ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΝ

February 11, 2018

Το 2018 έρχεται να σηματοδοτήσει με την σειρά του τη κόλαση του ακρατικού κουρδικού έθνους. Νέες εικόνες φρίκης αποτυπώνουν τον τουρκικό εθνικισμό. Αυτές οι εικόνες, είναι αποκύημα της αυταρχικής πολιτικής του Ερντογάν κατά την οποία ο κόσμος δεν περισσεύει για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Στην Αφρίν, η οποία βρίσκεται στην Βόρεια Συρία οι κουρδικές δυνάμεις (YPG) υφίστανται από τις 20 Ιανουαρίου αέναες τουρκικές επιθέσεις. Οι Κούρδοι από το 2012  έχουν καταφέρει να ελέγξουν το 25% της συριακής και δεν είναι η πρώτη φορά που δέχονται τον βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων.Ένας λόγος που επέλεξαν να επιτεθούν συγκεκριμένα στην Αφρίν είναι επειδή βρίσκεται εκτός της επικράτειας  συνεργασίας των ΗΠΑ με την YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού).

Στις αρχές του 2018 οι ΗΠΑ άλλωστε, ανακοίνωσαν ότι για την ασφάλεια της Βόρειας Συρίας θα παραχωρήσουν εξοπλισμό δύναμης 30.000 Κούρδων μαχητών.Οι Τούρκοι ως φυσικό επόμενο, αντέδρασαν καθώς υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.Με αφορμή την αντιπαράθεση Τραμπ-Ερντογάν έλαβε χώρα η τουρκική επέμβαση στο Αφρίν με το όνομα «Κλάδος Ελιάς». Η Άγκυρα επιδιώκει αφενός μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ εκεί αφετέρου την σύνδεση της ζώνης με την περιοχή Γιαραμπλούς-Αζίζ, την οποία ελέγχει ήδη ο τουρκικός στρατός από το τέλος του 2016. Η επιχείρηση μάλιστα δεν εξέπληξε τους Κούρδους αφού ο Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τους Κούρδους ότι «Μπορεί να έρθουμε μία νύχτα» αναφερόμενος φυσικά στις τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση στο στόχαστρο βρίσκονται οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού οι οποίες θεωρούνται τρομοκρατικές.Πως μπορούν όμως αυτές οι μονάδες να υποθάλπουν την τρομοκρατία από τη στιγμή που ο κουρδικός στρατός μάχεται κατά του ISIS; Η στρατηγική του Ερντογάν φαίνεται ότι είναι να συνδέει τον πατριωτισμό με την τρομοκρατία για να ανακόψει τις επιθυμίες ενός ανελεύθερου λαού. Κάθε ενέργεια που αντιτίθεται στην πολιτική του κερδίζει τον τίτλο της τρομοκρατίας και πρέπει να εξουδετερώνεται με βία. Μπερδεύτηκα… Ποιός είναι ο τρομοκράτης τελικά;

Πέρα από την Αμερική και την Τουρκία στο στρατηγικό παιχνίδι εμπλέκεται παράλληλα και η Ρωσία. Η Αφρίν δηλαδή  ήταν αρχικά ένα ρωσικό “προτεκτοράτο” από τις απαρχές του πολέμου στη Συρία, και η Άγκυρα έπρεπε να ζητήσει την “άδεια” της Μόσχας για να αρχίσει την εισβολή. Ο πρόεδρος μάλιστα έστειλε τον επικεφαλή του στρατού, Hulusi Alkar και τον επικεφαλή μυστικών υπηρεσιών Hakan Fidan, προκειμένου να επιτρέψει η Ρωσία την πρόσβαση των τουρκικών αεροσκαφών στον συριακό εναέριο χώρο.Ο Πούτιν δέχτηκε, όμως το πραγματικό του κίνητρο δεν είναι σίγουρα η κουρδική απειλή και ίσως σχετίζεται περισσότερο με την διασφάλιση του καθεστώτος του Ασάντ.

Ποιο είναι εν τέλει το αποτέλεσμα;Η περιοχή για τους άνωθεν αποτελέι άλλο ένα κέντρο γεωπολιτικού συμφέροντος, ενώ για τους κατοίκους οι φωτογραφίες γράφουν την δική τους ιστορία.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στο Αφρίν και χειροτερεύει κάθε μέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για τους βομβαρδισμούς, γίνονται κάθε πέντε με δέκα λεπτά. Οι εκρήξεις ηχούν μόνιμα στα αυτιά μας και είναι πολύ ισχυρές. Πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό χτυπούν την πόλη. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί· παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι».

«Εξαιτίας του πολέμου, οι άνθρωποι σταμάτησαν να εργάζονται, είναι μία μεγάλη κρίση για όλους. Όσον αφορά τις ιατρικές ανάγκες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες κι επιπλέον δεν έχουμε πολλά νοσοκομεία στο Αφρίν». Οι περιγραφές του είναι σπαραχτικές. «Όλοι βρίσκονται σε πανικό, οι βόμβες μας κάνουν να φοβόμαστε. Ειδικά όταν αντικρίζουμε στον δρόμο πληγωμένους ανθρώπους από τα πυρά και διαμελισμένα πτώματα. Λέμε ότι μπορεί να έρθει η σειρά μας. Επισήμανε  εθελοντής στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, παρα τις σημαντικές απώλειες ο κουρδικός στρατός δεν είναι πρόθυμος να υποκύψει και δεν είναι ο μόνος που ματώνει.Οι δυνάμεις των Κούρδων επιτέθηκαν σε τεθωρακισμένο όχημα στην περιοχή Σιχ Χαρούζ της Αφρίν. Mάλιστα, οι Κούρδοι μαχητές έστειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο διακρίνεται η στιγμή που εξερράγη το τουρκικό τανκ.Οι επίσημες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 24 Τούρκους στρατιώτες.

Όσον αφορά την Βόρεια Συρία οι απώλειες θα συνεχίσουν να διογκώνονται μαζί και τα πολιτικοστρατηγικά παίγνια γύρω από αυτήν. Ποιος θα υπερισχύσει; Θα δει ποτέ ο Κουρδικός λαός το φως της ημέρας ή θα παραμείνει μαριονέτα μίας τουρκικής παράστασης;

 

 

 

More about Eponymous View