ΚΑΝΝΑΒΗ: ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ Ή ΓΙΑΤΡΙΚΟ;

February 10, 2018

Τον περασμένο Ιούνιο άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης. Το γεγονός προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας. Η κίνηση αυτή εξαγρίωση την αντιπολίτευση, η οποία εξαπέλυσε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνουν στην Ελλάδα, επενδύσεις στην «φούντα».

Το νομοσχέδιο για την παραγωγή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από τους υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς όταν ακούμε τον όρο κάνναβη το μυαλό μας πάει στα ναρκωτικά και άμεσα ταυτίζουμε την χορήγηση ιατρικής κάνναβης με την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Η κάνναβη είναι ένα φυτό από το οποίο βγαίνει η μαριχουάνα, το χασίς, και το χασισέλαιο. Η μεγάλη ποικιλία των παραλλαγών αυτού του φυτού, δημιουργούσε στο παρελθόν πολλές διαφωνίες μεταξύ των βοτανολόγων σχετικά με την ταξινόμησή του, αλλά σήμερα έχει γίνει δεκτό ότι υπάρχει ένα αρχικό είδος, η κάνναβη η ήμερη, από την οποία προέκυψαν διάφορες παραλλαγές. Στην πραγματικότητα, η πρώτη ύλη, η ακατέργαστη κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό. Η χρήση της κάνναβης είναι γνωστή και ευρέως διαδεδομένη σε όλους τους ιστορικά γνωστούς πολιτισμούς. Για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται «στην πρακτική ιατρική πολλών χωρών για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος. Η έντονη ερευνητική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, τείνει σήμερα να επανακαθιερώσει την κάνναβη ως πολύτιμο φάρμακο για πολλές περιπτώσεις απέναντι στις οποίες δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης, εναντίον μιας κυρίαρχης δαιμονολογίας που βασίζεται στην άγνοια. Η ιατρική κάνναβη δεν προκαλεί τοξικομανία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα προστάδιο της ηρωίνης. Επίσης, η εν λόγω μορφή κάνναβης δεν προκαλεί εγκεφαλική ατροφία, ούτε προκαλεί βλάβη των χρωμοσωμάτων. Δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι προκαλεί βίαιες συμπεριφορές.

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για το ακόλουθο ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων: γλαύκωμα, παρενέργειες της χημειοθεραπείας, άσθμα, επιληψία και σπασμοί, κατάθλιψη, άγχος, ανορεξία, άλγη διαφόρου αιτιολογίας, κακοήθεις νεοπλασίες, εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ. Τι είναι όμως  αυτό που καθιστά την ιατρική κάνναβη την πιο κατάλληλη μέθοδο για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, η ιατρική κάνναβη είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα διαθέτοντας ένα ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών. Επιπλέον, δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ’ αυτούς των άλλων φαρμάκων και μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για ένα ναρκωτικό αλλά για μία λυτρωτική θεραπεία!

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων. Επιπλέον, έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα. Μίλησε, ακόμη, για ισχυρές μελέτες και ενδείξεις που τεκμηριώνουν τις θετικές επιδράσεις της κάνναβης και μέσω αυτού του νομοθετήματος δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα σκευάσματα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Υπογράμμισε ακόμα ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης. Οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, η έκταση των οποίων θα είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα και μέσα σε αυτή θα περιλαμβάνεται ο χώρος μεταποίησης, καθώς και όποιοι υποστηρικτικοί χώροι χρειάζονται.  Η έκταση θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, με σαφή οριοθέτηση. Η τήρηση των όρων θα γίνεται με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές κάθε χρόνο, ενώ θα προβλέπεται και ο τακτικός επανέλεγχος των δικαιολογητικών και σε περίπτωση παραβάσεων θα αφαιρείται η ειδική άδεια.Πρόκειται για μία ρύθμιση που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία. Μέσω των επενδύσεων που θα γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οι συναντήσεις με τους επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει και το κλίμα είναι πολύ θετικό.

Είναι όμως αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι πλήρως έτοιμη για να δεχτεί την κάνναβη ως αντίδοτο σε πολλές αθένειες. Η πολυετής ποινικοποίηση άλλων μορφών κάνναβης έχουν ως αποτέλεσμα την προκατάληψη ενάντια στην καθαρά ιατρική μορφή της. Παρ’όλα αυτά, η δημιουργία του σωστού νομοθετικού πλαισίου σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία των γιατρών που θα την χορηγούν, θα λυτρώσουν πολλούς Έλληνες από ένα μεγάλο πλήθος προβλημάτων.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *