσο και σε πνευματικό ανάστημα, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όπως και όποτε εκείνος έκρινε ότι ώφειλε, και πάντα με ήθος και αξιοπρέπεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η συζήτηση προσφέρεται και για το πόσο είναι στην πράξη υπαρκτή η ελευθερία της έκφρασης, καθώς επιχειρήθηκε να φιμωθεί ένας άνθρωπος που έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση αναφορικά με ένα εθνικό ζήτημα, πίσω του έπεται μία ολόκληρη ιστορία πολιτικού αγώνα και προσφοράς στη χώρα μας. Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών του, και ας λείπει η κριτική που προέρχεται από τον καναπέ, και στοχεύει να πλήξει ανθρώπους που δεν φοβούνται, ούτε και φοβήθηκαν ποτέ να εκφράσουν τη γνώμη τους, υπό τον φόβο μην χαρακτηρισθούν ως φασίστες από τους εκάστοτε λασπολόγους.

More about ΑΚΗΣ ΚΟΥΦΗΣ

Κάπου ανάμεσα στην ενασχόληση με τις σπουδές του στη νομική και τις ατελείωτες ώρες ακρόασης μέταλ μουσικής, ασχολείται και με τον σχολιασμό της πολιτικής, κυρίως, επικαιρότητας. Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ του πλανήτη και να δει live τους Iron Maiden. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλή μουσική και το καλό βιβλίο, παρέα πάντα με την απαραίτητη δόση καφέ.